» nazad na znanost i tehnologije


tehnologije [TRANSWARP]


Transwarp se odnosi na "brži od svjetlosti" tip pogona, koji je još uvijek van ruku Federacijskih znanstvenika. Federacijski brodovi koriste Warp pogon, te pritom mogu razvijati brzine do otprilike 9.96 Warp faktora. Tako visok faktor Warp brzine bi otprilike značio da Federacijski brodovi mogu putovati brzinama 3000 puta većim od brzine svjetlosti, ali, u principu, veće brzine su moguće. Te veće brzine mogu se postići upotrebljavajući više učinkovitiji Warp pogon ili izobličavanjem potprostora, Transwarp, kako su ga Federacijski znastvanici nazvali.

Transwarp zapravo radi vrlo slično kao crvotočina. Crvotočina izobličava prostor i vrijeme tako da dvije udaljene točke svemira postaju bliža jedna drugoj. Transwarp radi na potpuno istom principu, ali on umjesto prostora i vremena savija i izobličava potprostor. Da bi se uopće mogao stvoriti kanal između normalnog svemira i potprostora potrebne su posebne čestice zvane tahioni. Kad se pronađe određena frekvencija samih tahiona, pukotina se stvara iz normalnog svemira za potprostor, pritom stvarajući Transwarp kanal kojim brod putuje. Tok potprostorne energije u pukotinu je toliko jak, da bilo što blizu, što se nađe, povuče se prema pukotini i pritom se ubrza do ekstremnih brzina. Slično kao kada se štapić stavi u rijeku, pa ga pritom pokrene jak tok rijeke.

Transwarp se, dakle, odnosi na brzine nešto manje od Warp 10. Federacijski znastvenici nisu još našli načina kako kontrolirati točku povratka iz potprostora u normalni svemir. Prva eksperimentiranja Zvjezdane Flote s Transwarp pogonom završila su neuspješno kada su tehnologiju ugradili na USS Excelsior NX2000, 2284. godine.

Ali, 2369. godine, USS Enterprise 1701-D prvi je Federacijski brod koji je uspio na neko vrijeme koristiti Transwarp kanal, loveći Borgovu kocku. Enterprise je otkrio da može pokrenuti postojeći Borgov Transwarp kanal emitirajući tahionsku zraku prema njemu. Unutar kanala su otkrili da se potprostor toliko izobličava da se u njemu udaljenosti iz normalnog svemira drastično smanjuju. Federacija je odustala od daljnjeg korištenja Borgovih kanal, da se ne bi izazvao interes Borga protiv Federacije.

USS Voyager je još jedan Federacijski brod koji je upoznat s korištenjem Transwarp pogona. Znanje bivše pripadnice Kolektiva, Sedme od Devet, pomoglo im je u korištenje same tehnologije. Krađom Transwarp zavojnice od Borga uspjeli su preći 20.000 svjetlosnih godina, dok se ista nije potrošila. Nisu uspjeli napraviti svoju. Osim Borga (TNG: "Descent"), tehnologiju od znanih vrsta koriste i Voti (VOY: "Distant Origin").

autor: Dario Španović [Swink]
idi na vrh