» nazad na znanost i tehnologije


znanost [SLIJETANJE NA PLANETE]


Iako su Klingonci već krajem 23. stoljeća (preciznije 2277. godine) imali brod koji je mogao sletjeti na planet (legendarni Bird of Prey), Zvjezdana flota je čekala skoro cijelo stoljeće da na "tržište plasira" svoju klasu u kojoj je "predstavljena" ova mogućnost. Intrepid klasa je po mogućnosti slijetanja bila slična klingonskom Bird of Preyu, samo što je modernija, udobnija, veća...

Postupak slijetanja na planete razvijen je kao pomoćni postupak kako bi kapetani mogli imati opciju za masovne evakuacije ili misije u kojima su transporteri i šatlovi neupotrebljivi ili samo nepraktični. U slučaju da se pojavi potreba za slijetanjem na planet, što se ne bi trebalo ponavljati prečesto jer je to postupak u slučaju nužde, a ne normalna djelatnost broda, procedura slijetanja izvodi se gotovo potpuno automatizirano.

Prije slijetanja kapetan/ica daje naredbu da brod prijeđe na plavu uzbunu, nakon čega zapovjednik stroja gasi warp jezgru, ispušta plazmu iz warp motora, osigurava sve ispuste kako ih atmosferske čestice ne bi začepile, te priprema atmosferske potisnike. Pilot priprema procedure za slijetanje, dok se inercijski prigušnici i polja za održavanje strukturalnog integriteta podižu na najveću vrijednost. Računalo zacrtava krstareću putanju te pilot mora samo popraviti putanju u slučaju težih uvjeta u atmosferi, a inercijski prigušnici se moraju podesiti tako da odgovaraju atmosferi. Tijekom leta kroz atmosferu časnik za operacije zadužen je za praćenje i održavanje elektromagnetskih pražnjenja. Prije samog slijetanja izvlače se sletni potpornji, a inercijski prigušnici se namještaju tako da odgovaraju planetinoj gravitaciji.

Uvijek se govori da je penjanje lakše nego spuštanje, pa je tako i uzlijetanje lakše nego slijetanje. Dok su kod uzlijetanja ključne prve sekunde, kod slijetanja je cijeli postupak relativno rizičan.

autor: [frenky]
idi na vrh