» nazad na uvod u star trek


Trekkiji - obožavatelji ili fanatici?


Trekkie - imenica (množina Trekkiji), neformalno. Obožavatelj američke znanstveno fantastične serije Star Trek — iz Oxfordskog engleskog rječnika

Naziv Trekkie navodno je prvi upotrijebio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća Art Saha, pisac znanstvene fantastike, kada je na SF konvenciji vidio nekoliko fanova sa šiljastim ušima. Termin je spomenuo u intervjuu s Peteom Hamillom koji je radio za TV Guide u vezi fenomena znanstvene fantastike.

O fanovima Star Treka snimljena su i dva dokumentarca koji prikazuju najzagriženije obožavatelje, s kojima riječ Trekkie dobiva sasvim novu dimenziju. Denise Crosby je zajedno s producentskom ekipom proputovala Ameriku i svijet u potrazi za zanimljivim pričama o fanovima i njihovim životima, a između ostalog, posjetili su i naše susjede iz Srbije. Recenzije možete pročitati ovdje - Trekkies / Trekkies 2.

Kad su u pitanju Trekkiji, obožavatelj kao riječ koja ih opisuje ne stvara potpunu sliku njihove privrženosti serijalu. Primjerice, model Enterprisea-D na aukciji je prodan za preko pola milijuna dolara! Što je samo novčani pokazatelj koliko su daleko fanovi spremni ići: uniforme, maske, razni kolekcionarski predmeti i slično standardni su dio folklora na konvencijama.

Trekkie je, recimo tako, kontroverzan pojam. Velik broj fanova to ne voli isticati zbog negativnog prizvuka koji ide uz taj pojam, unatoč tome što je većima fanova sasvim obična grupa ljudi, sa običnim problemima, poslovima, interesima i zanimanjima. Obično ih se smatra geekovima bez privatnog života, slabih društvenih osobina i slično, no to je uglavnom zlonamjerno generaliziranje.

Upravo iz tog razloga nastao je termin trekker, kojeg su izmislili fanovi koji su se željeli distancirati od najzagriženijih obožavatelja, pritom zaboravljajući samu ideju Star Treka da nikog ne treba osuđivati zbog onog što jest. Navodno je sam Roddenberry odbacio taj termin - na jednoj od konvencija spomenuo je riječ trekkie, da bi ga netko iz publike "ispravio" rekavši 'Trekker!' Roddenberryjev odgovor bio je "Ne, trekkiji. Valjda ja znam, izmislio sam Star Trek."

Obožavatelja Star Treka ima i među javnim osobama, spomenimo samo neke. Whoopi Goldberg je inspiraciju našla u liku poručnice Uhure te kasnije imala značajnu sporednu ulogu u TNG-u. Kelsey Grammer (Fraiser) je čak nastupio u jednoj od epizoda TNG-a, kao i Jason Alexander (Geogre Costanza, Seinfeld) te kralj Jordana, Abdullah II, koji su se pojavili u epizodama Voyagera. Ben Stiller je prilikom proslave 30. godina franšize rekao kako su ga kao malog zezali jer je volio Star Trek. Jim Carrey je nekoliko puta u svojim filmovima imitirao Shatnera i neke Star Trek klišeje, a poznati glumci obožavatelji Star Treka su Tom Hanks i Eddie Murphy. Za posljednji glumački trojac rijetko tko bi povjerovao da su Trekkiji, no sumnja li tko u Billa Gatesa? Poznatog fizičara Stephena Hawkinga? Isaac Asimov, Douglas Adams, Arthur C. Clarke - poznati SF pisci i geekovi. Matt Groening, autor Simpsona i Futurame u svojim serijama često ubacuje poveznice sa Star Trekom, kao i Matt Stone i Trey Parker, autori South Parka, te Seth McFarlane, autor Family Guyja. Političar Al Gore, američki dopredsjednik za vrijeme Clintonove administracije, također je obožavatelj Star Treka.

Naravno, tu je i 95% zaposlenih u NASA-i te Microsoftu. Šalu na stranu, obožavatelja Star Treka ima u svim društvenim slojevima - od političog vrha, poznatih glumaca, znanstvenika i pisaca do "običnih" ljudi s običnim životima...

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh