» nazad na uvod u star trek


Star Trek The Animated Series


Animirana serija trajala je od 8. rujna 1973. do 12. listopada 1974. Emitirala se na NBC-u pod nazivom "Star Trek", no kasnije je sufiks TAS, odnosno "The Animated Series" dodan iz istog razloga kao TOS originalnoj seriji - kako bi je se razlikovalo od ostalih serija. Napravljene su 22 epizode u dvije sezone, a radila ih je animacijska kuća Filmation. Scenarije su pisali poznati pisci znanstvene fantastike i bivši Star Trek scenaristi, uključujući Larryja Nivena, D.C. Fontanu, Davida Gerrolda i Samuela A. Peeplesa.


Likovi su ostali uglavnom isti, izostavljen je Pavel Chekov (Walter Koenig) kako bi se smanjili troškovi, no Koenig je kasnije napisao epizodu "The Infinite Vulcan," koja je sadržavala elemente originalne epizode "Space Seed." Dodana su dva nova lika - Arex i M'Ress. Arex je zamijenio Chekova na mjestu navigatora, dok je M'Ress služila u strojarnici te povremeno kao komunikacijska časnica.

Glasove likovima posudili su njihovi izvorni glumci, dok su James Doohan (Scotty) i Majel Barrett (sestra Chapel), uz to posuđivali glasove većini sporednih likova te dvama novim likovima, Arexu i M'Ress. Uz nekoliko izuzetaka - Sareku, Cyranu Jonesu, te Muddu glasove su dali njihovi originalni glumci. Korišteni su još neki poznati likovi iz originalne serije, primjerice Amanda Grayson, Robert Wesley, Kyle, Kor, Koloth i Korax, no njima su glasove posudili Doohan, odnosno Barett.

Animacija je omogućila stvaranje novih zanimljivih nehumanoidnih vrsta, tuđinskih planeta i efekata što je bilo teško i skupo postići u originalnoj seriji. Tako su, između ostalih, uvedene vrste poput Catianaca, mačkolikih humanoida, Edosijanaca, Kzintija i ostalih.

Neke epizode predstavljale su svojevrsni nastavak epizoda iz originalne serije. "More Tribbles, More Troubles," naravno, vratila je Triblove, a "Yesteryear" Čuvara vječnosti iz "The City on the Edge of Forever." U "Mudd's Passion" vratio se Mudd, poznat iz epizoda "Mudd's Women" i "I, Mudd." U već spomenutoj epizodi "The Infinite Vulcan" iskorišteni su elementi epizode "Space Seed" te Eugeničkih ratova.


TAS se ne smatra kanonom, što je Roddenberryjeva odluka. Iako se neki događaji i likovi, poput kapetana Aprila, ponekad uzimaju kao kanon. Roddenberry je izjavio kako bi, da je znao da će postojati serije nakon originalne, TAS bio dosljedniji što se kanona tiče, ili ga uopće ne bi radio. Nakon Rodenberryjeve smrti, TAS je ostao "izvan kanona," no postupno su neki dijelovi epizoda ukonponirani u nove serije, posebice DS9 i Enterprise.

21. studenog 2006. više od 30 godina nakon završetka serije, TAS je dobio DVD izdanje pod nazivom "Animirane avanture Roddenberryjevog Star Treka." Set sadrži 4 DVD-a te dodatke: tekstualne i audio komentare Michaela i Denise Okuda, odnosno Davida Gerrolda na neke epizode, priču o nastanku animirane serije, storyboard galeriju o epizodi "The Infinite Vulcan," dodatak o povijesti serije i slično.

Prva sezona - 16 epizoda
http://memory-alpha.org/en/wiki/TAS_Season_1

Druga sezona - 6 epizoda
http://memory-alpha.org/en/wiki/TAS_Season_2

Glasove posudili / likovi
William Shatner - James T. Kirk
Leonard Nimoy - Spock
DeForest Kelley - Leonard McCoy
James Doohan - Montgomery Scott i Arex
George Takei - Hikaru Sulu
Nichelle Nichols - Uhura
Majel Barrett - Christine Chapel i M'Ress

Kreativno osoblje
Gene Roddenberry - kreator, izvršni producent
Dorothy (D.C.) Fontana - scenarist
Norm Prescott - producent
Lou Scheimer - producent
Hal Sutherland - redatelj

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh