» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x30
Operation: Annihilate!Enterprise mora pomoći koloniji koju su napali parazitski organizmi.

Datum premijere epizode: 13. 04. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3287.2


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley - McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu
James Doohan – Scotty
Majel Barrett – Chapel


Sporedni glumci i likovi

Joan Swift – Aurelan Kirk
Craig Hundley – Peter Kirk
Dave Armstrong – Kartan
Maurishka Taliaferro – Zahra
E ddie Paskey – Leslie


Kreativno osoblje

Redatelj: Herschel Daugherty
Scenarist: Steven W. Carabatsos


Sadržaj

Enterprise ne može uspostaviti kontakt sa kolonijom na planetu Deneva. Spock pretpostavlja da je planet žrtva masovnog ludila nepoznatog uzroka koje je već prije pogodilo mnoge planete.

Tada otkrivaju denevski brod koji ide ravno prema suncu. Enterprise ga pokušava spasiti, ali bezuspješno. Pilot kaže da je napokon slobodan i u slijedećem trenutku izgara u suncu.

Uhura napokon uspostavlja kontakt sa nekom ženom, ali na vrlo kratko vrijeme. Kirkov brat je na Denevi, a to je bila njegova žena, Aurelan.

Kirk, Spock, McCoy, Scotty i još dvoje članova posade se teleportiraju na planet. Tamo ih napadaju četvorica mještana i oni ih omamljuju fazorima. McCoy ih pregleda i ustanovljuje da im nešto nije u redu sa živčanim sustavom. Tada odlaze do zgrade i u njoj nalaze Kirkovog brata Sama, njegovu ženu Aurelan, i sina Petera. Sam je poginuo.

Natrag u Enterpriseovoj bolnici, Aurelan im govori da su prije osam mjeseci došli nekakvi tuđinci koji preuzimaju kontrolu nad osobom i tako se šire s planeta na planet. Tada i ona umire.

Sada kada znaju što traže, vraćaju se na planet. Na stropu i zidovima jedne zgrade nađu nekakve organizme. Oni ih napadaju i Kirk jednoga ubija. Ali on ipak nije mrtav i napada Spocka.

McCoy iz Spockove i Peterove kralješnice vadi komadiće tuđinskog tkiva, ali im ne može pomoći, tijelo im je puno takvih stvari.

Spock odlazi iz bolnice i pojavljuje se na mostu. Želi spustiti Enterprise na planet, ali ga McCoy nekako uspijeva uspavati. Vraćaju ga u bolnicu i zavezuju. Spock trpi velike bolove, ali se uspijeva kontrolirati.

Tada se oslobađa i želi se teleportirati na planet, ali Scotty mu prijeti fazorom. Scotty zove Kirka i ovaj mu dopušta da se vrati.

Na planetu Spock puca u jedan od organizama i dovodi ga na Enterprise za proučavanje. Ustanovljeno je da je biće neosjetljivo na jako zračenje i visoku temperaturu.

Ako ne nađu način da ih ubiju, morat će ubiti cijelo stanovništvo kolonije kako bi spriječili njihovo daljnje širenje.

Kirk tada shvaća da nisu probali jednu stvar – svjetlost. Biće tada podvrgnu svjetlosti jakog intenziteta i ono ga zaista ubija. Tada se postupak ispita i na Spocku. Biće je ubijeno, ali Spock je oslijepio! McCoy tada saznaje da je biće osjetljivo samo na ultraljubičasti dio spektra, dio koji ljudi ni ne vide. Spock nije morao oslijepiti.

Isti postupak uspješno ponavljaju nad cijelim planetom. Sva bića su mrtva.

Spock se pojavljuje na mostu potpuno zdrav. Sljepilo je bilo privremeno. Kod Vulkanaca se, zbog sjaja njihova sunca, razvila unutarnja vjeđa koja štiti oko.

Enterprise odlazi.


Zaključak i komentar

Što reći o ovoj epizodi? Prosječna epizoda, ništa više. Loš završetak sezone.

Saznajemo nešto novo o Kirku, imamo malo razvoja likova, pogotovo McCoyja. Lijepo je bilo vidjeti koliko mu je stalo do Spocka i koliko mu je žao zbog onoga što se dogodilo. Ali malo je čudno vidjeti Kirka koji se više uzrujao zbog Spockove sljepoće nego zbog smrti vlastitog brata i njegove supruge. Također je malo čudno što se u ovoj epizodi spominje samo jedan sin njegova brata iako se u epizodi 1x10 – What Are Little Girls Made Of? kaže da njegov brat ima troje djece.

Što se izgleda tuđinaca tiče, ništa posebno. Moglo bi se reći da se radi o standardnim tuđincima parazitima. Osobno sam vidio barem dva filma sa identičnim bićima.

Osim što saznajemo neke detalje o vulkanskoj fiziologiji, spominje se i da na Enterpriseu postoji četrnaest znanstvenih laboratorija.

Zanimljivo je da Enterprise u ovoj epizodi ide prema suncu brzinom warp 8.


Ocjena

6


Citati

Spock: "Pain is a thing of the mind. The mind can be controlled."
Spock: "Bol je stvar uma. Um se može kontrolirati."


McCoy: "I said, please don't tell Spock I said he was the best first officer in the fleet."
Spock: "Why, thank you, doctor."
Kirk: "You were so worried about his Vulcan eyes you forgot about his Vulcan ears."
McCoy: "Rekoh, molim te nemoj reći Spocku da sam rekao da je najbolji prvi časnik u cijeloj floti."
Spock: "Pa, hvala Vam, doktore."
Kirk: "Bio si toliko zabrinut za njegove vulkanske oči da si zaboravio na njegove vulkanske uši."autor: Senad Subašić
idi na vrh