» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x29
The City on the Edge of ForeverKirk i Spock moraju spriječiti McCoyja kako ne bi promijenio povijest.

Datum premijere epizode: 06. 04. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak:3134.0


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley - McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu
James Doohan – Scotty


Sporedni glumci i likovi

Joan Collins – Edith Keeler
John Harmon – Rodent
Hal Baylor – Policeman
David L. Ross – Galloway
Bartell LaRue – glas Čuvara


Kreativno osoblje

Redatelj: Joseph Pevney
Scenarist: Harlan Ellison


Sadržaj

Enterprise je u orbiti planeta i ima problema sa nekakvim turbulencijama u vremenu koje uzrokuje nešto na planetu. Tijekom jedne turbulencije, McCoy si slučajno ubrizga preveliku količinu kordrazina i postane vrlo nasilan i paranoičan. Dolazi do sobe za teleportaciju, svladava tehničara i teleportira se na planet.

Kirk, Spock, Scotty, Uhura i još dvojica članova posade se teleportiraju na planet i krenu ga tražiti. Tamo nalaze ruševine stare preko milijun godina. Dolaze do nekog objekta oblika okruglog prolaza. Taj objekt uzrokuje te pomake u vremenu.

Tada objekt progovori i predstavi se kao Čuvar Vječnosti (The Guardian Of Forever). To je zapravo vremenski portal. Čuvar im tada pokazuje slike iz Zemljine prošlosti. Tada se pojavljuje McCoy i Spock ga onesvješćuje vulkanskim stiskom.

Kirk uvidi da bi se mogli vratiti u prošlosti i spriječiti to što se dogodilo McCoyju. Ali tada se McCoy budi, skače kroz portal i nestaje. Uhura tada javlja da je izgubila kontakt s Enterpriseom, a Čuvar im kaže da je sve što su poznavali nestalo. McCoy je nekako promijenio povijest.

Kirk i Spock kreću kroz portal za McCoyjem. Dolaze u 1930-te godine, oko tjedan dana prije nego što će doći McCoy. Slučajno upadaju u nekakav podrum gdje ih otkriva sestra Edith Keeler, voditeljica prihvatilišta u čiji su podrum upali. Ona im ponudi posao.

Nakon večere u prihvatilištu, Edith ih odvodi do svoje zgrade gdje mogu jeftino prenoćiti. Ona i Kirk se zbližavaju.

Spock mora napraviti uređaj kojime bi mogao očitati podatke o tome gdje će se i kada stvoriti McCoy. Nakon nekog vremena mu to i uspijeva te na trikorderu vidi osmrtnicu Edith Keeler. Tada dolazi i Kirk, a na trikorderu se tada pojavi druga vijest a tada sve pregori. Edith je očito točka u vremenu do koje će doći i oni i McCoy. O njoj ovisi budućnost Zemlje. Ali ne znaju da li će ju McCoy ubiti, ili će spriječiti njenu smrt.

Sada dolazi i McCoy i krene prema prihvatilištu i tamo susreće Edith. Tada mu pozli i ona mu pomaže.

Spock otkriva da je zbog McCoyjevog utjecaja Njemačka pobijedila u Drugom svjetskom ratu. McCoy je nekako spasio njen život, a ona je kasnije postala predsjednica mirovnog pokreta zbog kojeg su se SAD prekasno uključile u rat.

Kirk je zaljubljen u nju, ali ona mora umrijeti.

McCoy se budi u stanu Edith Keeler i čini se da mu je malo bolje.

Kirk i Edith se nalaze i kreću prema kinu. Ona mu tada kaže za McCoyja. Kirk potrči prema njemu, a Edith krene za njim i strada na kolniku. McCoy ju je pokušao spasiti, ali Kirk i Spock su ga zaustavili na vrijeme. Kirk je shrvan.

Sva trojica se vraćaju natrag na planet. Sada je sve u redu i svi se teleportiraju na planet i odlaze.


Zaključak i komentar

Ovo je jedna od najpopularnijih epizoda TOS-a, a dobila je i nagradu Hugo za najbolju dramsku prezentaciju. I to zasluženo. Za Star Trek već standardni moralni i etički problemi ovdje dobivaju sasvim novu dimenziju.

Sam kraj epizode je fenomenalno odrađen, prepun emocija. Shatner je ovdje stvarno odličan. Možete osjetiti Kirkovu bol i tugu kada Edith pogiba, te kada Kirk izgovara zadnju rečenicu epizode.

U glavnoj gostujućoj ulozi se pojavljuje Joan Collins, prilično poznata glumica. Možda joj lik sestre u prihvatilištu baš i ne odgovara potpuno, ali je sveukupan dojam vrlo dobar.

Ljubavna priča između Kirka i Edith je u ovoj epizodi, za razliku od velike većine drugih, napravljena kako treba, s ukusom. Fantastična gluma.

Briljantna priča, i Murphyjev zakon ponovno na djelu. Harlan Ellison, čovjek zaslužan za nju, nije napisao niti jednu drugu Star Trek epizodu. Ali je zato svoj talent pokazao u nekim vrlo dobrim epizodama serije The Outer Limits, surađivao je i na Babylonu 5 i još nekim serijama, te na nekim legendarnim stripovima među kojima se ističe Sandman Neila Gaimana.

Red je spomenuti i druge stvari, iako uz ovakvu priču i glumu nisu toliko ni bitne. Scenografija je neočekivano dobra. Planet izgleda vrlo dobro i ima nekakav mistični izgled. Zvučni efekti na planetu samo pridonose sveukupnoj atmosferi.

Zanimljivo je da se Harlanu Ellisonu nimalo nije svidjelo to što je Roddenberry mijenjao njegovu priču, pa je čak tražio i da se njegovo ime zamijeni pseudonimom.

Još jedna zanimljivost je da se u Star Treku po prvi puta spominju nacisti ali, nažalost, ne i zadnji.

Taj vremenski portal će posada posjetiti i u TAS-u, u epizodi "Yesteryear", a spominje se i u mnogim knjigama.

Jedna od najboljih epizoda Star Treka ikada.


Ocjena

9,5


Citati

Kirk: "Let's get the hell out of here."
Kirk: "Pođimo sa ovog prokletog planeta."


Kirk: [explaining Spock's ears] "He caught his head in a... mechanical… rice picker."
Kirk: [objašnjavajući izgled Spockovih ušiju] "Glava mu je zapela u… mehaničkom… beraču riže."


McCoy: [after Kirk stopped him from saving Edith] "Do you know what you just did?!"
Spock: "He knows, Doctor... he knows."


McCoy: [nakon što ga je Kirk spriječio za spasi Edith] "Znaš li što si upravo učinio?!"
Spock: "Zna, doktore… zna."autor: Senad Subašić
idi na vrh