» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x24
A Taste of ArmageddonEnterprise želi uspostaviti diplomatske odnose sa planetom koji vodi računalni rat sa drugim planetom. Posada Enterprisea postaje žrtva tog rata.

Datum premijere epizode: 23. 02. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3192.1


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Scotty


Sporedni glumci i likovi

David Opatoshu – Anan 7
Gene Lyons – Robert Fox
Barbara Babcock – Mea 3
Miko Mayama – Tamura
Sean Kenney – DePaul
Robert Sampson – Sar 6
Eddie Paskey – Leslie
Frank Da Vinci – Brent
David L. Ross – Galloway


Kreativno osoblje

Redatelj: Joseph Pevney
Scenarist: Robert Hamner, Gene L. Coon


Sadržaj

Enterprise je na putu prema skupu zvijezda NGC 321 kako bi započeli diplomatske odnose sa civilizacijama koje tamo žive. Poruka je poslana na glavni planetu u skupu, i nakon par minuta sa planeta dolazi poruka da se Enterprise nikako ne smije približiti planetu. Ambasador Fox naređuje Kirku da tu poruku zanemari.

Civilizacija koju žele kontaktirati je vrlo razvijena, ali ne putuju izvan svog sustava. Jedan je brod, U.S.S. Valiant, nestao u tom području.

Kirk, Spock i još troje članova posade se teleportira na površinu planeta. Dočekuje ih Mea 3 koja ih vodi do Vijeća. Glavni vijećnik, Anan 7, mu kaže da su diplomatski odnosi nemogući zato što oni zadnjih 500 godina ratuju. Ali Spock kaže da za to nema dokaza. Ali oni zaista ratuju sa trećim planetom u svom sustavu. Tada počinje napad, ali i dalje nema nikakvih dokaza koji bi to potkrijepili. Senzori na Enterpriseu također ne očitavaju ništa. Spock tada otkriva da oni vode računalni rat. Napadi se događaju u računalu, ali žrtve su stvarne. "Pogođeni" ljudi se moraju unutar 24 sata javiti u postaje za dezintegraciju kako bi se zabilježile njihove smrti.

Tada Anan 7 kaže kako je ovim zadnjim napadom i Enterprise i sva njegova posada uništena, pa se i oni moraju javiti u postaje. Kirk i ostali su zarobljeni.

I Mea 3 je žrtva napada te i ona mora biti ubijena. Ako se ona ne javi, neće se javiti ni drugi, a njihovi će neprijatelji tada lansirati pravo oružje i uništiti cijelu civilizaciju.

Anan 7 šalje lažnu poruku na Enterprise kako bi namamio posadu na planet, ali Scotty ne nasjeda.

Spock telepatijom nagovara čuvara da im otvori vrata, i oni ga svladavaju. Tada dolaze do jedne postaje za dezintegraciju i Kirk ju uništava.

Anan 7 naređuje da se Enterprise uništi, ali Scotty je uključio štitove i napad nema nikakvih posljedica. Ambasador Fox naređuje Scottyju da ne poduzima ništa. Tada kontaktira Anana 7 i on mu kaže da će prestati s napadima, ali potajno daje naredbu da se Enterprise uništi čim isključe štitove. Ali Scotty odbija isključiti štitove.

Kirk dolazi do Anana 7 i traži komunikatore. Anan 7 uključi nekakav tihi alarm i Kirka svladavaju dvojica stražara.

Ambasador Fox se teleportira na planet i dočekuje ga Anan 7. On mu kaže da mu je jako žao, ali da ih moraju ubiti jer su oni žrtve rata.

Spock kontaktira Enterprise i kaže im da se nitko ne smije teleportirati na planet. Tada odlazi pronaći Kirka. Usput nalaze i spašavaju Foxa.

Anan 7 pokušava nagovoriti Kirka na suradnju. Tada kontaktira Enterprise i kaže da imaju pola sata da se svi teleportiraju na planet ili će ubiti Kirka i ostale. Ali Kirk naredi Scottyju da za dva sata uništi sve na planetu. Tada iskorištava priliku i uzima oružje jednog stražara. U isti trenutak dolazi i Spock.

Kirk uništi računala i nagovara Anana 7 da kontaktira drugi planet te da se rat prekine. Anan 7 nema drugog izbora i pristaje na to.


Zaključak i komentar

Jedna od najboljih epizoda prve sezone. Genijalna priča, pravi SF, Kirk napokon gubi u fizičkom sukobu, lijep izgled zgrada na planetu, sjajna antiratna poruka, karizmatičan "negativac", Scotty, Spock. Ova epizoda ima sve. Kapa dolje Robertu Hamneru. Još jedan odličan scenarist koji je zaslužan za samo jednu epizodu Star Treka. Obavezno pogledati.


Ocjena

8,5


Citati

Spock: "Sir, there is a multilegged creature crawling on your shoulder."
Spock: "Gospodine, višenožno stvorenje Vam puže po ramenu."


[disgustedly]
Scotty: "Diplomats! The best diplomat I know is a fully activated phaser bank!"
[sa gađenjem]
Scotty: "Diplomati! Najbolji diplomat kojeg ja znam je potpuno aktivna fazorska baterija."


Kirk: " Disease, horror, suffering, that's what war is. That's what makes it something to be avoided."

Kirk: "Bolest, užas, patnja, to je rat. Zbog toga bi ga bilo dobro izbjegavati."autor: Senad Subašić
idi na vrh