» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x21
The Alternative FactorEnterprise se kartografira nenaseljeni planet, tada se dogodi veliki poremećaj u cijeloj galaksiji nakon kojeg se na planetu pojavi čovjek.

Datum premijere epizode: 30. 03. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3087.6


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura


Sporedni glumci i likovi

Robert Brown – Lazarus
Janet MacLachlen – Charlene Masters
Richard Derr – Barstow
Eddie Paskey – Leslie


Kreativno osoblje

Redatelj: Gerd Oswald
Scenarist: Don Ingalls


Sadržaj

Enterprise kartografira dotad neistraženi planet. Tada dođe do vrlo snažnog poremećaja koji je zahvatio cijelu galaksiju. Nakon toga Spock na planetu nalazi znakove života, iako prije poremećaja nije bilo ničega. Kirk i Spock se sa četiri pripadnika osiguranja teleportiraju na planet i tamo otkrivaju nekakvu letjelicu i čovjeka koji se čudno ponaša. Odvode ga na Enterprise.

Kirk prima poruku u kojoj mu komodor kaže da se efekt osjetio u cijeloj galaksiji, a i izvan nje, te da sumnjaju na nekakvu invaziju. Kirk se slaže.

Kirk odlazi do bolnice i razgovara sa čovjekom kojeg su našli na planetu. Zove se Lazarus i kaže da lovi nekoga tko je uništio cijelu njegovu civilizaciju, te da je ta osoba kriva za taj poremećaj.

Lazarus i Kirk se teleportiraju na površinu planeta. Tada se poremećaj ponovi i netko napada Lazarusa. Izvor tog poremećaja je na planetu.

McCoy ponovno liječi Lazarusa i primjećuje da mu je ozljeda potpuno nestala i to prijavljuje Kirku. Lazarus hoda brodom i ponovno ga netko napada. Kirk i McCoy ga tada nalaze i vide da je ozljeda još tu.

Spock otkriva nešto neobično, izvor zračenja na planetu. Skeneri ga nisu otkrili ranije jer zapravo i nije tamo! To bi se moglo objasniti kao pukotina u svemiru. Lazarus kaže da su kristali dilitija rješenje. Zatraži ih od Kirka, ali on ih mu, naravno, ne daje. Lazarus odlazi i ponovno doživljava napad, i sada ozljede zbilja nema. Zatim odlazi do strojarnice i napada dvoje članova posade.

Kristali dilitija su nestali i Kirk okrivljuje Lazarusa koji ponovno ima ozljedu. Lazarus kaže da je ta druga osoba uzela kristale.

Ponovno se vraćaju na planet i vide da kristali nisu u Lazarusovom brodu. Tada odluče pretražiti planet. Opet dolazi do napada i Lazarus pada sa stijene.

Kirk ga u bolnici ponovno ispituje. Lazarus ovaj puta govori drugačiju priču. Njegova je letjelica zapravo vremenski brod, a on je putnik kroz vrijeme. Osoba koju traži je također putnik kroz vrijeme i treba kristale dilitija da ga ubije.

Nakon što svi odu, Lazarus ponovno doživljava napad. Kirk i Spock zaključuju da izvor zračenja nije dio njihova svemira. Također zaključuju da se tu radi o paralelnom svemiru, te da postoje dva Lazarusa. Oni se ne smiju susresti jer bi tada cijeli svemir bio uništen.

Lazarus podmeće požar u strojarnici, krade kristale i teleportira se na planet. Kirk kreće za njim. Dolazi do njega, ali tada nestaje! Stvara se na planetu, ali već je sumrak. Nalazi Lazarusov brod, ali to je drugi Lazarus. Kirk je došao u paralelni svemir. Taj mu Lazarus kaže da je on ukrao kristale kako drugi ne bi mogao otići u neko drugo vrijeme. Također kaže da je taj drugi Lazarus lud i zatraži Kirkovu pomoć. Kirk pristaje.

Vraća se u svoj svemir, svladava Lazarusa i pošalje ga kroz prolaz u drugi paralelni svemir gdje ga čeka drugi Lazarus. Enterprise iz orbite uništava njegov brod i obojica ostaju zatočeni unutra.


Zaključak i komentar

Malo se dobrih stvari može reći o ovom nastavku.

Radnja epizode je potpuno konfuzna, fizika se mrcvari na najgori način ikada viđen u Star Treku, a dobar dio epizode čine psihodelični kadrovi. Da parafraziram autora jednog Winamp visualization plugina: nikada se nisam drogirao, ali pretpostavljam da bi izgledalo ovako.

Čini se da scenarist, Don Ingalls, nije bio na satovima fizike u srednjoj školi. Drugog objašnjenja za priglupe izjave vezane za materiju i antimateriju nema.

Jedino što je bilo zanimljivo je završetak, tj. Lazarusov altruizam koji su također mogli bolje zapakirati.


Ocjena

5


Citati

Spock: "Jim, madness has no purpose... or reason... but it may have a goal."
Spock: "Jim, ludilo nema svrhu… ni razlog… ali može imati cilj."


Kirk: "So you're the terrible thing, the murdering monster... the creature?"
Lazarus: "Yes, Captain. Or he is. It depends on your point of view, doesn't it?"
Kirk: "Dakle, ti si to užasno biće, čudovište koje ubija… stvor?"
Lazarus: "Da, kapetane. Ili je on. Ovisi iz kojeg kuta gledate, zar ne?"autor: Senad Subašić
idi na vrh