» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x19
The Squire of GothosTrelane, vladar Gothosa, zarobljava Kirka i cijeli Enterprise.

Datum premijere epizode: 12. 01. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2124.5


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu
James Doohan – Scotty


Sporedni glumci i likovi

William Campbell – Trelane
Richard Carlyle – Karl Jaeger
Venita Wolf – Teresa Ross
Michael Barrier – DeSalle
Eddie Paskey – Leslie


Kreativno osoblje

Redatelj: Don McDougall
Scenarist: Paul Schneider


Sadržaj

Enterprise prevozi zalihe do kolonije Beta 6. Na svome putu otkrivaju nekakav planet, ali Kirk naredi da ga zaobiđu. Tada Sulu, a par sekundi kasnije i Kirk, nestaju s mosta.

Instrumenti na Enterpriseu ne otkrivaju nikakve znakove života na površini planeta, ali Uhura tada prima nekakav čudan pozdrav. Na planetu očito postoji život, pa se DeSalle, Jaeger i McCoy teleportiraju na planet.

Yaeger otkriva da je atmosfera na mjestu gdje su se teleportirali pogodna za disanje. Pokušavaju kontaktirati Enterprise, ali nešto blokira signal. Tada pronalaze nekakvu utvrdu. Ulaze u nju i tamo nađu Kirka i Sulua, a upoznaju i onoga tko ih je sve doveo tamo, Trelanea. Trelane je promatrao Zemlju i uredio utvrdu prema onome što je vidio. Ali on je gledao 900 godina u prošlost. Kaže da njegova vrsta može mijenjati oblik tvari prema svojim željama. On je stvorio i utvrdu i cijeli planet.

Kirk želi otići, ali Trelane im ne da. Za to vrijeme, Enterpriseovi senzori su osposobljeni i oni otkrivaju to malo područje sa atmosferom pogodnom za život ljudi. Tada Kirka i ostale teleportiraju natrag na Enterprise.

Tada se i Trelane pojavljuje na Enterpriseu i sve na mostu vraća natrag na planet, na nekakvu zabavu koju je pripremio.

Kirk pretpostavlja da mora postojati nekakva naprava koja mu omogućava da sve to radi. Tada izaziva Trelanea na dvoboj pištoljima. Trelane namjerno promašuje, a Kirk pogađa veliko zrcalo iza kojeg se zaista nalazi nekakav uređaj. Trelane tada nestaje, a posada se teleportira natrag na brod. Kirk zapovijedi da se maksimalnom brzinom udalje od planeta. Ali planet se tada opet stvara pred njima, ne mogu pobjeći.

Kirk se tada vraća na planet i sukobljava sa Trelaneom. Trelane pak na planetu održava suđenje i Kirka proglašava krivim, a kazna je smrt. Kirk predlaže nagodbu, borit će se za svoj život. Trelane uzima mač, a Kirk bježi.

Baš kada ga je Trelane stjerao u kut, Kirk shvaća da je Trelane zapravo dijete. Tada se pojavljuje dvoje tuđinaca, poput zelenog dima. To su Trelaneovi roditelji. Trelane tada nestaje, a roditelji se ispričavaju Kirku.

Enterprise tada nastavlja svoje putovanje.


Zaključak i komentar

Još jedna epizoda u kojoj moćno biće na kraju ispadne obično dijete… Ono po čemu se ova epizoda ipak izdvaja od ostalih je velika sličnost glavnog negativca sa Q-om iz TNG-a. Star Trek pisac, Peter David, je čak napisao i knjigu, Q-Squared, koja se bazira na povezanosti Trelanea i Q-a.

Što se same radnje tiče, prilično ju je naporno pratiti. Da nema karizmatičnog gostujućeg glumca, prst bi krenuo prema Fast Forward gumbu. Dobro da to nije slučaj, jer bismo tako propustili dinamične i zanimljive dijaloge glavne trojke i Trelanea.

William Campbell, koji je ovdje stvarno sjajan, je nekima možda poznatiji kao Koloth, kojega je glumio u TOS-u, a kasnije i u DS9. Ako zbog ničega drugoga, ovu epizodu vrijedi pogledati zbog njega te zbog izraza na Kirkovom licu nakon što shvati da se radi o djetetu.

Efekt sa rešetkama, kada Trelane zarobljuje Kirka, je ispao neočekivano dobro, a i ostale slične situacije nisu loše.

Sitnice koje smetaju… Ako su već odlučili spomenuti da se nalaze 900 svjetlosnih godina od Zemlje, mogli su malo pripaziti na detalje. Na primjer, u Trelaneovom dvorcu se vidi globus na kojemu je ucrtana Amerika koja bi trebala biti otkrivena tek stotinjak godina kasnije. Još veći propust, od otprilike 500 godina, je spominjanje Alexandera Hamiltona i Napoleona.

Zanimljivo je da se u ovoj epizodi vidi i tuđinac iz epizode 1x06 The Man Trap (ona zelena kreatura sa kraja epizode).


Ocjena

6,5


Citati

Trelane: "Enjoy yourself today. Tomorrow... may never come at all."
Trelane: Uživajte danas. Sutra… možda nikada neće ni doći."


Trelane: You will see to his punishment?"
Kirk: On the contrary. I commend his action."
Trelane: But I don't like him."
Trelane: Kaznit ćete ga?"
Kirk: Baš suprotno. Odobravam njegov postupak"
Trelane: Ali on mi se ne sviđa."


McCoy: Does your logic find this fascinating, Mr. Spock?"
Spock: No. "Fascinating" is a word I use for the unexpected. In this case, I should think "interesting" would suffice."
McCoy: Da li vaša logika ovo smatra fascinantnim, gosp. Spock?"
Spock: Ne. "Fascinantno" je riječ koju koristim za ono neočekivano. Mislim da je u ovom slučaju "interesantno" sasvim dovoljno."


Trelane: Anything you might say has already been taken down in evidence against you."
Trelane: Sve što bi mogli reći je već uzeto za dokaz protiv vas."autor: Senad Subašić
idi na vrh