» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x11
Dagger Of The MindTijekom posjeta kaznenoj koloniji, na Enterprise se potajno teleportira i nasilni zločinac.


Datum premijere epizode: 03. 11. 1966
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2715.1


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura

Sporedni glumci i likovi

James Gregory – Tristan Adams
Marianna Hill – Helen Noel
Morgan Woodward – Simon Van Gelder
Larry Anthony – Berkeley
Susanne Wasson – Lethe
John Arndt – Fields


Kreativno osoblje

Redatelj: Vincent McEveety
Scenarist: S. Bar-David


Sadržaj

Enterprise teleportira pošiljku infra-osjetilnih lijekova doktoru Tristanu Adamsu na Kaznenoj Koloniji Tantal (Tantalus Penal Colony), a prima kutiju na kojoj piše "povjerljivo" i "ne otvarati". Iz sanduka izlazi neki čovjek, onesvješćuje člana posade u sobi za teleportaciju i uzima mu uniformu.

Sa Tantala javljaju da ne mogu naći jednog zatvorenika. Uhura tada oglašava uzbunu. Brzo su ga locirali i Kirk šalje osiguranje. Zatvorenik napada jednog člana osiguranja i uzima mu fazor.

Javlja se dr. Adams i kaže da je odbjegli zatvorenik pametan i vrlo nasilan. On tada dolazi na most, kaže da se zove Simon Van Gelder i zatraži azil. Nipošto se ne želi vratiti na Tantal. Kirk mu odvraća pozornost, a Spock primijeni vulkanski stisak. Enterprise tada kreće natrag prema Tantalu.

McCoy ne zna što je Van Gelderu. Kirk pokušava saznati nešto od njega, ali mu Van Gelder ne može ništa reći.

Spock otkriva je Van Gelder zapravo doktor, te da je prije šest mjeseci bio dodijeljen Tantalu kao suradnik dr. Adamsa.

Kirk tada kontaktira Adamsa i pita ga o čemu se radi, a on kaže da je Gelder obavljao eksperimente sa nekakvom zrakom koja bi trebala rehabilitirati zatvorenike. Van Gelder nije htio drugog čovjeka podvrgnuti nekom postupku kojeg nije sam isprobao. Tada je došlo do nezgode. McCoy mu ne vjeruje pa Kirk mora provesti istragu.

Kirk se teleportira na planet zajedno sa dr. Noel, psihijatricom koja ima nekog iskustva sa rehabilitacijskom terapijom. Dr. Adams ih dočekuje i vodi u obilazak kompleksa. Pokazuje im neuralni neutralizator (neural neutralizer), kojeg je spomenuo i Van Gelder na Enterpriseu.

Spock misli da je Kirk u opasnosti, ali on ga razuvjerava i kaže da on i dr. Noel planiraju prenoćiti. Van Gelder počinje paničariti. Ne želi da Kirk ostane na planetu.

Spock planira izvesti vulkansko spajanje umova kako bi dobio potrebne podatke od Van Geldera. Tako saznaje da dr. Adams pomoću neutralizatora može oblikovati bilo koji um kako god on želi, može umetnuti svoje misli.

Kirk je sumnjičav. On i dr. Noel odlaze do neutralizatora. Kirk ga želi isprobati, a dr. Noel upravlja strojem. Nedugo potom dolazi Adams. Njegov pomoćnik hvata dr. Noel, a on pojačava intenzitet uređaja. Tada naređuje Kirku da baci fazor i komunikator. Kirk pokušava kontaktirati Enterprise, ali Adams još više pojačava intenzitet uređaja i Kirk pada u nesvijest.

Kirk se budi u svojoj sobi i, nakon par trenutaka, sjeti se svega što se dogodilo. Tada šalje dr. Noel u klimatizacijski otvor i kaže joj da se pokuša probiti do napajanja. Ako ga uspije preopteretiti, nestat će polje sile oko kaznene kolonije.

Tada na vrata dolazi Adams i odvodi Kirka na još jedan tretman nakon kojega se Kirk ponovno onesvješćuje.

Spock ih za to vrijeme pokušava teleportirati natrag na Enterprise, ali ne može zbog polja sile oko kolonije.

Noel uspijeva isključiti napajanje, a Kirk se tada budi, napada Adamsa i njegova pomoćnika i odlazi. Spock se tada teleportira dolje i ponovno uključuje napajanje. Sada je Adams izložen djelovanju neutralizatora.

Kirk i ostali se tada vraćaju do njega, ali prekasno, Adams je mrtav. Bio je sam i um mu je bio potpuno ispražnjen.

Van Gelder se vratio na svoj posao i javlja da je i soba i sva ostala oprema uništena, i Enterprise odlazi iz orbite.


Zaključak i komentar

Prosječna epizoda koja se bavi kontrolom uma. Ideja epizode se može shvatiti i kao kritika totalitarizma, pogotovo ako u obzir uzmemo i vrijeme kada je snimljena. Sam tok radnje je interesantan. U prvih par minuta čovjek očekuje da će se posada boriti protiv inteligentnog bjegunca koji će preuzeti brod, ili nešto tome slično. Ali tada dolazi do preokreta i saznaje se da je bjegunac zapravo pozitivan lik u cijeloj priči… Cijela se epizoda doima nezaokruženom. Van Geldera praktički ne vidimo u zadnjih 15-ak minuta epizode, a i lik Adamsa je prilično nedorečen. Gostujući glumci su zato odlični. Morgan Woodward (Van Gelder) je zbilja uvjerljiv (prvo kao odbjegli zločinac, a kasnije kao mučenik), a i James Gregory (Adams) je odlično odradio ulogu ludog znanstvenika i sadističkog gada. Tu je i Marianna Hill koja nije imala prevelikih problema sa svojom ulogom ljepotice epizode (iako sa zaista prekratkom suknjom). Glazba je pomalo čudna… U nekim ozbiljnijim situacijama je nekako prevesela, dok je u komičnim prilično tmurna. Postoji i jedna greška koja upada u oči… Smiješno je to što su Kirka i Noel zatvorili zajedno u jednu prostoriju, a kasnije, kada su došli po Kirka, nitko ne primjećuje da nje nema. Dvije zanimljivosti vezane za ovu epizodu: u njoj se prvi puta pojavljuje vulkansko spajanje umova (mind meld), a spominje se i Božić, što je zbilja neobično.


Ocjena

6,5


Citati

Spock:
"Your Earth people glorify organized violence for 40 centuries, but you imprison those who employ it privately."
Spock: "Vi ljudi veličate organizirano nasilje već 40 stoljeća, ali zatvarate one koji se njime koriste samostalno."

Spock: "Where there is no emot ion... there is no motive for violence."
Spock: "Gdje nema emocija… nema motiva za nasilje."


autor: Senad Subašić
idi na vrh