» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x10
What Are Little Girls Made Of?Enterprise pronalazi dr. Korbyja, za kojeg se mislilo da je nestao prije par godina, u podzemnim špiljama napuštenog planeta. Korby se počeo baviti neobičnim poslovima…

Datum premijere epizode: 20. 10. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2712.4


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu
Majel Barrett - Chapel


Sporedni glumci i likovi

Michael Strong - Korby
Sherry Jackson - Andrea
Harry Basch - Brown
Ted Cassidy - Ruk
Vince Deadrick - Matthews
Budd Albright - Rayburn
Eddie Paskey - Leslie


Kreativno osoblje

Redatelj: James Goldstone
Scenarist: Robert Bloch


Sadržaj

Enterprise ulazi u orbitu planeta Exo 3. Sestra Chapel je na mostu sa zabrinutim izrazom lica. Njen zaručnik, dr. Roger Korby, nije se javio već pet godina.
Uhura pokušava uspostaviti kontakt. Spock javlja da je ubrzanje sile teže tek nešto veće od Zemljinog, atmosfera je pogodna za život, ali temperatura doseže i -100 stupnjeva. Planet je jednom možda i bio naseljen, ali sunce tog sustava se polagano gasi već pola milijuna godina.

Dr. Korby se bavio arheološkom medicinom i Kirk ga je oduvijek htio upoznati. Chapel kaže da je u svojoj zadnjoj poruci rekao da je našao nekakve podzemne ruševine. Već su prije bile poslane dvije ekspedicije koje su ga trebale naći, ali bez uspjeha. Tada se dr. Korby javlja. Korby zahtijeva da se Kirk teleportira sam, ali on kaže da je i Chapel, Korbyjeva zaručnica. na Enterpriseu, te on tada, naravno, poziva i nju. Njih se dvoje teleportiraju na ulaz u špilje, ali ih nitko ne dočekuje. Kirku se to učini sumnjivo i naredi da se telportiraju i dva člana osiguranja. Jedan od njih, Matthews, krene sa Kirkom i Chapel u špilje, a drugi, Rayburn, ostaje na ulazu.

Chapel skoro pada u duboku rupu, ali Kirk ju pridržava. Nastave dalje i susreću dr. Browna, Korbyjevog asistenta. Tada se čuje Matthewsov krik i oni potrče natrag. Shvate da je Matthews pao u rupu koja, kako kaže Matthews, nema dna. Nekakav tuđinac visokog stasa se polako udaljuje od njih. Brown tada kaže da je dr. Korby zadržan i da je došao što je prije mogao. Chapel se čudi što ju Brown nije odmah prepoznao. Kirk tada daje upute Rayburnu, ali i njega par trenutaka kasnije ubija onaj isti tuđinac.
Brown priča da je Korby otkrio da su se stanovnici tog planeta skrili pod zemlju kada je njihovo sunce počelo umirati. Napokon svo troje dolaze do neke prostorije, a kroz druga vrata ulazi Andrea, prilično oskudno odjevena mlada žena. Chapel se ne sjeća da je Korby spominjao neku Andreu. Tada dolazi i sam Korby. Kirk ponovno pokušava kontaktirati Rayburna, ali on se, naravno, ne javlja. Tada kaže da mora kontaktirati Enterprise, a Brown onda vadi pištolj i zabranjuje mu. Korby kaže da nitko neće biti ozlijeđen, ali da ne smije još ljudi doći dolje. Kirk tada hvata Andreu i, koristeći ju kao živi štit, ubija Browna. Kroz vrata zatim ulazi onaj tuđinac i hvata Kirka. Brown je mrtav, ali tada se vidi da Brown nije čovjek, nego nekakav android!

Enterprise tada prima poruku od Kirka koji kaže da se vraćaju za 48 sati. Ali to nije Kirk, nego onaj tuđinac, koji je zapravo isto android, ali sa Kirkovim glasom.
Ruk je zapravo android koji je programiran da štiti Korbyja, ali mnogo kompleksniji android od Browna. Njega su stvorili prvotni stanovnici planeta. On je stoljećima održavao uređaje kada je Korby došao. Tada je Korby, uz njegovu pomoć, napravio Browna. Kirk pokušava pobjeći, ali ga Ruk sprečava. Tada odlaze do Chapel i Andreae. Andrea kaže da je i ona sama android, poput Browna. Ona djeluje poput pravog ljudskog bića, ima čak i puls. Chapel pokazuje znakove ljubomore, ali Korby joj kaže da Andrea nije sposobna voljeti, nema nikakve emocionalne povezanosti.

Korby tada demonstrira kako se stvara android. Kapetan Kirk je svezan na jednoj strani uređaja, a Ruk na drugu stranu stavlja nekakvu zelenkastu masu humanoidnog oblika. Andrea pokreće stroj. Kirk tada nekoliko puta ponavlja istu rečenicu.

Chapel se čudi što se dogodilo Korbyju. Prije mu je život bio svet, ne bi naudio ničemu.
Stroj se zaustavlja i Korby pita Chapel koji je od dvojice Kirkova pravi, ali ona se ne može odlučiti. Tada Korby androidu daje i Kirkova sjećanja i osobnost. Android je na kraju savršena kopija kapetana Kirka.

Andrea je pripremila ručak i Kirk i Chapel sjedaju za stol. Chapel kaže da je zabrinuta. Kirk misli da je Korby sišao s uma, ali Chapel se ne slaže. Kirk ju tada pita bi li izdala Korbyja kada bi joj on naredio, a ona ga moli da ju ne prisiljava na to. Tada kaže da ne može jesti i odguruje tanjur. Ali kaže Kirku da on slobodno može jesti. On odgovara da androidi ne jedu. To nije pravi Kirk!

Tada Korby sa pravim Kirkom ulazi u sobu. Kirk poželi provjeriti je li android zaista njegova savršena kopija i pita ga neke osobne stvari. Android sve zna. Tada odlazi, a Korby kaže da je sposoban prenijeti nečiju svijest, dušu u androida. Tako bi čovjek postao praktički besmrtan. Kirk ga tada uspoređuje sa Cezarom, Hitlerom i sličnima. Korby govori da bi se čovjek kao android mogao programirati nabolje te da samo zamisle koliko bi život bio bolji kada bi eliminirali ljubomoru, pohlepu ili mržnju. Ali Kirk ga podsjeća na drugu stranu novčića, tako bi mogli ukloniti i ljubav, nježnost ili osjećaje. Korby nastavlja sa opravdavanjem svojih postupaka. Nitko više neće umrijeti, neće biti bolesti, a čak bi i strah mogao nestati. Korby nudi novi raj, a sve što treba je Kirkova pomoć. Treba prijevoz do planeta sa potrebnim materijalima. Kirk tada uzima uže, prikladno smješteno na njegovoj stolici, i omata ga oko Korbyjevog vrata. Sa njime dolazi do vrata, pušta ga i bježi. Korby za njim šalje Ruka. Chapel krene za njim i naređuje mu da ne naudi Kirku.

Kirk je u škripcu. Sa stropa špilje otkida stalaktit. Ruk to čuje i doziva ga glasom sestre Chapel. Baš kad je Ruk htio napustiti prostoriju, Kirk se odaziva. Napada Ruka stalaktitom, ali ne može mu ništa. Tada se oklizne i padne u rupu, ali se uspije uhvatiti za sam rub. Ruk ga tada podiže natrag gore.

Android Kirk je na Enterpriseu. Spock ga vidi i krene za njim. Pita ga nešto, a Kirk mu odbrusi onom istom rečenicom koju je pravi Kirk ponavljao dok se android stvarao. Tada kaže kako će se uskoro teleportirati natrag sa Korbyjem. Spocku je jasno da nešto nije u redu i naređuje da se pripadnici osiguranja okupe u sobi za teleportaciju nakon što Kirk ode. Natrag na planetu, android predlaže Korbyju neke planete na koje bi ga Enterprise mogao odvesti.

Andrea dolazi do pravog Kirka i njih se dvoje ljube. Ona tada kaže da nije programirana za njega i odlazi. Kirk krene za njom ali ga zaustavlja Ruk. Kirk ga pita slaže li se sa naredbom sestre Chapel da mu spasi život. Ruk kaže da je ostavljanje Kirka na životu nelogično. Kirk ga tada zapita što se dogodilo sa prvotnim stanovnicima planeta, je li moguće da su svoje strojeve predobro napravili? Dali im ponos i nagon za preživljavanje? Strojevi koji su željeli logiku i red bili su frustrirani ilogičnim bićima, bićima sa osjećajima koja su ih stvorila. Ruk kaže da su ih se bojali pa su ih počeli isključivati. Korby sada radi istu stvar. Ruk kaže da su ih morali uništiti. Oni su nekonzistentni, oni se ne mogu programirati, oni su inferiorni. Kirk ga pokušava okrenuti protiv Korbyja i to mu uspijeva.

Korby i Chapel ulaze u sobu i Ruk kreće prema njemu. On mu naredi da stane, ali Ruk ga ne sluša pa ga je Korby prisiljen ubiti. Njih troje tada kreću u drugu prostoriju i Kirk iznenada napada Korbyja. Korby ozlijedi ruku i na mjestu ozljede se vide nekakve elektroničke komponente. Korby je također android! On govori da je to još uvijek on. Bio je smrznut i na umoru, pa je svoju svijest prenio u androida. Tada Korby otkriva Spocka i ostale na ulazu i šalje Andreu sa oružjem da sredi situaciju. Ona krene i nakon nešto vremena sreće androida Kirka i ubija ga. Vraća se natrag i iznenadi se vidjevši pravog Kirka živog. Tada Kirk pita Korbyja je li to taj njegov savršeni svijet? Korby je ubio Browna i Ruka, Andrea je ubila Kirka… Korby shvaća da je sve pošlo po krivu i daje Kirku pištolj. Tada Kirk traži i Andreu njen pištolj, ali ona ga ne da. Okreće se prema Korbyju i ljubi ga, a on pritišće okidač njenog pištolja i ubija i sebe i nju. Chapel zaplače, a tada dolazi i Spock. Pita Kirka gdje je Korby, a Kirk odgovara da Korby nikada nije ni bio tu.


Zaključak i komentar

Još jedna epizoda sa mnogo potencijala. Strah od tehnologije, želja za besmrtnošću, intrigantne moralne dileme… Sve su to česte teme epizoda TOS-a, a te su epizode gotovo uvijek odlične. Ova je, nažalost, nešto lošija. Vrhunac radnje i sam završetak epizode je bio očit čim je Korby spomenuo prebacivanje svijesti u androide. Ali to i nije toliki problem. Epizodu su srozale glupe sitnice… Kirkovo recitiranje rečenice koju će Spock kasnije prepoznati je već dovoljno glupo, ali uže na Kirkovoj stolici?! I koliko točno puta treba Kirk uzeti taoca da ga Korby odluči malo pozornije pratiti? Zatim, sestra Chapel je u drugom dijelu epizode nekako premirno promatrala cijelu situaciju. Kirkov dubler, koji je uskočio kada je android Kirk napuštao sobu, mu i nije previše sličan, ali sad već cjepidlačimo… Gostujuća glumica, Sherry Jackson, je zbilja prelijepa, ali nije pretjerano dobro odradila svoju ulogu. Možda joj je smetao dizajn njene opravice? Ostali gostujući glumci su solidni.


Ocjena

6,5


Citati

Korby: "Can you understand that a human converted to an android can be programmed for the better? Can you imagine how life could be improved if we could do away with jealousy, greed, hate?"
Kirk: "It can also be improved by eliminating love, tenderness, sentiment… The other side of the coin, Doctor."
Korby: "Shvaćate li da se čovjek pretvoren u androida može programirati nabolje? Možete li zamisliti kako bi se život poboljšao ako bismo mogli ukloniti ljubomoru, pohlepu, mržnju?"
Kirk: "Mogao bi se poboljšati i uklanjanjem ljubavi, nježnosti, osjećaja… Druga strana novčića, doktore."


Kirk: Something bothering you, Mr. Spock?"
Spock: Frankly, I was rather dismayed by your use of the term "half-breed," Captain. You must admit it is an unsophisticated expression."
Kirk: I'll remember that, Mr. Spock, the next time I find myself in a similar situation.
Kirk: Nešto vas muči, gosp. Spock?"
Spock: Iskreno, kapetane, vaše korištenje izraza "mješanac" me malo ražalostilo. Morate priznati da se radi o ružnoj riječi."
Kirk: Zapamtit ću to, gosp. Spock, slijedeći puta kada se nađem u sličnoj situaciji."autor: Senad Subašić
idi na vrh