» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x09
Balance of TerrorNakon 100 godina, Romulanci se vraćaju! Nakon napada na federacijske predstraže, na pomolu je međuzvjeznadni incident...

Datum premijere epizode: 15. 12. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1709.2


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu
Grace Lee Whitney - Janice Rand


Sporedni glumci i likovi

Mark Lenard - Romulanski zapovjednik
Lawrence Montaigne - Decius
Paul Comi - Poručnik Andrew Stiles
John Warburton - Centurion
Stephen Mines - Robert Tomlinson
Barbara Baldavin - Angela Martine


Kreativno osoblje

Redatelj: Vincent McEveety
Scenarist: Paul Schneider


Sadržaj

Na brodu se sprema vjenčanje, no baš kada su se Angela Martine i Robert Tomlinson spremali reći sudbonosno 'da', Enterprise dobiva dojavu o romulanskom napadu na federacijsku predstražu kraj Neutralne Zone. U međuvremenu, prije dolaska Enterprisea na poprište incidenta, Romulanci uništavaju još tri predstraže te bježe prema kući. Kirk kreće u potjeru za brodom te doznaje kako su Romulanci razvili uređaj za skrivanje koji im pomaže u bijegu, no također im onemogućuje bilo kakav napad na neprijatelja dok je brod skriven. Zbog uređaja za skrivanje romulanski zapovjednik ne može točno utvrditi bilježe li senzori neprijateljev brod ili samo bezopasni odjek.

Enterprise uspijeva dobiti sliku romulanskog mosta te, na iznenađenje posade, otkriva frapantnu sličnost sa Vulkancima. Poručnik Stiles odmah posumnja u Spockovu odanost i pravi identitet te u više navrata tijekom incidenta sa romulancima biva napet i brzoplet. Pošto svi pokušaji bijega Enterpriseu propadaju, romulanski zapovjednik okreće brod i napada Enterprise. U okršaju su oba broda oštećena, a Stiles i Thompson, koji su upravljali naoružanjem, bivaju onesposobljeni. Prostorija u kojoj se nalazila kontrola fazora te oba časnika se počinje puniti otrovnim plinom. Spock ulazi u prostoriju, ručno ispaljuje fazore te spašava Stilesa. Nažalost, Thompson je već bio mrtav.

Romulanski zapovjednik kontaktira Enterprise te govori Kirku kako bi u drugačijim okolnostima možda bili prijatelji. Uvidjevši poraz, uništava vlastiti brod radije nego da padne u ruke neprijatelja.


Zaključak i komentar

Po mom skromnom mišljenju, jedna od najboljih epizoda TOS-a. Prvo pojavljivanje Romulanaca u Star Treku u zbilja odličnoj epizodi. Netipično za TOS, epizoda se bavi ratom. Nakon 100 godina mira i Romulanskih ratova, ponovo dolazi do sukoba sa Romulancima, a Kirk i njegova posada postaju prvi ljudi koji su ikad ugledali Romulance. Čini se malo nategnuto i nevjerojatno da kroz 100 godina, koliko je prošlo od prvog kontakta, nije došlo do vizualnog kontakta između dvaju rasa. Također malo neobično, Romulanci su čista kopija Rimskog Carstva, ne samo imenom, već i izgledom uniformi koje izgledaju kao futurističke verzije Rimske odjeće. Čak su i činovi odnosno titule identične (centurion). Ovdje se po prvi puta doznaje nešto o ratu otprije 100 godina, no začudo, kroz naredna četiri serijala nećemo dobiti puno više informacija o samom ratu. Naravno, čim je posada vidjela Romulanca, pogled se skreće na Spocka i zapanjujuću sličnost dvaju rasa, pri čemu najviše paranoje (samim time je i najiritantniji lik u epizodi) pokazuje poručnik Stiles koji odmah posumnja u Spockovu odanost. Romulanskog zapovjednika glumi Mark Lenard, čovjek koji će kasnije igrati ulogu Spockovog oca, Sareka. Ovo je epizoda powerplay na TOS način, vjerujem da će vam smiješno izgledati scene borbe sa tadašnjim primitivnim efektima, no ako ikako možete, zaboravite na sve to. Epizoda će vam djelovati puno bolje.


Ocjena

9


Citati

Crater: "Earth history, remember? Like the passenger pigeon or the buffalo... once there were millions of them; prairies black with them. One herd covered three whole states. When they moved -- like thunder."
Crater: "Zemljina povijest, sjećaš li se? Kao golub selac ili bizon... Nekoć ih je bilo na milijune; bile su pune prerije. Jedno krdo je pokrilo tri savezne države. Kad su se kretali -- kao grom."autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh