» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x05
The Enemy WithinNezgoda prilikom teleportacije razdvaja kapetana Kirka na dvije osobe.

Datum premijere epizode: 6. 10. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1672.1


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu
Grace Lee Whitney – Janice Rand


Sporedni glumci i likovi

Eddie Paskey – Leslie
Jim Goodwin – John Farrell
Ed Madden – Fisher
Garland Thompson - Wilson


Kreativno osoblje

Redatelj: Leo Penn
Scenarist: Richard Matheson


Sadržaj

Posada Enterprisea se nalazi na planetu Alpha 177 gdje skupljaju geološke uzorke. Odjednom jedan član posade, geološki tehničar Fisher, pada sa stijene i ozlijedi ruku. Scotty ga, uz dosta poteškoća, uspije teleportirati na Enterprise. Fisher na uniformi ima nekakav žuti prah sa nekakvim magnetskim svojstvima. Tada i Kirk zatraži da ga teleportiraju. Scotty prvo obavi par testotva i tek ga onda teleportira, isto uz male poteškoće. Kirk izgleda dezorijentirano i gubi ravnotežu. Scotty ga pridržava i odluči ga otpratiti do bolnice. Teleport se tada sam uključuje i netko se teleportira. Taj netko je kapetan Kirk!

Posada to ne zna, ali onaj žuti prah je uzrokovao grešku u teleporteru zbog koje je stvoren dvojnik, nekakav alter-ego kapetana Kirka. Dvojnik dolazi u bolnicu i od McCoya traži Saurijski konjak (Saurian brandy), ali na prilično agresivan način. Doktor mu ga i daje. Dvojnik tada odlazi do sobe Janice Rand.

Spock dolazi do pravog kapetana Kirka i pita ga što se to dogodilo kod doktora, a Kirk, naravno, nema pojma o čemu se radi. Scotty tada obavještava Kirka da je teleporter u kvaru. Kaže da su pri teleportaciji životinje dobili dvije suprotne kopije: jednu nježnu i drugu agresivnu. Predlaže da ostatak tima ostane na planetu dok ne otklone problem.

Janice Rand se vraća u svoju sobu i dvojnik ju napada. Ona ga ogrebe po licu i potrči prema vratima gdje ih vidi Fisher. On potrči javiti nekome, ali dvojnik ga sustiže i ruši na pod.

Pravi Kirk, Spock i McCoy saslušavaju Janice Rand. Ona kaže kako je Kirka ogrebala po licu. Ali pravi Kirk nema ogrebotinu. Rand i dalje ne vjeruje da to nije bio on, a tada dolazi i pretučeni Fisher te potvrđuje njenu priču. Spock zaključuje da postoji samo jedno objašnjenje: na brodu je uljez.

Temperatura na površini planeta pada i Sulu i ostatak posade su u opasnosti. Scotty pretpostavlja da je do kvara teleportera došlo zbog onog žutog praha neobičnih svojstava kojeg je Fisher imao na svojoj uniformi. Kirk naređuje da se organiziraju ekipe koje će tražiti dvojnika. Spock doda da ga se ne smije ubiti, jer ne znaju što bi se dogodilo sa pravim Kirkom. Zato će svi ljudi biti naoružani fazorima, ali podešenima na prvu postavku.

Kirk je zbog toga što se dogodilo izgubio snagu volje, ima problema sa donošenjem odluka. Tada obavještava posadu o situaciji i kaže kako se dvojnika može prepoznati po ogrebotinama na licu. Naravno, to čuje i dvojnik, pa ogrebotine prekriva puderom. Tada izlazi iz sobe i traži fazor od Wilsona koji je slučajno prolazio onuda. On mu ga daje, a dvojnik ga tada udara i on onesviješten pada na pod.

Spock kaže Kirku da dvojnik poznaje brod i posadu kao i on sam, pa predlaže da probaju pretpostaviti njegov slijedeći potez. Zato pita Kirka gdje bi on otišao kako bi izbjegao potragu. Kirk kaže da bi otišao na strojarsku palubu, i njih dvojica odlaze tamo. Kirk je bio u pravu, dvojnik je tamo i promatra ih sa visine. Kada su se razdvojili, silazi dolje i kreće za pravim Kirkom. On ga nakon nekog vremena primijeti i krene prema njemu. Upozorava ga da ga ne može ubiti jer obojica trebaju jedan drugoga. Dvojnik se ipak sprema pucati na Kirka, kad mu iza leđa dođe Spock i onesvijesti ga vulkanskim stiskom. Dvojnik zapuca iz fazora, ali pogodi samo nekakav stup. Odvode ga u bolnicu gdje McCoy predlaže da ga zavežu. Kirk se slaže.

Spock kaže Kirku da je njegova sposobnost zapovijedanja sve manja i da ubrzo neće biti u stanju zapovijedati Enterpriseom. Scotty javlja da je našao novi problem na teleporteru. Dvojnik je slučajno pucao na kablove koji su potpuno pregorjeli, popravak će trajati barem tjedan dana. Sulu i još par članova posade su još uvijek na planetu, a temperatura je sada –75 stupnjeva, a i dalje pada. McCoy u bolnici saznaje da su neke tjelesne funkcije nakon dupliciranja oslabjele, te da dvojnik umire. Kirk dolazi do njega, primi mu ruku i nagovara ga da se bori, i funkcije se stabiliziraju.

Spock zove Kirka u sobu za teleportaciju, misle da su našli rješenje za teleporter. Testiraju ga na životinji. Spajanje u jednu jedinku je uspjelo, ali životinja je uginula. McCoy pretpostavlja da je uginula zbog šoka, a Spock se slaže. Kaže da je bila zbunjena i prestravljena, dvije polovice su spojene u jednu životinju. Ona to nije mogla shvatiti, ali Kirk može. Kirk naredi da se pripremi teleport.

Sulu se ponovno javlja i kaže da je temperatura –170 stupnjeva i da ne mogu još dugo izdržati, dvojica su u nesvijesti, a ni njemu samom nije dobro.

Kirk u bolnici odvezuje dvojnika, a on ga na prijevaru svlada. Tada izlazi iz bolnice, susreće Janice Rand i, pretvarajući se da je pravi Kirk, kaže joj što se dogodilo. Tada odlazi na most i daje naredbu da Enterprise napusti orbitu. Tada na most dolaze Kirk i McCoy. Nakon kraće prepirke, dvojnik se slama i odvode ga do teleportera. Spock ih obojicu teleportira i, nakon nekoliko trenutaka, pojavljuje se samo jedan, pravi, Kirk. Tada teleportiraju Sulua i ostale sa planeta.


Zaključak i komentar

Sjajna epizoda, i jedna od boljih općenito u Star Treku.

Fenomenalna priča koja ne zastarijeva, inteligentni dijalozi, neuobičajena, ali odlična prateća glazba… Zatim Shatner koji je zaista dobro odradio ovu, prilično tešku, ulogu (iako u nekim trenucima malo pretjeruje), kroz cijelu se epizodu lijepo vidi postepen gubitak odlučnosti i snage potrebne za uspješno zapovijedanje brodom. A tu je i Spock sa svojom borbom između svoje ljudske i vulkanske polovice.

Scenarist, Richard Matheson, stvarno zna svoj posao. Neki će ga možda prepoznati kao autora knjige "What Dreams May Come" po kojoj je snimljen istoimeni film, ili kao scenarista nekih epizoda serija The Twilight Zone i The Outer Limits. Šteta što je ovo jedina epizoda Star Treka za koju je napisao scenarij…

Što se ocjene tiče, ona bi bila i veća da nije bilo par glupih sitnica i nekih greškica. Na primjer, životinja na kojoj su testirali teleporter izgleda zaista smiješno. Zatim, malo je glupo što nitko ne želi Sulua i ostatak posade na planetu teleportirati, pa makar se duplicirali. Za to možda i postoji rješenje, ali za smrzavanje baš i ne. A i nije baš logično da Kirk, tj. optuženi, bude na saslušanju Janice Rand.

Na samom kraju epizode postoji jedna greška i jedna nelogičnost. Naime, Kirk je imao zelenu majicu, a dvojnik zlatni gornji dio uniforme. Nakon što je pravi Kirk onesviješten, dvojnik odlazi iz bolnice i susreće Janice Rand i ima zelenu majicu. Nešto kasnije, na mostu, se vidi da obojica nose zelenu majicu, te da obojica imaju fazore. Malo je čudno kako je Spock prihvatio dvojnikovu naredbu da se napusti orbita. Čovjek bi očekivao da će on odmah shvatiti o čemu se radi.

I zanimljivost za kraj, u ovoj se epizodi prvi puta pojavljuju vulkanski stisak i poznata McCoyjeva rečenica "He's dead, Jim".


Ocjena

9


Citati

Spock:
"And what is it that makes one man an exceptional leader? We see here indications that it is his negative side which makes him strong. That his evil side, if you will, propperly controlled and disciplined, is vital to his strength."
Spock: "Što to čini čovjeka izvanrednim vođom? Ovdje vidimo indikacije da ga snažnim čini njegova negativna strana. Njegova zla strana, ako tako želite, pravilno kontrolirana i disciplinirana, je osnova njegove snage."

McCoy: "We all have our darker side, we need it. It's half of what we are."
McCoy: "Svi mi imamo tamnu stranu, trebamo ju. Ona je pola onoga što jesmo."autor: Senad Subašić
idi na vrh