» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x04
Mudd's WomenEnterprise spašava sitnog kriminalca Harryja Mudda koji prevozi zanimljiv teret.

Datum premijere epizode: 13. 10. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1329.8


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu


Sporedni glumci i likovi

Roger C. Carmel – Harcourt Fenton Mudd
Karen Steele – Eve McHuron
Susan Denberg – Magda Kovacs
Maggie Thrett – Ruth Bonaventure
Gene Dynarski – Ben Childress
Jon Kowal – Herm Gossett
Seamon Glass – Benton
Jim Goodwin – John Farrell


Kreativno osoblje

Redatelj: Harvey Hart
Scenarist: Gene Roddenberry, Stephen Kandel


Sadržaj

Enterprise slijedi neidentificirani brod. Pilot pokušava pobjeći, ali Sulu ga uspijeva slijediti. Uhura je pokušala uspostaviti kontakt na svim frekvencijama, ali pilot ne želi odgovoriti. Enterprise ga slijedi do polja asteroida.

Spock je u međuvremenu ustanovio da se radi o malom teretnom brodu klase J, te da mu se motori pregrijavaju. Kirk ga želi upozoriti, ali tada motori otkazuju i brod je u opasnosti. Kirk odlučuje obuhvatiti brod Enterpriseovim štitovima kako bi ga zaštitio od udara asteroida. Scotty kaže da to nije dobra ideja jer bi mogli preopteretiti i Enterpriseov pogon. Njegova se pretpostavka pokazala točnom, motori su preopterećeni, a temperatura raste. Jedan po jedan otkazuju spojevi sa kristalima litija.

Tada brod pošalje signal za pomoć i Spock teleportira čovjeka u smiješnom odijelu i kaubojskom šeširu. Čovjek se predstavi kao kapetan Leo Walsh. Njegov brod tada pogodi asteroid i potpuno ga uništi, a Spock i Scotty u zadnji čas uspiju teleportirati i ostatak putnika na brodu: tri lijepe žene. Kirk želi porazgovarati sa kapetanom broda. On i njegove tri suputnice dođu do Kirka, a on ga pita je li mu to posada. Walsh kaže da one nisu posada, već teret. Kirk zapaža da žene imaju neobičan magnetski efekt na muške članove posade. Walsh pokušava objasniti da je bježao od Enterprisea zato jer nije znao tko ga slijedi te da je bio zabrinut za tri gospođice. Kirk mu ne vjeruje i zakazuje saslušanje u vezi njegovog postupka, a Walsha zatvara u njegovu kabinu.

Enterpriseu je ostao samo jedan kristal litija. Kirk predloži da se to premosti, ali Scotty kaže da je sve pregorjelo kada su štitili Walshov brod. Spock kaže da postoji rudnik litija na Rigelu 12 i Enterprise krene prema njemu. Počinje saslušanje kapetana Walsha, a Kirk je i dalje zabrinut zbog skoro pa hipnotičkog efekta koji žene imaju nad posadom. Spock pita Walsha kako se zove, on odgovara Leo Francis Walsh, ali računalo kaže da to nije točno. Prisiljen je reći svoje pravo ime: Harcourt Fenton Mudd. Spock ga zatim pita je li osuđivan, Mudd odgovara ne, ali ni to nije točno. Bio je optužen za krijumčarenje, prijevoz ukradene robe te za kupnju broda lažnim novcem. Kirk ga tada optužuje za putovanje galaksijom bez plana leta, bez identifikacije, bez dozvole te za neodgovaranje Enterpriseu. Mudd kaže kako je pravi Leo Walsh, koji je trebao biti kapetan na tom putovanju, iznenada umro. Također kaže i da im je destinacija planet Ophiucus 3, gdje bi se mlade gospođice trebale udati za naseljenike. Kirk od računala zatraži i njihove podatke, ali o njima nema ništa. Kirk pita da li one idu svojom voljom, a Muddov odgovor je naravno. Jedna od žena, Eve, kaže da sve tri imaju isti problem: nedostatak muškaraca, i kada su napokon našli muškarce koji će se njima oženiti, Kirk ih vodi u suprotnom smjeru. Kirk kaže da je samo Mudd optužen i saslušanje završava.

Tada pregara i zadnji kristal litija i sustav za održavanje života radi na baterije. Enterprise je 14 sati od Rigela 12, a litij im hitno treba. Sve tri žene dođu u Muddovu sobu. Eve kaže kako se ne osjeća dobro, te da je sigurno došlo vrijeme. Kirk na mostu priupita McCoyja je li pregledao Eve, ali on kaže da je ona to odbila. Mudd iz svoje sobe kontaktira rudare na Rigelu 12. Enterprise dolazi do Rigela. Spock kaže da se mogu održati u orbiti 3 dana i 7 sati.

Za to vrijeme u Muddovoj sobi, sve su žene ostarjele i izgubile svoju ljepotu. Mudd im daje nekakve tablete, one ih uzmu i par sekundi kasnije sve se vrate u početno stanje.Rudarski predstavnici dolaze na Enterprise i predlažu razmjenu: kristali litija za Muddove žene. Također žele i da se odbace optužbe protiv Mudda. Kirk se nasmije i odbije ponudu. Tada dođu Mudd i žene. Žene se upoznaju sa rudarima, a Mudd govori Kirku kako nema izbora, mora prihvatiti ponudu. On to i čini.

Kirk, Spock i Mudd se teleportiraju na površinu planeta kako bi pokupili zamjenske kristale. Rudari imaju nekakvu zabavu. Eve ne želi plesati sa jednim rudarom te dolazi do svađe, jer su sada tri rudara, a samo dvije djevojke. Eve bježi van u oluju. Kirk krene za njom iako ga rudari upozoravaju da bi mogao poginuti. Jedan rudar također krene za njima. Kirk se, nakon neuspješne potrage, vraća na Enterprise kako bi ju pokušao locirati pomoću brodskih senzora. Magnetske oluje na površini smanjuju njihovu učinkovitost, pa potraga traje već 3 sata i 18 minuta. Enterpriseu je ostalo energije za svega 5 sati.

Za to je vrijeme rudar pronašao Eve. Rudar se nešto kasnije čudi jer je Eve brzo ostarila. Komunikacija sa rudnikom je otežana, a potraga na Enterpriseu traje već 7 sati i 31 minutu. Kirk i Mudd se teleportiraju natrag na planet. Tada Mudd objasni o čemu se zapravo radi. On je ženama davao drogu, Venus drug, koja muškarcima daje više mišića, a žene postaju ženstvenije i ljepše. Rudar tada napada Mudda, a Eve ponovno uzima drogu te opet postaje lijepa. Ali Kirk joj tada kaže da zapravo nije uzela drogu, on je prave tablete zamijenio obojanom želatinom.

Kirk tada kaže rudaru da odmah želi kristale litija. On mu ih daje, te kaže da želi da Eve ostane sa njim. Ona pristaje, a Enterprise napušta planet.


Zaključak i komentar

Dosta loša epizoda. Radnja je stvarno dobra za vrijeme kada je snimljena, ali danas ipak djeluje smiješno. Tako da su jedini razlozi za pogledati ovu epizodu solidan broj smiješnih scena (reakcije posade na posjetitelje, opis stanja posade, Scotty,…), glazbena podloga i jedna od gospođica. Par nelogičnosti… Enterpriseu trebaju kristali litija, a oni su mnogo puta skuplji od dijamanata? Zatim, na početku epizode je zvjezdani nadnevak 1329.8, a kasnije se u epizodi spominju 1329.1 i 1329.2.


Ocjena

4


Citati

McCoy
: "Are you wearing some unusual kind of perfume or something radioactive, my dear?"
McCoy: "Nosiš li neki neobičan parfem ili nešto radioaktivno, draga?"autor: Senad Subašić
idi na vrh