» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x03
The Corbomite ManeuverTijekom istraživanja i kartografiranja nepoznatog dijela svemira, Enterprise sureće neobičan objekt i prijeti mu uništenje.

Datum premijere epizode: 10. 11. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1512.2


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu
Grace Lee Whitney – Janice Rand


Sporedni glumci i likovi

Anthony Call – David Bailey
Clint Howard – Balok
Vic Perrin – Balokov glas
Ted Cassidy – glas Balokove lutke
Eddie Paskey – Leslie
William Blackburn – Hadley
Ron Veto – Harrison
Frank da Vinci – Brent
Sean Morgan – Harper

Kreativno osoblje

Redatelj: Joseph Sargent
Scenarist: Jerry Sohl


Sadržaj

Posada Enterprisea zadnja tri dana kartografira područje u kojem se nalaze. Sulu javlja da je detektiran objekt koji ide točno na njih brzinom svjetlosti. Pokušavaju promijeniti smjer, ali objekt ih prati, a ne primaju nikakve signale. Kada je objekt došao dovoljno blizu, razaznajemo da se radi o kocki raznobojnih ploha koja se rotira oko prostorne dijagonale, i ta im kocka blokira put. Spock oglašava uzbunu.

Senzori pokazuju da je kocka čvrsta, ali nepoznatog sastava. Stranice su joj dugačke 107 metara, a masa joj je 11000 tona. Nitko ne zna kako je moguće da ih takav čvrsti objekt prati i blokira im put. Karte ne pokazuju nijedan nastanjivi planet u blizini, tako da su porijeklo i namjena kocke i dalje nepoznati. Enterprise stoji na mjestu već 18 sati.

Spock kaže da postoje dvije mogućnosti. To je ili nekakva svemirska plutača, ili, kako Spock kaže, ljepljivi papir za muhe, tj. nekakva zamka. Kirk ponovno naredi da se Enterprise odmakne od kocke, ali im to ne uspijeva. Kirk zatim naredi da krenu prema kocki, ali ona ostaje na istoj udaljenosti. Spock tada javlja da se kratkovalno zračenje počelo povećavati, pa Kirk zaustavlja brod. Tada kocka krene prema njima i zračenje se poveća. Enterprise krene unatrag, ali kocka ih sustiže i sve se brže okreće. Enterprise tada uđe u warp, ali kocka i to prati i sustiže ih, a zračenje dostiže smrtonosnu razinu. Kirk, ne vidjevši drugog izlaza, zapovijedi da se kocka pogodi fazorima. To je i učinjeno i, uz veliki bljesak, kocka je uništena.

Enterprise je prošao samo sa manjim oštećenjima. Kirk razmišlja bi li nastavio u tom smjeru, ili bi bilo bolje da se okrene natrag. Spock pretpostavlja da će, ako nastave u istom smjeru, sigurno naići na one koji su poslali tu kocku, te da su oni vrlo vjerojatno drugačiji i napredniji od njih. Kirk odlučuje krenuti naprijed.

Nakon nekog vremena Enterprise susreće objekt mnogo veći od prvog. Taj je objekt izrađen od metala poput one kocke, ali sa puno većom energijom. Objekt je došao u vizualni domet i uhvatio Enterprise vučnom zrakom. Objekt je zapravo ogromna svijetleća kugla, promjer joj je barem jedna milja, a masa je prevelika da bi ju Enterprise uspio odrediti.

Kirk pokušava uspostaviti kontakt, no bez uspjeha. Ali poručnik David Bailey javi da prima nekakvu poruku kroz navigacijski sustav. U poruci glas kaže da je Enterprise neovlašteno ušao u nečije zvjezdane sustave. Taj glas je glas Baloka, zapovjednika Fesariusa, broda Prve Federacije (First Federation). Balok zatim kaže da je Enterprise, očito produkt primitivne i divlje civilizacije, ignorirao i uništio plutaču upozorenja, te tako demonstrirao da nema miroljubive namjere. Sada razmišljaju o tome da i brod i sav život na njemu unište. Kirk pokušava objasniti o čemu se zapravo radi, ali je prekinut kada je sofisticirana sonda velike snage upala na brod. Balok kaže da se nikakva daljnja komunikacija neće prihvatiti, te da će, ako naprave i najmanju neprijateljsku gestu, Enterprise odmah biti uništen.

Kirk odlučuje ispustiti recorder-marker (viđen u prethodnoj epizodi, Where No Man Has Gone Before). Balok zatim javlja da je marker uništen. Također kaže i da su pregledali brod te da mora biti uništen i da im daju 10 minuta da se pripreme. Ta se poruka čula po cijelom brodu.

Kirk ponovno pokušava objasniti da su došli sa prijateljskim namjerama i, kako bi demonstrirali dobru volju, kaže da će se Enterprise sada vratiti otkuda je došao. To i naredi, ali motori ne reagiraju. Odjednom se kugla na zaslonu prevara u lice. Ono im kaže da uzalud troše vrijeme i energiju, izlaza nema, a ostalo im je još 8 minuta.

Poručnik Bailey počinje paničariti i Kirk ga smjenjuje. Zatim ponovno pokušava objasniti da je došlo do nesporazuma. Lice ga ignorira i kaže da je ostalo još 7 minuta. Nakon još par minuta Kirk odluči ponovno kontaktirati Baloka. Pokušava blefirati te ga upozorava da svaki zemaljski brod sadrži tvar imena korbomit (corbomite). To je materijal i uređaj koji sprečava napad na brod. Ako bilo kakva destruktivna energija dotakne brod, stvara se reverzna reakcija jednake snage koja uništava napadača. Dodao je i to da, otkada je korbomit uveden prije više od dva stoljeća, nijedan napadač nije preživio napad. Tada počne izazivati Baloka da ih napadne, te kaže da im je dosta njegove nerazboritosti.

Ostala je još jedna minuta, ali ovaj ju puta Balok nije naglasio. Tada Bailey dolazi na most i traži dopuštenje da se vrati na mjesto. Kirk mu dopušta. Vrijeme je isteklo, ali ništa se nije dogodilo. Zapovjednik Balok se javlja i kaže da je uništenje Enterprisea odgođeno. Neće ga uništiti ako dobiju dokaz o postojanju korbomita. Kirk odbija. Lice se tada ponovno pojavljuje i kaže da će ih uskoro obavijestiti o sudbini Enterprisea.

Tada se mali brod mase oko 200 tona odvoji od Fesariusa, krene prema Enterpriseu i uhvati ga vučnom zrakom, a Fesarius odlazi. Balok tada javi da će ih u malom brodu otpratiti do planeta Prve Federacije koji podržava ljudski život. Tamo će se iskrcati, a brod će biti uništen. Bijeg je nemoguć, a svaki pokušaj će rezultirati trenutnim uništenjem Enterprisea.

Kirk odlučuje da Enterprise maksimalnom akceleracijom krene u suprotnom smjeru. Motori se počinju pregrijavati, temperatura dostiže 8000 stupnjeva. Ali i mali brod se također pregrijava i svijetli sve jače. Enterprise se napokon oslobađa vučne zrake. Scotty predlaže da se motori ugase na par sati, ali Spock kaže da to nije dobra ideja jer je mali brod sigurno poslao signal Fesariusu. Uhura prima signal. Balok šalje poziv u pomoć, motori su mu izvan funkcije i sustav za održavanje života ne radi. Ali signal je preslab i Uhura sumnja da je Fesarius primio poruku. Kirk se, zajedno sa McCoyjem i Baileyjem, odluči teleportirati na njegov brod.

Na brodu pronalaze lutku sa licem koje su vidjeli na ekranu. Pravi Balok je zapravo malo dijete. Lutka je njegov alter-ego i kaže da je bila učinkovita. Nitko se ne bi prestrašio njegovog pravog izgleda. Balok im kaže da je poziv u pomoć zapravo bio test da otkrije njihove prave namjere. Balok nema posade, sam upravlja svime, te mu nedostaje društvo i razgovor. Predlaže da jedan član posade ostane s njim neko vrijeme. Poručnik Bailey se dobrovoljno javlja.


Zaključak i komentar

Ispočetka se činilo da će ovo biti loša epizoda, ali to se do kraja promijenilo. Završetak je zbilja zanimljiv i neočekivan. U epizodi postoji i par humorističnih scena, Bailey sa svojim fazorima, Scottyjev komentar o Spockovom ocu i majci, te Kirk-Spock i Kirk-McCoy dijalozi. Lijepo se vidi i kako posada polako gubi živce kako im vrijeme ističe. Svi polako postaju sve nervoziji, samo je Spock miran. Epizoda ima par nelogičnosti… Sulu kaže da je duljina stranica kocke 107 metara. Ali Enterprise izgleda mnogo puta veći od kocke, prema tome bi Enterprise mogao biti dugačak čak par kilometara! Zatim, kada je Kirk odlučio pomoći Baloku i otići na njegov brod, McCoy, brodski liječnik, se usprotivio, što zbilja nema smisla. A i blefiranje je prilično smiješno kada je na drugoj strani biće superiorne inteligencije.


Ocjena

6,5


Citati

Lieutenant Bailey: "We've got phaser weapons, I vote we blast it!"
Kirk: "I'll keep that in mind mister Bailey… When this becomes a democracy."
Poručnik Bailey: "Imamo fazore, ja sam za to da ih uništimo!"
Kirk: "Imat ću to na umu gospodine Bailey… Kada ovo postane demokracija."


Kirk: "There is no such thing as the unknown, only things temporarily hidden, temporarily not understood."
Kirk: "Ne postoji ništa nepoznato, samo stvari koje su privremeno skrivene, privremeno nerazumljive."autor: Senad Subašić
idi na vrh