» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x02
Where No Man Has Gone BeforeEnterprise pronalazi ostatak davno izgubljenog broda SS Valiant. Tijekom istrage o sudbini broda, dolazi do nezgode u kojem jedan član posade dobiva čudesne moći.

Datum premijere epizode: 22. 09. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1312.4


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
James Doohan – Scott
George Takei – Sulu


Sporedni glumci i likovi

Gary Lockwood – Gary Mitchell
Sally Kellerman – Elizabeth Dehner
Paul Fix – Mark Piper
Paul Carr – Lee Kelso
Andrea Dromm – Smith
Lloyd Haynes – Alden
Eddie Paskey – Leslie

Kreativno osoblje

Redatelj: James Goldstone
Scenarist: Samuel A. Peeples


Sadržaj

Enterprise je uhvatio signal broda koji je nestao prije dva stoljeća. Je li moguće da je neki drugi brod izašao iz galaksije kao što to namjerava Enterprise?

Sa mosta javljaju da je objekt u dometu vučne zrake. Pošto se radi o objektu sa promjerom od jednog metra, Spock zaključuje da to ne može biti ni brod, pa čak ni kapsula za spašavanje. Kirk naredi da se objekt teleportira na Enterprise, i prepozna da se radi o staromodnom recorder-markeru, nekakvoj ST verziji crne kutije. Vjerojatno je izbačen kada se brod našao u opasnosti. Sudeći po njegovom izgledu, Spock pretpostavlja da je brod uništen. Kirk ju odluči spojiti sa Spockovim računalom, kada odjednom ona počne odašiljati. Kirk oglašava uzbunu.

Enterprise se približava rubu galaksije i Kirk naredi da se brod zaustavi. Zatim obavještava posadu da su našli recorder-marker broda SS Valiant koji je nestao prije dvjestotinjak godina. Na most dolaze vođe odjela i Kirk upoznaje dr. Dehner koja je došla na brod na Aldebaron koloniji. Njen je zadatak da promatra reakcije posade u kriznim situacijama.

Spock uspijeva dobiti neke podatke sa markera. Valiant je naišao na magnetsku oluju koja ga je odgurnula oko pola svjetlosne godine izvan galaksije. Brod se tada okrenuo i vratio natrag. Spock također saznaje da je brod susreo neku nepoznatu silu, te da je od računala često zatražena informacija o izvanosjetilnoj percepciji (Esper ili ESP) kod ljudi. Brod je bio teško oštećen, 6 članova posade je umrlo, a jedan se uspio oporaviti. Zadnje što je Spock uspio razaznati je da je kapetan naredio uništenje broda.

Enterprise tada napušta galaksiju i zatim ugleda nekakvo polje sile ljubičaste boje. Kirk odluči ući unutra. Tada konzole počnu eksplodirati, i Kirk se odluči vratiti. Nešto se dogodi dr. Dehner i Garyju Mitchellu, kormilaru, i oni padaju na pod. Dr. Dehner kaže da ju je udario nekakav električni naboj. Kirk dođe do Mitchella, okrene ga i vidi da su mu oči promijenile boju, sada su srebrne.

Enterprise je prilično oštećen, nemaju warp te se impulsnom brzinom vraćaju prema bazi. Spock otkrije da i dr. Drehner i Mitchell imaju iznadprosječno visok Esper koeficijent (Mitchell ima najviši). Kirk primjećuje da se Mitchell čudno ponaša i kaže Spocku da postavi stražu u bolnici te da se pripreme pregledi i testovi. Za to vrijeme u bolnici Mitchell pokazuje čudne mentalne i telekinetičke sposobnosti. Pročitao je pola knjižnice na brodu za manje od jednog dana. Sulu kaže da mu se moći povećavaju geometrijski, a Spock zaključi da će tako uskoro imati moć veću nego što oni mogu i zamisliti, a kamoli nositi se sa njome, te da će mu tada Enterprise vjerojatno postati samo smetnja.

Nakon što su ostali sami Spock kaže da Kirku ima samo dvije opcije: ili da krenu prema obližnjem planetu Delta Vega i tamo ostave Mitchella, ili da ga ubiju dok još mogu. Kirk prihvati ovu prvu opciju i Enterprise kreće prema planetu udaljenom svega nekoliko svjetlosnih dana. Taj planet je potpuno nenastanjen, nešto je manji od Zemlje i bogat raznim mineralima. Na njemu nema ničega osim automatizirane postaje.

U međuvremenu, Mitchellove sposobnosti sve su veće. Pročitao je misli Spocku i Kirku te im tako upropastio plan. Ali ipak ga uspijevaju uhvatiti nespremnog, te ga uspavaju. Scotty ih, zajedno sa timom, teleportira na planet. Mitchell dolazi svijesti iza polja sile. U raspravi sa Kirkom dotakne polje i na par sekundi izgubi moći i boja očiju mu se vrati u normalu. Kirk je naredio da se postavi gumb koji omogućuje da se cijela postaja odjednom uništi.

Motori na Enterpriseu su gotovo u potpunosti popravljeni i većina tima se vratila na brod, a Mitchellove moći se i dalje povećavaju. Poručnik Kelso je ostao sam uz gumb za uništenje, i Mitchell ga ubija pomoću telekineze. Dr. Drehner želi ostati sa Mitchellom uvjerena u to da nije opasan. Tada Mitchell kroz polje sile onesposobljuje Kirka i Spocka te isključi polje sile. Dr. Drehner mu se pridružuje u ćeliji i njene oči također postaju srebrne.

Dr. Piper pronalazi onesviještenog Kirka i Spocka, te ih budi i kaže Kirku gdje su otišli Mitchell i doktorica. On mu naredi da se odmah teleportiraju natrag na Enterprise i da, ako im se ne javi za 12 sati, što brže odu do najbliže baze, te da planet izlože smrtonosnoj koncentraciji neutronskog zračenja.

Za to vrijeme dr. Dehner i Mitchell šeću među stijenama negostoljubivog planeta. Pokretom ruke Mitchell stvara biljke i vodu. Kirk se šulja za njima, ali Mitchell osjeti njegovu prisutnost te pošalje doktoricu prema njemu. Kirk ju pokuša nagovoriti da mu pomogne kada dolazi Mitchell. Kirk zapuca na njega, ali mu ne može ništa. Mitchell tada stvara rupu u zemlji te nadgrobni spomenik na kojem piše "James R. Kirk". Zatim prisili Kirka da padne na koljena, sklopi ruke i moli mu se.

Doktorica tek tada shvaća što joj je Kirk htio reći, apsolutna moć kvari apsolutno, te se ona tada okreće protiv Mitchella te mu oduzme moći. Kirk ga tada napadne, ali nakon kratke borbe Mitchellova se moć vrati. Obojica upadaju u grob, ali Kirk uspijeva izaći prvi, uzima pušku i njome pogađa veliki kamen koji pada na Mitchella i rupu. Doktorica umire nekoliko trenutaka poslije.


Zaključak i komentar

Druga pilot epizoda Star Treka je solidno ostvarenje. Za razliku od prvog pilota, ovdje je kompletna glumačka postava, osim Spocka, promijenjena. Problem je riješen objašnjenjem kako se ova epizoda dešava 12 godina kasnije te je "The Cage" normalno integriran u kanon. Ovdje još nije formirana cijela postava, najvažnije, nema McCoya već je glavni brodski liječnik dr. Mark Piper. Epizoda ima prilično zanimljivu ideju, ali nešto lošiju izvedbu. Ideja je zbilja odlična, pratimo prijelaz od običnog čovjeka do svemoćnog bića, probleme sa kontrolom moći i sa strahom ostalih ljudi od nepoznatog. Prva polovica epizode je obećavala, ali druga je ipak prilično srozala ukupan dojam nekim nelogičnostima. Cijela epizoda je dosta napeta, sa par donekle strašnih scena koje su popraćene dobro pogođenom glazbom. Što se glumačke postave tiče, tu se izdvaja Gary Lockwood koji je obavio sjajan posao. Neki će ga se možda sjetiti iz 2001. Odiseje u svemiru. U epizodi postoji i par grešaka. Na samom početku Enterprise je bio na rubu galaksije, ali na ekranu se svejedno vidio velik broj zvijezda. Zatim, u epizodi se na nadgrobnom spomeniku može primijetiti ime "James R. Kirk". Tek je kasnije promijenjeno u "T.", da bi Kirkovo drugo ime konačan oblik dobilo u TAS-u (animiranoj seriji) – Tiberius. Zanimljivo, prvi i zadnji puta u TOS-u vidimo fazorsku pušku (rana verzija Tip 3 puške), kasnije će se isključivo koristiti standardni fazori.


Ocjena

7


Citati

Gary Mitchell: "Morals are for men – not gods."
Gary Mitchell: "Moral je za ljude – ne bogove."


Dr. Drehner: "A mutated, superior man could also be a wonderful thing ... The forerunner of a new and better kind of human being!"
Dr. Drehner: "Mutirani, superiorni čovjek bi mogao biti i prekrasna stvar… Prethodnik nove i bolje vrste ljudskih bića!"autor: Senad Subašić
idi na vrh