» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x21
The Arsenal of Freedom

Enterprise-D dolazi u Lorenzovo Jato da istraži nestanak federacijskog broda USS Drake, koji je i sam pokušavao utvrditi misteriju nestanka svog inteligentnog života na planetu Minos.

Datum premijere epizode: 11. travnja 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41798.2


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Vincent Schiavelli - prodavač s Minosa
Marco Rodriguez - Paul Rice
Vyto Ruginis - Logan
Julia Nickson - Lian T'Su
George de la Pena - Orfil Solis


Kreativno osoblje

Redatelj: Les Landau
Scenaristi: Richard Manning, Hans Beimler, Maurice Hurley i Robert Lewin


Sadržaj

Enterprise dolazi na planet Minos u potrazi za nestalim brodom. Kapetan Drakea, broda koji je nestao, bio je Rice, Rikerov kolega s Akademije.
Stanovnici Minosa su bili poznati kao trgovci vrlo naprednim oruzjem. Ali na planetu sada nema inteligentnog života.

Data javlja da ih netko pokušava kontaktirati, ali radi se samo o snimljenoj poruci, reklami.
Riker, Data i Tasha se teleportiraju na planet. Netko, zapravo nešto prati njihovu komunikaciju. Nakon par minuta potrage, nalaze Ricea, koji se čudno ponaša. Shvaćaju da to zapravo nije on. Rice se nakon toga pretvara u lebdeći uređaj koji puca na Rikera i zatvara ga u nekakvom energijskom polju.

Picard i dr. Crusher se teleportiraju na planet kako bi mu pomogli. Data otkriva da je uređaj koji ih je napao ostatak iz rata, namijenjen prikupljanju informacija. Tada dolazi drugi i napada ih. Picard i Crusher propadaju u otvor u tlu, i ona se teško ozlijedi.
Na površini Data i Tasha uništavaju uređaj i oslobađaju Rikera.

Za to vrijeme La Forge zapovijeda Enterpriseom. Odjednom ih nešto napadne. Skriveno je i ne mogu ništa. Logan, zapovjednik stroja, preispituje La Forgeovo zapovjedništvo.

Dolje na planetu, trojka ima problema. Uređaji, tj. oružja koja ih napadaju se pojavljuju svakih 12 minuta, prilagođavaju se, i svaki su put sve jača.

La Forge odlučuje razdvojiti brod. Naređuje Loganu da odvede tanjur u bazu, a on će se vratiti po ljude na planetu.

Picard i Crusher pokusavaju prezivjeti u špilji, kad Picard otkriva zaslon i neki uređaj. Pojavljuje se projekcija prodavača koji ih je kontaktirao ranije. Projekcija počinje predstavljati uređaj. Ispada da je isto oružje napalo i njih i Enterprise, te da je to najmodernije oružje koje su napravili. Ispalo je presavršeno, jednom kada su ga uključili, oružje je pobilo sve na planetu.

La Forge se vratio u orbitu planeta, i taktikom uspijeva uništiti oružje koje ih je napadalo. Picard za to vrijeme vara prodavača; kaže mu da će odmah kupiti uređaj, ali da ga prodavač mora isključiti, što on i čini.

Ekipa se teleportira natrag na Enterprise i odlaze.Ocjena i komentar

Neloša ideja, kao i obično. Savršeno oružje, koje je na kraju uništilo cijelu civilizaciju. Zgodan TOS-ovski motiv, odlična tema za hladnoratovsko razdoblje.

Epizoda je ispala malo konfuzna. Na kraju nismo saznali ama baš ništa o Riceu i njegovima, jesu li uopće bili na tom planetu, pa su ih ubili, ili oružja čitaju misli, ili nešto treće? Pojavljuje se hrpa likova koje nikad prije nismo vidjeli, a ne služe kao topovsko meso. Malo je čudno gledati nekog nasumičnog časnika kako preispituje La Forgeove odluke u kriznoj situaciji. Potpuno besmisleno, ali Enterprise ostaje praktički bez cijele glavne posade. A na kraju odlaze bez da su završili ono zbog čega su došli...

Zanimljivo je da je u originalu trebalo doći do romantičnog zapleta; Picard je trebao biti ozbiljno ranjen, a Crusherica bi mu priznala svoje osjećaje. Roddenberry to nije dopustio, i Robert Lewin je odustao od Treka.
Također, Jonathan Frakes (Riker) je navodno tijekom snimanja ove epizode pokušavao odgovoriti Denise Crosby (Tasha Yar) od napuštanja serije, ali očito bez nekog uspjeha.


Ocjena

7


Citati

Troi:
"What happened to all the people?"
Worf:
"War?"
Data:
"Disease?"
LaForge:
"A dissatisfied customer?"

Troi:
"Što se dogodilo ovim ljudima?"
Worf:
"Rat?"
Data:
"Bolest?"
LaForge:
"Nezadovoljna mušterija?"


The Peddler:
"Impressive demonstration, isn't it?"
Picard:
"Demonstration? It tried to kill us!"

The Peddler: "Impresivna demonstracija, nije li?"
Picard:
"Demonstracija? Pokušalo nas je ubiti!"
autor: Senad Subašić
idi na vrh