» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x20
Heart of Glory

Dva klingonska ratnika koje lovi Klingonsko carstvo zbog izdaje dospijevaju na Enterprise. Pokušavaju nagovoriti Worfa da im se pridruži u kreiranju novog Klingonskog imperija koji bi prekinuo mir sa Federacijom te se vratio ratničkoj politici Carstva.

Datum premijere epizode: 21. ožujka 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41503.7


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Vaughn Armstrong as Korris
David Froman as K'nera
Charles H. Hyman as Konmel


Kreativno osoblje

Redatelj:  Robert Bowman
Scenaristi: Maurice Hurley, Herbert Wright i D. C. Fontana


Sadržaj

Enterprise dobiva dojavu o bitci unutar neutralne zone. Nakon što je Enterprise došao na mjesto bitke, pronalazi teretnjak sa teškim oštećenjima. Na brod se teleportiraju Riker, Data i LaForge koji nosi novi usadak kojim može projicirati ono što prikazuje njegov vizor. Iako je Picard fasciniran kako Geordi percipira stvari, tim kreće dalje te ustanovljuje da će zbog oštećenja na trupu čitav brod eksplodirati za manje od 5 minuta.

Data detektira znakove života u strojarnici, gdje pronalaze 3 Klingonca od kojih je jedan na samrti. Dok su bježali od mjesta oštećenja, trup broda počinje popuštati te ih Tasha u posljednji trenutak uspijeva izvući. Na brodu je Worf zadužen da pripazi na Klingonce. Oni objašnjavaju da ih je prevozio Terelijanski teretnjak te su bili napadnuti od strane Ferengija naoružanim klingonskim disruptorima. No ustvari je brod napadnut od Klingonaca koji su htjeli privesti pobunjeničke Klingonce zbog njihovih prijestupa. Klingonci odaju Worfu viziju kojom su ga htjeli pretvoriti, ali Worf iako i sam osjeća tako, ne želi prestati raditi za kapetana Picarda.

U međuvremenu dolazi klingonska krstarica koja zapovijeda Enterpriseu da ustupi prijestupe njima, jer se radi o Klingoncima koji trebaju biti zatvoreni zato što se zalažu protiv mira Federacije i Klingonskog Carstva. Smatraju da je Carstvo dugo mirovalo te je vrijeme da se vrate staroj politici ekspanzionističkog širenja. Picard kad je to čuo nalaže Tashi da ih uhvati. No Klingonci su sa Worfom koji sluša njihove izjave i spreman ih je prihvatiti kao svoje. Incident je izbjegnut tako što su 2 ratnika pustili dijete koje im je došlo u naručje, postupkom koji je iznenadio Tashu.

U zatvoru Korris i K'Nera uspiju napraviti disruptor te onesposobiti polje sile te nakon što je stražar pogodio K'Nera, Korris uspijeva onesposobiti oba stražara te pobjeći. Klingonski brod pritom nestrpljivo čeka zatvorenike, no obraća im se Worf koji im govori da ne smiju umrijeti nečasno jer imaju morale. Konmel (Klingonski kapetan) ga razuje, ali mu govori da nije na njemu odluka te zbog svojih ideja obadvojica moraju biti pogubljena.
Korris uspijeva doći do strojarnice gdje prijeti da će uništiti brod ukoliko ne dobije pristup borbenom mostu. Worf ga pokušava razuvjeriti da to nije način Klingonaca te nakon što mu Korris kaže da uopće nije Klingonac, Worf ga ubija. Konmel mu odaje čast i priznanje na učinkovitosti te mu nudi mjesto na klingonskom brodu, o čemu će Worf, da bude pristojan, još razmisliti.Zaključak i komentar

Ova epizoda predstavlja ugodan i dobrodošao početak jedne nove priče koja će se prožimati kroz skoro čitava dva serijala - TNG i DS9 i što je glavna tema 6. filma – mogu li Klingonci mogu opstati u miru, ili je ekspanzionistička politika jedini način da se sačuva Carstvo? U ovoj epizodi vidimo dva ratnika kojima je mirotvorna politika Carstva već postala zamorna te pokušavaju promijeniti stav Worfu prema mirotvorstvu sa Federacijom.

Kroz tu unutarnju borbu Worfa saznajemo dodatne informacije o njegovoj službi u Zvjezdanoj floti, zašto se odlučio za to mjesto (iako još uvijek nedovoljno razrađeno) te naposljetku i objašnjenje njegovih poteza zbog kojih se odlučio suprotstaviti Korrisu. Worfu je čast i dužnost ispred svega i za razliku od Korrisa koji je zapravo neposlušni Klingonac koji ne poštuje autoritet i misli samo ono što je najbolje za njega. Upravo ta karakteristika je i dovela do razvijanja ovakvih stavova. Kako vidimo što dalje gledamo TNG, a kasnije i DS9, Worf je sve čvršće prihvaćao svoj stav i svoje moralne vrijednosti, pa čak ni potpuno nemoralna Durasa da vlada Klingonskim carstvom nije ga uspjela okrenuti u krivom smjeru.

Posebna zanimljivost u epizodi jest sučeljavanje Worfa sa Tashom u kojem govori "da otmica nije način ratnika nego kukavice", no drago mi je da su u tom dijelu izbjegli incident, jer je čitava scena odrađena vrlo traljavo (utrčavanje djevojčice u naručje Klingoncu i sam Tashin stav dok pokušava spriječiti dijete da prilazi).

Iako je početak epizode upućivao da će epizoda biti LaForge-centrična, ipak je pojavom Klingonaca bilo jasno tko će biti glavni akter u epizodnoj radnji. U početku epizode je Picard fasciniran kako LaForge može vidjeti stvari (Picard može vidjeti što LaForge vidi zbog usatka spomenutog na početku) te razaznati osobe, što je pomalo nepotrebna distrakcija od glavne priče te je totalno ostala izvan konteksta i nepovezana sa glavnom radnjom. No baš ovakvi dijelovi odaju draž TNG-a kao i ljudsku potrebu za istraživanjem čak i u najtamnijim situacijama.

Sve u svemu, unatoč nekoliko traljavo izvedenih stvari, dobrim epizodama sa Klingoncima pridodajemo još jednu. A i saznajemo zašto Klingonci viču kad jedan njihov ratnik umre.


Ocjena

8


Citati


Konmel:
"Worf, when your tour of duties on Enterprise is complete, consider serving with us. Your training and experience would benefit us. And perhaps there are some things we could teach you."
Worf: "I am honoured. Thank you. (to Picard) I was just being polite, sir."
Picard: "Commendable, Lieutenant. Mr La Forge, set course for Starbase 84."
Worf: "Really... I have no desire to leave the Enterprise."
Picard: "Good."

Konmel: "Worf, kad završiš sa svojim dužnostima na Enterpriseu, razmisli da služiš sa nama. Tvoj trening i iskustvo bi nam koristilo. I možda bi i mi mogli tebe naučiti nečemu."
Worf: "Počašćen sam. Hvala vam. (Picardu) Bio sam samo uljudan, gospodine."
Picard: "Za pohvalu, poručniče. G. La Forge, postavi smjer prema zvjezdanoj bazi 84."
Worf: "Stvarno... Nemam želju napustiti Enterprise."
Picard: "Dobro."
autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh