» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x19
Coming of Age

Wesley Crusher, nakon pola godine kao privremeni zastavnik na Enterpriseu, polaže prijemni ispit za ulazak na Akademiju Zvjezdane flote, a adm. Quinn provodi istragu nad Picardom...

Datum premijere epizode: 14 ožujak 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41461.2


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Tasia Valenza – T'Shanik
Ward Costello – admiral Gregory Quinn
Robert Schenkkan – natporučnik Dexter Remmick
Robert Ito – časnik Chang
Stephen Gregory – Jake Kurland
John Putch – Mordock


Kreativno osoblje

Redatelj: Mike Vejar
Senaristi: Sandy Fries


Sadržaj

Enterprise se nalazi u orbiti Relve VII, gdje će Wesley polagati prijemni ispit za ulazak na Akademiju Zvjezdane flote. Na brod dolazi Picardov stari prijatelj, Gregory Quinn, zajedno sa natporučnikom Dexterom Remmickom, nevjerojatno ozbiljnim i formalnim časnikom čija je zadaća istražiti dosadašnja Enterpriseova putovanja te Picardovu sposobnost zapovijedanja. Remmick započinje sa istragom ispitujući Rikera, koji protestira zbog nenajavljene istrage, no Picard naređuje punu suradnju.

Na planetu, Wesley se upoznaje sa kolegama koji će također polagati ispit, tu su Oliana Mirren, čovjek, vulkanka T'Shanik, te Benzit Mordock, s kojim se Wesley sprijateljuje. Remmick nastavlja istragu, ispitujući članove posade o posljednjim incidentima poput onog sa Stargazerom i Putnikom. U međuvremenu, Jake Kurland, mladić umjesto kojeg je Wesley dobio šansu za ulazak na Akademiju, krade šatl, no uskoro upada u probleme te naglo pada prema Relvi. Picard uspijeva spasiti Jakea te na trenutak zaintrigira Remmicka.

Usprkos tome, nastavlja istragu, propitkujući posadu o proteklim događajima  poput mogućeg kršenja Prve zapovijedi pri spašavanju Wesleyja sa Edoanskog planeta, a na tapetu dospijevaju čak i osobni osjećaji doktorice Crusher prema kapetanu. Ponovo na planetu, Wesley polaže praktični ispit znanja na kojem pomaže Mordocku pri rješavanju problema, koji čak postiže drugo najbrže vrijeme ikad.

Picard, sit uzaludne istrage bez konkretnih optužbi, traži admirala Quinna za objašnjenje. Remmick podnosi izvješće, u kojem pomalo osramoćen priznaje da nije uspio pronaći ništa za što bi Picard mogao odgovarati. Quinn, sada nasamo sa Picardom, govori da ga želi postaviti na čelo Akademije. Quinn smatra da postoji urota u vrhu Flote te želi blizu sebe imati ljude od povjerenja. Iznenađen, Picard odgađa odluku za večer.

Wesley nastavlja sa polaganjem ispita, koji se približava kraju. Na redu je psihološki test, na kojem se suočava sa sličnom situacijom pred kojom se našao kapetan Picard prilikom smrti Wesleyjevog oca – mora donijeti odluku koja će potencijalno ugroziti tuđi život. Prolazi i taj ispit, no usprkos dobrom rezultatu, Mordock primljen u Akademiju, a ne Wesley.

Vraća se na Enterprise gdje Picardu obećaje da će pokušati ponovo sljedeće godine. Picard odbija Quinnovu ponudu, koji odlazi sa Enterprisea uz riječi "možda ipak vidim urote... svugdje."Zaključak i komentar

Imamo dvije glavne priče – Wesleyjev pokušaj ulaska na Akademiju te istragu na Enterpriseu gdje Picardovo zapovjedništvo dolazi pod povećalo. Prvo komentar prve radnje, sa Weyleyjem u glavnoj ulozi:

Ova radnja, barem meni, ne djeluje ni blizu iritantno poput nekih Wesleyjevih bravura na Enterpriseu. Jednom za promjenu nije u centru njegova tehnološka genijalnost, i cijela radnja djeluje prilično podnošljivo. Strah me reći – dobro.

S druge strane imamo Remmicka koji prekopava Enterprise ne bi li našao mrlju koju bi prišio kapetanu Picardu. Osjeti se nedostatak dramskog elementa, pošto je prilično jasno da Picardu, kao uzornom kapetanu i vođi, neće naći grešku u koracima. Uz to, Remmickova arogantnost samo iritira gledatelja.

Plus epizodi je davanje naznaka urote u Floti, što će se kasnije razviti u epizodi "Conspiracy". Šteta što se ta priča sa urotom u Floti nije razvila kroz malo više epizoda, recimo davanjem naznaka kroz nekoliko epizoda, te kulminacijom u završnoj epizodi.

Par zanimljivosti... U epizodi se po prvi puta pojavljuje šatl,  Wesley će ponoviti test za ulazak na Akademiju u 17. epizodi druge sezone ("Samaritan Snare"), a epizoda je nominirana za Emmyja za šminku.


Ocjena

7


Citati

Worf:
"Only fools have no fear."

Worf: "Samo se budale ničeg ne boje."


Remmick: "You don't like me very much, do you?"
Worf:
"Is it required... sir?"

Remmick:
"Baš vam se ne sviđam, zar ne?"
Worf:
"Je li to obavezno, gospodine?"


Quinn: "Maybe I have been playing politics too long. Perhaps I see conspiracies
...everywhere."

Quinn:
"Možda sam predugo u politici. Možda vidim urote... posvuda."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh