» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x12
The Big Goodbye

Uslijed pogreške u radu holodeka, kapetan Picard, dr. Crusher i Data nalaze se zarobljeni u simulaciji detektivske priče iz ranih 40-tih godina 20. stoljeća.

Datum premijere epizode: 11.01.1988.
Zvjezdani datum epizode: 41997.7


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Lawrence Tierney – Cyrus Redblock
Harvey Jason – Felix Leech
William Boyett – Dan Bell
David Selburg – Whalen
Gary Armagnac – McNary


Kreativno osoblje

Redatelj: Jospeh Scanlan
Senaristi: Tracy Torme


Sadržaj

Enterprise je na putu prema planetu Torona IV gdje bi se kapetan Picard trebao susresti s predstavnicima Jarada. Jaradi su insektoidna vrsta poznata po svojoj osjetljivosti, o čemu najbolje govori činjenica da je za njih uvreda čak i najmanja pogreška u izgovoru pozdravnog govora prilikom prvog susreta.

Kako bi odmorio misli od predstojećeg susreta kapetan Picard odlučuje posjetiti upravo unaprijeđeni holodeck kao Dixon Hill, privatni istražitelj iz San Francisca ranih 40-ih godina 20. stoljeća, koji je bio njegov omiljeni lik tijekom djetinjstva. Prvi Picardov susret sa umjetnim svijetom i njegovom stvarnošću  je, najblaže rečeno, dojmljiv. Dok se on još uvijek pokušava priviknuti na njega, u njegov ured, odnosno ured Dixona Hilla, ulazi Jessica Bradley, prekrasna plavuša koja ga želi unajmiti kako bi otkrio tko ju pokušava ubiti.

Nakon njenog odlaska Picard nakratko napušta holodeck, no ubrzo se vraća i to ovaj put u pratnji Date i profesora Whalena koji su poput njega oduševljeni prividom realnosti umjetno stvorenog svijeta. Tijekom njihove šetnje San Franciscom Picard otkriva da je Jessica Bradley ubijena. Gotovo u istom trenutku prilaze im dva policajca koji Picarda optužuju za ubojstvo Jessice Bradley.

Za to vrijeme Enterprise iznenada netko skenira uzrokujući privremene smetnje u radu velike većine brodskih sustava. Ubrzo nakon toga Jarade se javljaju, no kada im se umjesto kapetana Picarda javi običan zapovjednik, tj. Riker, uvrijeđeno prekidaju komunikaciju uz upozorenje da se nadaju kako njihov skorašnji službeni susret neće proći ovako loše.

Za to vrijeme doktorica Crusher se uz određene tehničke probleme prilikom ulaska u holodek pridružuje društvu koje je se u tome trenutku nalazi u policijskoj postaji gdje Picarda, tj. Dixona Hilla, ispituju o ubojstvu Jessice Bradley.

Dok oni oduševljeni uživaju u svijetu 40-ih,  Geordi, kojeg je Riker poslao da pronađe Picarda, otkriva da je holodek na neki način oštećen i da je do osoba koje su njemu nemoguće doći.

Za to vrijeme Picard se uz pomoć svog prijatelja u policiji uspijeva osloboditi optužbi i s ostatkom društva kreće u zadnje razgledavanje grada prije povratka u stvarnost i susreta sa Jaradama. Zadnja postaja razgledavanja je sam ured Dixona Hilla, no tamo ih čeka malo iznenađenje u liku gospodina Leecha. Kada oni, ne obraćajući previše pažnje na njega, pokušaju napustiti ured, on vadi pištolj i prijeteći zahtijeva da mu Picard da stvar koju je trebao naći. Whalen uvjeren da mu se u holodecku ne može ništa loše desiti, pokušava ga uvjeriti kako mu je bolje da ih pusti na miru, no Leech odmah hladnokrvno puca u njega. Na opće iznenađenje sviju, Whalen je ozbiljno ozlijeđen, iako mu se nije trebalo ništa desiti.

Shvaćajući da je nešto krenulo krivo Picard oduzima Leechu oružje i izbacuje ga iz ureda. No to je jedino što je u stanju uraditi, jer ubrzo otkrivaju da su zarobljeni u holodeku. U uredu se ponovo pojavljuje Leech, ovaj put u pratnji svog šefa Cyrusa Redblocka i još jednoga gorile. Uskoro se pojavljuje i Hillov prijatelj policajac, no i on se brzo nađe s Picardom s krive strane nišana.

Uvjeren u svoju nadmoć, Cyrus Redblock još jednom traži od Picarda da mu vrati stvar koju je pronašao ili će još netko nastradati. Picard u početku tvrdi da uopće nema ono što on traži, no kada Redblock zaprijeti da će ubiti doktoricu Crusher, popušta i priznaje da je stvar kod njega.  

Za to vrijeme Geordi i Wesley otkrivaju da je za kvar holodecka krivo nedavno skeniranje, no da će sam kvar možda biti jako teško otkloniti. Čak bi i sam pokušaj njegovog otklanjanja mogao izazvati isključivanje holodecka i nestajanje svega u njemu uključujući i kapetana Picarda i svih ostalih. Svjestan rizika koji nejavljanje kapetana Picarda Jaradama predstavlja za cijeli brod, Riker naređuje da pokušaju popraviti kvar.

Za to vrijeme Picard i Data pokušavaju uvjeriti Redblocka da oni zapravo nisu iz njihovoga svijeta, nego iz drugoga, svjesni da nemaju ono što Redblock od njih traži i da im zbog toga najvjerojatnije prijeti smrt. U samome početku Redblock im ne vjeruje, no kada se iznenada cijeli ured na trenutak pretvori u snijegom okovanu pustopoljinu, shvaća da oni zapravo govore istinu. Kada se nakon toga vrata holodecka napokon otvore, Redblock i Leech oduševljeno odlaze u novi svijet i istog trenutka kada stupe u njega - nestaju.

Sada, kada se stanje u holodecku napokon vratilo u normalu, Data i Beverly odvode Whalena u bolnicu, dok Picard dolazi na zapovjedni most upravo u vrijeme predviđenog  kontakta sa Jaredama i na opće olakšanje bez problema ih pozdravlja na njihovome jeziku.


Zaključak i komentar

Jedna od onih epizoda u holodecku... Nemojte me krivo shvatiti - to što se radnja dešava u holodecku ne mora odmah značiti da mi se epizoda sama po sebi ne sviđa, no s njima nekako nikada nisam na sigurnom jesu li nastale nakon što je nestalo svježih ideja, pa su rupe popunjene tim epizodama, ili su one nastale kao posveta nečijim omiljenih likovima ili djelima. Isto tako smeta me što većina njih počiva na ideji da sa samim holodeckom nešto krene krivo. Nekako sam mišljenja da je u stvarnosti tako, većina nas izbjegavala bi ih u širokom krugu.

Naravno, i među ovakvim epizodama ima onih koje su izvrsne, no ova jednostavno nije jedna od njih. Jednostavno mi se nekako cijelo društvo (tj. Picard, Crusher, Data i Whalen) nikako ne uklapa u razdoblje 40-ih. Možda sam ja previše pod utjecajem noir filmova i likova koje su utjelovili Humphrey Bogart i Robert Mitchum, no nekako mi sve nije sjelo na pravi način.

Uz sve to tu je još nekoliko sitnica koje dodatno uništavaju doživljaj priče. Recimo cijelo vrijeme Picard je oduševljen holodeckom kao da nikada nije vidio ništa nalik na tome. Možda se ja varam, no zar ne bi holodeck u 24. stoljeću trebao biti manje-više uobičajena stvar? I da... Kakav je to vražji stroj koji je u stanju čvrstu materiju pretvoriti u ništa? Mislim po Wesleyevim riječima to je ono što će se desiti ako nešto krivo pođe prilikom otklanjanja kvara. Čak i ako kažemo da je nešto takvo moguće i malo nategnemo sam princip rada cijele stvari tvrdeći da, ako je moguće pomoću svjetlosti i energije dobiti osjećaj stvarne materije, onda je moguće i nešto obrnuto uvijek ostaje pitanje tko bi kupio nešto u čemu možeš tako lako nastradati. Ima tu još takvih gluposti (da ih sada sve ne nabrajam) koje cijeloj epizodi daju dojam kao da je sklepana na brzinu i ruše joj uvjerljivost, no nitko nije savršen.


Ocjena

6,5


Citati

Data:
"Hiya Doc. What's cookin'?
Crusher: "Y'know, I had some trouble getting through. Where's Captain Picard?"
Data: "He's on ice."

Crusher: "Pardon?"
Data: "He's being grilled."
Crusher: "What is he, a fish?"


Data: "Bok, Doktorice. Kak' je?"
Crusher: "Znaš, imala sam malih problema sa ulaženjem ovamo. Gdje je kapetan Picard?"
Data: "Na ledu je."

Crusher: "Molim?"
Data: "Roštiljaju ga."
Crusher: "Što je on? Riba?"  autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh