» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x09
The Battle

Ferengi, DaiMon Bok, kao poklon kapetanu Picardu daje USS Stargazer, njegov bivši brod, na kojemu se nalazi uređaj koji kontrolira misli. Pomoću njega DaiMon Bok se pokušava osvetiti kapetanu Picardu za smrt svoga sina.

Datumpremijere epizode:
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 41273.9


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Frank Corsentino – DaiMon Bok

Robert Towers – Rata
Doug Warhit – Kazada


Kreativno osoblje

Redatelj: Rob Bowman
Scenaristi: Hebert Wright i Larry Forrester


Sadržaj

Enterprise se susreće sa jednim ferengijskim brodom na njihov zahtjev u sustavu Xendi Sabu, no usprkos tome što su oni tražili susret jedina poruka koja je od njih stigla u posljednja tri dana je bila ona da pričekaju još malo. Za vrijeme tog dugotrajnog čekanja kapetan Picard počinje osjećati glavobolju kojoj dr. Crusher nije u stanju naći uzrok običnim pretragama, no Picard odlaže detaljnije pretrage za kasnije jer se napokon nakon tri dana čekanja javljaju Ferengiji čiji DaiMon Bok predlaže kapetanu Picardu susret na jednom od njihovih brodova. Kada Picard, nakon razgovora sa ostalim časnicima, predloži da mjesto susreta bude Enterprise on to prihvaća i najavljuje svoj dolazak za sat vremena.

Dok svi čekaju dolazak Ferengija Wesley tijekom prilagođavanja dometa senzora otkriva da se Enterpriseu približava nepoznati brod koji La Forge identificira kao federacijski brod klase Constellation, no svi pokušaji komunikacije sa njim ostaju bez odgovora. Njegovu tajnu rješava DaiMon Bok nakon svog dolaska na Enterprise predstavljajući ga kao svoj poklon kapetanu Picardu, slavnom pobjedniku Bitke kod Maxije. U prvom trenutku Picard se ne sjeća nikakve bitke sa tim imenom, no Data ga podsjeća na sukob od prije sedam godina kada se USS Stargazer pod njegovim zapovjedništvom uništio nepoznati brod koji ih je napao bez ikakvog povoda. Bok dodaje da je uništeni brod bio ferengijski, ali odustaje od daljnje rasprave o sukobu tvrdeći da se takve stvari dešavaju u svemiru. Ubrzo svima postaje jasno da je nepoznati bord koji im se približava upravo Stargazer kojeg su Ferengiji našli kako napušten pluta svemirom nakon što ga je posada napustila i sada ga vraćaju kao poklon.

Nakon što Ferengiji napuste Enterprise Picard šalje Rikera da provjeri u kakvom je stanju Stargazer, a nakon njegovog izvještaja da je Stargazer siguran za boravak na njega dolazi i on sam. Kada se nađe u svojoj staroj sobi ponovo doživljava napad glavobolje nakon kojega mu dr. Crusher naređuje povratak na Enterprise. Zajedno sa njim na Enterprise dolaze i njegove stare stvari sa Stargazera, ali ono što nitko ne primjećuje da je među njima i jedna čudna kugla pomoću koje Bok sa svoga broda izaziva napadaje glavobolje kod Picarda.

Na Stargazeru Data otkriva da se opis sukoba sa nepoznatim brodom u brodskom dnevnike razlikuje od onoga koji svi znaju. Po njemu Picard je naredio napad na nepoznati brod zamijenivši njegove komunikacijske antene sa oružjem. I Riker i Picard su uvjereni da je brodski dnevnik krivotvorina, no kako to ne mogu dokazati prisiljeni su o njemu izvijestiti Zvjezdanu flotu.

Dok se Picard pokušava odmoriti njegove glavobolje pod utjecajem Bokove kugle postaju sve jače i on u snu ponovo proživljava zadnje trenutke sukoba kod Maxije. Kada se nakon sna vrati na most na prvi pogled izgleda znatno odmornije i bolje, no Deanna osjeća nešto čudno u njegovom umu, kao da njegove misli nisu njegove nego su mu nametnute.

Kasnije dok Deanna to pokušava objasniti dr. Crusher dolazi Wesley koji ih obavještava da je otkrio čudan signal sa ferengijskog broda, nalik na moždane valove. Kratka usporedba tog signala sa moždanim valovima kapetana Picarda otkriva da je riječ o nekoj vrsti uređaja za kontrolu misli koji vjerojatno utječe na kapetanovo rasuđivanje i o tome obavještavaju Rikera.

U međuvremenu kapetan Picard je naredio da Enterprise oslobodi Stargazer vučne zrake i zatim se teleportirao na njega. Tamo ga je dočekao Bok sa još jednom kuglom. Podešavajući je na najjače djelovanje objašnjava Picardu da je riječ o osveti za smrt njegovog sina koji je bio zapovjednik nepoznatog broda uništenog kod Maxije nakon čega napušta Stargazer.

U međuvremenu Worf u Picardovoj sobi otkriva kuglu pomoću koje je Bok utjecao na Picarda. Kazago, prvi časnik ferengijskog broda, ih obavješatava da je to uređaj za kontrolu misli čije je korištenje zabranjeno, no kada Riker pokuša od njega saznati nešto više o kugli i njenoj vezi sa Bokom on prekida komunikaciju. Uskoro se Kazago ponovo javlja obavještavajući Rikera da je Bok smijenjen sa svoje dužnosti zbog umiješanosti u poslove koji ne donose dobit.

Na Stargazeru pod utjecajem kugle Picard ponovo proživljava sukob misleći da je Enterprise nepoznati brod koji ih napada. Uvjeren da Stargazeru prijeti uništenje ponovo izvodi svoj poznati Picardov manevar u kojem pomoću naglog izlaska iz warpa brod na trenutak izgleda kao da je na dva mjesta u isto vrijeme, no Data uspijeva otkriti pravi brod i pomoću vučne zrake ga zaustaviti.

Riker uspijeva uspostaviti komunikaciju sa Stargazerom i obavijestiti Picarda o kugli na mostu koja utječe na njegov um. Posljednjim snagama svoje volje on ju uspijeva pronaći i uništiti čime prekida njen utjecaj i vraća kontrolu nad svojim umom.


Zaključak i komentar

Solidna epizoda. Više psihološka nego akcijska, napravljena sa ciljem detaljnijeg predstavljanja određenog lika. Srećom TNG ima glumačku postavu koja može iznijeti i jednu takvu. Dobre strane? Patrick Stewart najjednostavnije rečeno. Čovjek je izvrstan glumac (op.a. moje mišljenje naravno) i točka. Čak i Ferengiji u ovoj epizodi nisu tako katastrofalni i karikirani kao u The Last Outpostu. Čak se prilikom smjene DaiMona Boka zbog obavljanja posla u kojem nije bilo profita javlja i zametak njihove zabavne strane po kojoj će kasnije postati poznati.

Zamjerke? Zapravo ih i nemam nekih određenih. Možda je malo prevelika pažnja posvećena Picardu pa nema uobičajenih malih priča, ali ipak je ovo epizoda o njemu. Da se ponovim, jedna solidna epizoda, bez velikih odskakanja u bilo kojem smjeru i to je to.


Ocjena

6,5


Citati

Kazago:
"The android was mentioned. What is its price? We should like to purchase it."
Picard: "He is not for sale. Commander Data is, um... is um..."
Riker: "...is second-hand merchandise. And you wouldn't want him."
Data: "Second-hand, sir? Oh, of course. A human joke."

Kazago: "Čuli smo i za andorida. Koja je njegova cijena? Željeli bi ga kupiti."
Picard: "On nije na prodaju. Data je... On je..."
Riker: "...polovna roba. Zbog toga ga sigurno ga ne želite."
Data: "Polovna roba, gospodine? Naravno. Ljudska šala."


Rata: "At no cost? Ugly, very ugly."

Rata: "Besplatno? Grozno, stvarno grozno."
autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh