» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x05
The Last Outpost

Tijekom potjere za ferenegijskim brodom za kojeg se sumnja da je ukrao pretvarač energije sa fedracijske postaje i Enterprise i fernengijski brod se nađu zarobljeni u orbiti oko planeta koji nekada bio dio Tkonskog carstva iz koje ne mogu otići.

Datum premijere epizode: 19.10.1987.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 41386.4


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Armin Shimerman – Latek
Jake Dengel –Mordock
Tracey Walter – Kayron
Mike Gomez – DaiMon Tarr
Darryl Henriques – Čuvar


Kreativno osoblje

Redatelj: Richard Colla
Scenaristi: Richard Krzemien i Herbert Wright


Sadržaj

Prateći ferengijski brod koji se jedne od federacijskih postaja ukrao pretvarač energije T-9 Enterprise ulazi u do tada slabo istraženi sustav Delphi Ardu gdje se u blizini jednog od planeta sustava ferengijski brod odjednom zaustavlja.

Enterprise se također zaustavlja i pokušava skenirati ferengijski brod želeći saznati nešto više o njima, no on ga kao odgovor na to napada. Ne želeći dalje izazivati očigledno nervoznog protivnika kapetan Picard naređuje da se Enterprise odmakne dalje od ferengijskog broda u nadi da će prvi kontakt između dvije vrste ipak biti miroljubiv.

Dok Picard uzaludno pokušava stupiti u kontakt sa Ferengijima cijeli brod odjednom zahvaća prigušujuće polje koje upija svu njegovu energije. Kao jedina mogući uzrok pojave polja nameću se Ferengiji iako do tada nije bilo dokaza da su oni u stanju izvesti nešto takvoga.

Svi pokušaji oslobađanja Enterprise iz tog polja propadaju i kapetan Picard suočen sa mogućnošću da se s druge strane nalazi tehnološki znatno napredniji neprijatelj objavljuje da je spreman na predaju. Na njegovo iznenađenje kapetan ferengijskog broda odgovara da bezuvjetna predaja ne dolazi u obzir i da će se radije boriti do kraja. Jedino objašnjenje takvog odgovora je da se i ferengijski brod nalazi u istoj situaciji poput Enterprisea samo što su oni uvjereni da je Enterprise taj koji uzrokuje njihov gubitak energije.

Kako je jasno da Ferengiji nisu uzrok pojave polja jedini njegov izvor ostaje sam planet u čijoj su orbiti. Sonda upućena prema njemu jasno pokazuje da je planet uistinu izvor polja i kapetan Picard naređuje Rikeru da se sa timom spusti na površinu planeta i pronađe barem neke dogovore. Želeći uvjeriti Ferengije u svoje dobre namjere i njima također nudi da učestvuju u zadatku, no odmah nakon što se tim teleportira na planet Ferengiji ih napadaju i zarobljavaju cijeli tim osim poručnice Yar.

Daljnji sukob sprečava pojava bića koje sebe naziva čuvarom ulaza u Tkon carstvo pitajući ih da li žele ući u njega. Riker i Data mu odgovaraju da je Tkon carstvo uništeno prije 600 000 godina u eksploziji supernove u koju se pretvorilo sunce njihovog matičnog svijeta u što čuvar odbija povjerovati. Njegovo nepovjerenje koriste Ferengiji i optužujući Ljude da su pokvarena vrsta koja se kiti zlatom i uskraćuje tehnologije drugim vrstama traže ulazak u carstvo. Razljućen tim optužbama Ferengija Čuvar optužuje Rikera za barbarstvo, a kada on ne porekne optužbe Ferengija nego ih čak potvrdi postavlja mu jedno pitanje u skladu sa starim zakonima Tkon carstva kojima se ocjenjivala vrijednost ostalih barbarskih vrsta.

Za to vrijeme Enterpriseu polako nestaje zraka i svima na brodu prijeti sigurna smrt. Zadovoljan Rikerovim odgovorom i prijašnjom spremnošću Ljudi za suradnju Čuvar ipak u zadnji trenutak odlučiti poštedjeti Enterprise i oslobađa ga iz polja. Sudbinu Ferengija ostavlja Rikeru u ruke koji i njih oslobađa tvrdeći da njihova smrt nikoga ništa ne bi naučila.


Zaključak i komentar

Osrednja epizoda najblaže rečeno. Početak je vrlo obećavajući, prvi susret sa Ferengijima, iznenadni gubitak energije i mogućnost da su Ferengiji za to odgovorni, obećavaju uzbuđenje, no na našu nažalost ono što slijedi nije u skladu sa obećanim. Sam opis Ferengija kao kapitalističkih, seksističkih, gramzivih i izdajničkih gadova je u najmanju ruku smiješno. Kada tome još dodate njihov njihovo ponašanje koje je zapravo karikatura i koje više podsjeća na ponašanje poludivljaka nego jedne vrste koja putuje svemirom i koje svoj vrhunac postiže na planetu kada Ferengiji napadnu tim sa Enterprisea (oni koji su vidjeli dva Ferengija kako se bore sa Worfom znaju o čemu govorim). Nakon te scene sve jednostavno postaje smiješno, bez namjere da to bude, i dalje priča jednostavno više nema svoju snagu. Namjera sa kojom su Ferengiji stvoreni, prikazati najlošije strane zapadnog društva (opsjednutost novcem, seksizam i iskorištavanje) je u neku ruku hvale vrijedna, ali ovako kako je izvedena, kao jedna velika karikatura, uopće ne izgleda kao kritika (što je možda originalno trebala biti).

Ono što i ovoj epizodi donosi plusove u mojima očima su nevažne sitnice poput Picardovog nostalgičnog spominjanja boja francuske zastave, Datinog igranja sa kineskom igračkom-zamkom ili njegovih stalnih i upornih pokušaja shvaćanja ljudskosti. Možda sam nostalgičan, ali meni takve stvari uvijek izmame osmijeh na lice.


Ocjena

6


Citati

Riker: "He will triumph, who knows when to fight and when not to fight."

Riker: "Pobijedit će onaj koji zna kada se treba boriti, a kada ne."


Riker: "What do you make out of these?"
Data: "Crytalline. Mostly inert. Nothing to write home about."
Riker: "Excuse me?"
Data: "Sleng, sir. I did use it correctly, did I not?"

Riker: "Što misliš o ovome?"
Data: "Kristalne strukture. Većinom inertne. Ništa o čemu bi mogli pisati doma."
Riker: "Molim?"
Data: "Sleng, gospodine. Upotrijebio sam ga kako treba, zar nisam?"


Riker: "Fear is the true enemy. The only enemy."

Riker: "Strah je pravi neprijatelj. Jedini neprijatelj."autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh