» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
4x20
DemonsNapori jednog pojedinca sprečavaju osnutak Ujedinjene Federacije Planeta...

Datum premijere epizode: 6.5.2005.
Datum: 19.1.2155.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Peter Weller - John Frederick Paxton
Harry Groener - Nathan Samuels
Eric Pierpoint - Harris
Tom Bergeron - Koridanski ambasador
Johanna Watts – Novinarka Gannett Brooks
Peter Mensah - Greaves
Patrick Fischler - Mercer
Christine Romeo - Khouri
Adam Clark - Josiah


Kreativno osoblje

Scenarist: Manny Coto
Redatelj: LeVar Burton


Sadržaj

Na povijesnoj konferenciji koja treba stvoriti koaliciju planeta, Archer i posada otkrivaju plan ksenofobične grupe Terra Prime, da smanje utjecaj tuđinaca na Zemlju. U međuvremenu, Trip i T'Pol saznaju da imaju dijete te odlaze na Mjesečevu koloniju da ga pronađu. Tripa i T'Pol zarobe te ih vode do Mars kolonije, dok Paxton zauzima verteronsku mrežu koja je dizajnirana za obranu Zemlje od meteora. Novinarka iz Travisove prošlosti dolazi do Travisa, tražeći priču. Njih dvoje se jako zbliže, no Travis ne zna da je ona zapravo špijun koji radi za Terra Prime sve dok Reed i Archer ne uhvate Gannet. Paxton postavlja ultimatum da će uništiti Stožer Zvjezdane Flote, ako se svi ne-Zemljani odmah povuku sa Zemlje...


Zaključak i komentar

Naveliko su počeli rješavati pitanje Federacije, Travis dobiva razvoj lika itd... Prvom dijelu ništa ne fali, zgodno za pogledati... Vidi se pojačan budžet kao i komercijalizacija radnje. Bojim se jedino da cliffhanger dovodi epizodu u onaj trenutak kao klasični hollywoodski film - klasična 'taoci-velika prijetnja' situacija. Neću reći da je to loše, ali takvi scenariji definitivno ne trebaju Enterpriseu.

Inače epizoda je po svemu prilično solidna. Nema tu ništa spektakularno, čak ni cliff nije prenapet... Ali kad kažem da nema nedostataka, onda to ozbiljno i mislim. Definitivno mi se sviđa koridanski ambasador, a svakako dobre poglede osvaja i novinarka koja se zaljubila u Travisa. Vidi se na početku klasična arogancija članova posade, što ministar u svom govoru nije spomenuo Enterprise... Nešto na što nismo inače navikli.

Odmah poslije vidimo Travisa, koji je totalno ukočen pred novinarskim komadom. Mislim da je bilo to namjerno, a ne nevješta Anthonyjeva gluma. Čitava epizoda odiše obiteljskom atmosferom, jer vidimo tu Travisa, Hoshi, Reeda i Archera kako se skroz prijateljski ponašaju, što je normalno za zadnje nastavke serijala.

Osim toga jako je dobro uključivanje Sectiona 31 u čitavu priču. Bit će zanimljivo gledati kako će Reed otpetljati prste iz ovoga. Možda malo razgovor između Reeda i čovjeka iz S31 bio naivan, ali to vjerojatno zato što su išli na jednostavnost scene, a ne na sve one tehnikalije koje u hollywoodskim filmovima prethode važnom sastanku.

Kao što sam već spomenuo, vidimo Koridance, a osim njih tu su i Denobulanci, Vulkanci, Andorijanci i Telariti i još par manje-humanoidnih vrsta. A tu su i Kretezanci koji su se zadnji put pojavili u 2x05 - 'A Night in a Sickbay'.

Svakako osnovna misao ove epizode je da pokaže kako i u ovom našem svemiru ima ljudi koji su spremni za ono što se u Zrcalnom svemiru smatra normalnim. Nakon ogledanog nastavka, jasno mi je zašto su htjeli staviti In a Mirror, Darkly što bliže ovom. Definitivno scena koja je na mene ostavila najveći dojam je ona kad Trip sluša onog radnika kako mu govori da su Xindi pobili 7 milijuna ljudi, pa se sjeća on svoje sestre. Mislio da će se tu dogoditi zaokret Tripovog lika, no tko zna, možda to iskoriste u sljedećoj epizodi.

Efekti na Lunar koloniji i na Marsu su OK, nema onog klasičnog blještavila, ali bitno je da služe svrsi. Povezanost između Tripa i T'Pol je pomalo izlizana, ali drago mi je što su na zgodan način riješili pitanje njihovog potomstva... Još uvijek preostaje da se vidi da li je uistinu beba sa početka od Tripa i T'Pol.

Isto tako moram priznati i da ovaj koncept story arcova više vuče na TNG nego na DS9, bez obzira što je skoro svaka epizoda cliffhanger. Ali vidi se i očito je da priču razrješavaju na TNG način. Što još reći. Epizoda je jako dobro odrađena i bolja je od prosjeka, ali nedostaje joj nešto da bi postala boljom od IaMD-a.


Ocjena

8


Citati

-
autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh