» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
4x19
In A Mirror, Darkly (dio 2)Sa Defiantom Constitution klase u rukama, Archer se sprema postati car...

Datum premijere epizode: 29.4.2005.
Datum: 18.1.2155.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Gary Graham - Soval
Gregory Itzin - Admiral Black
Derek Magyar - Kelby
John Mahon - Admiral Gardner


Kreativno osoblje

Redatelj: Marvin V. Rush
Scenarist: Michael Sussman


Sadržaj

Nakon što su podigli Defiantove osnovne sustave, brod je oslobođen od vučne zrake. No Tolijanci počnu formirati mrežu. Ipak, nakon što su proradili Defiantovi taktički sustavi, s lakoćom uništavaju brodove te onesposobljavaju tolijansku stanicu. Nakon što je Kelby ubijen pokušavajući pronaći komponentu potrebnu za warp, Archer mučeći robove, koji su bili na brodu, saznaje da imaju neželjenog putnika – Gorna.

Čitav tim, uključujući i Reeda je ubijen, a Archer uz krajnje napore uspijeva dotući putnika. Dobivši warp pogon, kreću prema teranskoj floti. Za to vrijeme T'Pol pokušava nagovoriti Phloxa da joj se pridruži u pokušaju sabotiranja Defianta, no ne uspjeva. T'Pol bi htjela sabotirati Defiant, jer ako bi se Archer dokopao titule Cara, istrijebio bi sve ne-ljude.

USS Avenger (NX klasa) je pod napadom pobunjeničke flote (Andorijanci, Vulkanci, Telariti). Defiant dolazi na poprište bitke, uništava andorijanski, vulkanski i telaritski brod, a jedino pušta drugi andorijanski da kaže drugim pobunjenicima što se dogodilo danas. Potom Archer poziva admirala Blacka na brod da ga pregleda. Kad shvati da neće dobiti kapetansku stolicu nad Defiantom, Archer ubija Blacka.

T'Pol zajedno sa Sovalom, koji je bio na Avengeru kuje plan kako sabotirati Defiant. Uz pomoć Phloxa, kojeg su uvjerili da sabotira Defiantov energetski sustav, onesposobljuju Defiant.

Ipak T'Pol zarobljavaju, a Defiant uništava Avengera zajedno sa Sovalom. Trip ubija Phloxa. Nakon uništenja Avengera, Archer slavi sa Hoshi što će postati car. No Hoshi otruje Archera te zajedno sa Travisom vodi Defiant do Starfleet HQ-a. Tamo kaže admiralu Gardneru da je ona nova carica…


Zaključak i komentar

Konačno vidimo i kapetana/admirala Gardnera. Soval je isto fenomenalan, a također i Phlox. Brzi ritam radnje ostavlja dojam nedovršenosti, moram priznati da mi je sve jako dobro sjelo (za razliku od Storm Front I/II). Možda mi je završetak onako zbrzan. Drugi dio ima i malo humorističan prizvuk, pogotovo scene vezane sa već spomenutim admiralom Gardnerom.Defiant u akciji je također odličan, lijepo je ponovo vidjeti Constitution klasu u akciji.

Iako epizoda ima rupa, voljan sam ih oprostiti jer je čitava epizoda nabijena akcijom, pa ne dopušta razmišljanje o mogućim nelogičnostima. Gorn je fenomenalno napravljen, isto kao i Tolijanac iz prošlog nastavka. Iako je borba neočekivano kratko trajala.

Likovi su mi mrvicu slabiji od prošlog nastavka, čisto zato što mi nedostaje originalnih izjava... Ipak ne narušavaju ocjenu. Još na kraju mogu reći, zbog toga što je epizoda zbrzana malo na kraju, šteta je stvarno što neće biti 5. sezone Enterprisea, jer bi ovakve epizode (ne nužno cliffhangeri) stvarno dobro došle Enterpriseu. Materijala za nastavak ima podosta, no čak i kao takav, nastavak prilično može zaokružiti priču o nastanku Mirror Universea.


Ocjena

9,5


Citati

Soval "The Pimp":
"You'd be able to choose as many concubines as you like."
Phlox: "Hmmm..."
Soval "Svodnik": "Možete izabrati konkubina koliko želite."
Phlox: "Hmmm..."autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh