» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
4x18
In A Mirror, Darkly (dio 1)Posrnulo Teransko Carstvo dobiva novu nadu za svoj povratak u obliku broda iz 23. stoljeća.

Datum premijere epizode: 22.4.2005.
Datum: 13.1.2155.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Vaughn Armstrong - Maxwell Forrest
James Cromwell - Zephram Cochrane


Kreativno osoblje

Redatelj: James L. Conway
Scenarist: Michael Sussman


Sadržaj

Nakon što su se Vulkanci spustili na Zemlju da uspostave prvi kontakt, Zefram Cochrane ubija vulkanskog predstavnika i zajedno sa "ruljom" zauzima vulkanski brod.

92 godine poslije... Prvi časnik J. Archer dobiva anonimnu poruku o brodu koji su Tolijanci namamili u svoju Međufazu (Interphase), a koji potječe iz zrcalnog svemira. S obzirom da taj brod ima slična obilježja Teranskom Carstvu, Archer odluči zarobiti kapetana Forresta kako bi preuzeo kontrolu nad brodom i odveo Enterprise u tolijanski prostor.

Hoshi koja je Forrestova ljubavnica, pokuša ubiti Archera nožem, no ne uspijeva. Za to vrijeme T'Pol sabotira uređaj za skrivanje (cloak) i senzore koji su potrebni za provođenje operacije. U međuvremenu Enterprise nailazi na tolijanski brod te teleportira pilota prije nego brod bude samouništen. Mučeći ga, uspiju saznati lokaciju broda iz budućnosti.

T'Pol uz pomoć Tripa koji nije svjestan što je napravio sabotira uređaj za skrivanja te oslobađa Forresta. No prekasno zaključuje da je kormilo namješteno za let do tolijanske kolonije koja "čuva" brod. Archer govori da je brod napredniji od svega što su vidjeli jer ne samo da je iz zrcalnog svemira, nego je i iz 23. stoljeća.

Nakon što je uređaj za skrivanje osposobljen, Forrest šalje Archera, T'Pol, Tripa, Reeda i Travisa da uzmu bazu podataka te potom unište brod. No Tolijanac na Enterpriseu pošalje kratku poruku koja otkrije Enterprise. Tolijanci počnu formirati tahionsku mrežu koja u potpunosti onesposobljava brod. Za to vrijeme na Defiantu (Constitution klasa), osposobljavaju sustave i aktiviraju brod. Prije uništenja Enterprisea, Forrest naređuje svima da idu u kapsule za spašavanje. Na zaslonu Defianta gledaju uništenje Enterprisea...


Zaključak i komentar

Svidjelo mi se što su likovi stvarno dobro zamišljeni i dorađeni u okviru jedne epizode. Tu je Forrestov odnos prema Archeru, kojem uz svoju priležnicu jedino još vjeruje da ga ne želi nabiti na nož jer vjeruje da ovaj nije dovoljno ambiciozan za kapetansku stolicu. Uz sadističkog doktora čiju smo tendenciju tamnoj strani mogli već primijetiti u epizodi Singularity (2. sezona, Phlox bi rado prčkao sa skalpelom po Travisovom mozgu), tu su lojalna i kalkulirana T'Pol koja koristi sva raspoloživa sredstva bez ustručavanja; ozlojeđeni Trip i cool verzija Travisa. Mnogima se Reed učinio isti kao i našem svemiru, ali ipak je u sceni mučenja pomoću Pain Bootha očito da se radi o sadistički izopačenoj verziji Malcolma koji je nama otprije poznat.

Po meni najveći problem leži u činjenici da su se Vulkanci, iako su dotad upoznali valjda desetke inteligentnih rasa, zatekli nenaoružani i nespremni usred krvoločne gomile ksenofoba i ubojica. Štoviše, dali su ljudima tehnologiju koja im je omogućila da unutar jedne generacije pokore Vulkan i dovedu vulkansku rasu u podređen položaj!

U TOS: "Mirror, Mirror" sam doživljavao alternativne Vulkance kao jednako logične kao i naše, samo sa izvitoperenim moralnim načelima - i kao podjednako brutalne kao i njihovi ljudski suradnici! Imalo je smisla da bi fizički jači i mentalno izvježbaniji Vulkanci bili jako dobar saveznik u vojnim pohodima Carstva.

U jednoj sceni posebno zabavnoj gledateljima Archer se pita što bi bilo da Cochrane nije potegnuo pušku i da li bi ljudi bili Vulkanski robovi (možda bi se Archer iz 1. sezone u neku ruku s njim i složio), a ne obrnuto. T'Pol prosvjeduje da ona nije podanik, ali ipak je očito tko je kome podređen u Carstvu.

Što se tiče priče, saznajemo da Carstvo stagnira i prijeti mu unutarnji raskol jer su se neki pokoreni planeti pobunili. Skoro 90% radnje odvija se na brodu, u kojem pratimo borbu za kapetansku stolicu i pozadinske spletke dviju istaknutih ženskih likova. Zanimljivo je primijetiti da su u prošloj epizodi Hoshi i T'Pol bile svjesne opasnosti koja im prijeti u vidu orionskih robinja (glavobolje, čudno ponašanje posade i očiti znakovi manipulacije) - ali, nisu ni prstom mrdnule! Hoshi se žalila doktoru da ju boli glava, ali nije organizirala onu šestinu posade koja je ljepšeg spola da se obračuna sa prijetnjom. T'Pol je isto tako nagovorila Tripa da preuzme stvari u svoje ruke, dok je ona sjedila za svojom konzolom... Stereotipizirano i neuvjerljivo.

Hoshi lijepo napreduje u zapovjednom lancu koristeći sve prilike da se zbliži sa aktualnim kapetanom; aktivno prevodi kompliciran jezik koji koriste Tolijanci, a čak i pokušava svladati Archera nakon što on preuzme brod.

Jonathan čak i odlučuje poštediti Maximilianov život nakon što ga on upozori da mu Hoshi to nikad ne bi oprostila. Ako niste znali, Maximilian je Maxwell Forrestov doppelganger - Armstrong je sam zatražio da mu promijene ime.

Vulkanka, pak, vrti Tripa oko malog prsta i nakon što ga slatkim lažima namami u svoju sobu koristi svoje telepatske sposobnosti da bi mu usadila sugestiju i kasnije izmijenila pamćenje (tko zna koliko je puta koristila taj trik da bi dogurala do svog čina u rasističkom Teranskom Carstvu). Uz to, pravi diverziju i grabi pušku u ruke te oslobađa Forresta u brzoj akciji spašavanja. To je prava komandosica, a ne oni jadni MACO-si u našem svemiru.

Slijedi dobra scena, kad Archer ironično pozdravi kapetana: "The bridge is yoursss, Captain!".

Zanimljivo je i kako Archer prekida Travisa uslijed rečenice sa "You already have the job, Sergeant. Don't talk yourself out of it." Jadni Travis, većinu epizode samo stoji i šuti, uz povremeni "Aye, sir." Zvuči poznato?

Također mi smeta to što Forrest nije dao MACO-se Reeda i Travisa pogubiti, iako je posljednjeg upozorio da mu ne gine prijeki sud. Obzirom na kasniju naredbu T'Pol da se pobrine da Archer ne preživi svoju misiju, stvarno mi nema smisla poručiti posadi da se ostali pobunjenici kažnjavaju sa samo par sati mučenja.

Pred kraj nekoliko tolijanskih brodova vrlo brzo formira mrežu oko Enterprisea (Sussman u audiokomentaru kaže da ih je bilo više, koristili su drugačiju metodu pletenja i napredniji su u odnosu na one iz TOS-a) i ubrzo ga uništi, a na Defiantu Archer, Trip, T'Pol i Reed pokreću motore i spremaju se promijeniti sudbinu posrnulog Carstva...


Ocjena

9,5


Citati

Cmdr. Archer:
"The bridge is yourssss, Captain!"
Zapov. Archer: "Most je vaššš, kapetane!"


Major Reed: "I suspect he was late for his duty shift. All Tellarites are guilty of something."
Bojnik Reed: "Sumnjam da kasni na svoju smjenu. Svi Telariti su krivi za nešto."


Phlox: "Will you kindly die?"
Phlox: "Hoćeš li ljubazno umrijeti?"


Trip: "I did you a favor, once."
T'Pol: "I'd hardly call it a favor. You enjoyed yourself."
Trip: "Several times, if I recall."
Trip: "Učinio sam ti uslugu, jedanput."
T'Pol: "Teško se to može nazvati uslugom. Ti si uživao."
Trip: "Nekoliko puta, koliko se sjećam."autor: Zlatan Hot [Calidus]
idi na vrh