» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
2x06

MaraudersU potrazi za deuterijom Enterprise pronalazi rudarsku koloniju čije stanovnike maltretiraju Klingonci.

Datum premijere epizode: 30.10.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Larry Cedar - Tessic
Steven Flynn - Maklii
Bari Hochwald - E'lis
Jesse James Rutherford - Q'Ell
Robertson Dean - Korok
Wayne King, Jr. - Klingonac #1
Peewee Piemonte - Klingonac #2


Kreativno osoblje

Redatelj: Mick Vejar
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Kada Enterpriseove rezerve deuterija dođu na minimum, Archer s posadom posjećuje malu rudarsku koloniju u nadi da će tamo naći nove rezerve. Tuđinski kolonisti tvrde da nemaju viška deuterija i kažu Archeru da se vrati na kraju sezone. Archer međutim uspija se dogovoriti s vođom kolonije Tessicom da će im Enterprise dati lijekove, baterije i pomoć pri popravcima pumpi u zamjenu za 200 litara deuterija. Tessic inzistira da se sve to obavi unutar 2 dana.

Dok Enterpriseova posada radi na popravcima u orbitu ulazi klingonski brod. Tessic naređuje Archeru i njegovim ljudima da se sakriju. Klingonci se teleportiraju na površinu i pozdravljaju prijateljski Tessica. No vođa među Klingoncima Korok se oneraspoloži kad mu Tessic kaže da nemaju sav deuterij. Tessic moli za još vremena te mu Korok da još 4 dana. Nakon što Klingonci odu Archer sazna da koloniste već 5 sezona pljačkaju. Tessic je rekao da kad su se jednom išli pobuniti da ih je osmero poginulo.

Archera cijela ta situacija ljuti i vjeruje da Enterpriseova posada može pomoći kolonistima. Nagovara Tessica da pristane da im pomogne i naredi da se cijelo naselje preseli tako da kad Klingonci dođu mogu biti namamljeni kraj bušotina. Kako bi se kolonisti u borbi zaštitili T'Pol ih podučava samoobrani dok Reed i Hoshi ih vježbaju gađanje.

Kada Klingonci dođu Archerov plan uspijeva. Nakon što Klingonci budu namamljeni na bušotine kolonisti zapale vatru oko njih. Klingonci se nađu okruženi prstenom vatre.Tessic im kaže da otiđu i da se više nikad ne vrate. Ljuti Korok i njegova posada se teleportiraju natrag na svoj brod. Kada Archer i njegova posada se pripremaju za odlazak, Tessic im daruje 2000 litara deuterija, tj. mnogo više nego što su se u početku dogovorili.


Zaključak i komentar

Prilično razočarenje koje dolazi nakon niza dobrih epizoda. Iako su Klingonci glavni akteri Enterprise ih još jednom ne uspijeva dobro iskoristiti. Očito je uloženo puno truda u epizodu što se vidi po izgradnji onih setova rafinerije deuterija. Međutim, u epizodi je loše razvijena napetost, drama i razvoj likova. Epizoda je jednostavno preplitka i prejednostavna. Klingonci su ratnički raspoloženi kao i uvijek, međutim ovdje mi djeluju za nijansu kukavičkije nego prije jer na kraju im zapovjednik rafinerije zapovjedi da ne dolaze više, a oni – poslušaju. U ovoj epizodi se uvodi i nova klasa klingonskih brodova. Nije tako zastrašujuća, ali je lijepo dizajnirana. Lijepo je što su se odlučili za to umjesto reciklaža TOS i TNG klasa. Borba na kraju mi izgleda loše koreografirana. Jednostavno je neuvjerljiva. Uglavnom se sastoji od bježanja, skrivanja, zasjeda, a Klingonci prilično glupo i naivno postupaju što je za ratnike takvog kalibra prilično neuvjerljivo. Također, nije mi ni baš uvjerljivo da se nisu mogli probiti iz onog vatrenog obruča koji im je postavio Enterpriseov tim. Ukratko, epizoda sa dosta mana i nedostataka s par dobrih dijelova koji joj davaju prolaznu ocjenu. Sve je to moglo i puno bolje pošto je sama ideja epizode relativno dobra. Da je scenariji i rezija iti malo bolja vjerujem da je od ovog mogla ispasti jedna izvrsna akcijska epizoda. Ovako... imamo osrednju epizodu..


Ocjena

6


Citati

-autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh