» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
2x05

A Night in SickbayArcher provodi besanu noć u bolnici sa Phloxom i bolesnim Porthosom.

Datum premijere epizode: 16.10.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Vaughn Armstrong – kretasijanski kapetan


Kreativno osoblje

Redatelj: David Straiton
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Nakon što su još jednom uvrijedili Kretesijance za vrijeme pregovora oko prijeko potrebnih ubrizgavača plazme, Archer se vraća na Enterprise frustriran. Stvari se dodatno pogoršavaju kad sazna da je Porthos se zarazio nekom bakterijom na kretesijanskom matičnom planetu. Porthosovo staje se pogoršava te Phlox pokušava spriječiti kolaps njegovog imunološkog sustava. T'Pol ubrzo javlja Archeru da je saznala da su se Kretesijanci naljutili na njih zato što se Porthos pomokrio na jedno od njihovih cijenjenih stabala. Stoga, da bi dobili ubrizgavač kapetan bi trebao proči kroz niz rituala isprika. Archera to još više isfrustrira s obzirom da Kretesijanci uopće nisu javili da Porthos ne bi trebao ići na njihov planet zbog bakterija koje njegov imunološki sustav ne može podnjeti.

Archer odlučuje provesti noć sa svojim ljubimcem. Unatoć pokušajima da zaspe, ne može jer Phlox u međuvremenu hrani svoje ljubimce. Zato odlazi u teretanu gdje se nalazi i T'Pol. Ondje dolazi do svađe između njega i T'Pol oko pitanja kako bi se trebali ponjeti prema Kretesijancima. T'Pol smatra da su Archeru osjećaji izbili ispred dužnosti prema brodu, a Archer je iznerviran T'Polinom hladnokrvnošću prema Porthosu. Tada Hoshi donosi listu zahtjeva od Kretesijanaca. Archer ih pogleda, nasmije se i vrati se u bolnicu. Porthosovo stanje se pogoršalo te njegov organizam odbacuje Phloxov tretman.
Archer je sve zabrinutiji i izmoreniji. Phlox mu kaže da njegovoj frustraciji možda doprinose seksualne tenzije između njega i T'Pol što Archer odbacuje. Za vrijeme sna Archer sanja da je intiman s T'Pol. Kad se probudi vidi Porthosa u kritičnom stanju. Phloxov tretman je uspio, ali jedna od Porthosovih žlijezda je oštećena. Phlox je prisiljen transplatirati jednu sličnu žlijezdu s kalrisijanskog guštera na Porthosa. Tijekom operacije Phlox i Archer raspravljaju o Archerovoj privlačnosti prema T'Pol. Tema se proširi i na denobulansku kulturu i običaje te njihove bračne veze. Taj razgovor da Archeru bolji uvid u kulturološke razlike te shvati zašto bi se trebao ispričati Kretesijancima.
Vrativši se na kretesijanski matični planet, Archer sudjeluje u ritualu u kojem sijeće drvo i odsjećene komade slaže u određeni oblik. Kretesijanci su zadovoljni isprikom te daju Enterpriseu par ubrizgavača. Na Enterpriseu Archer se ispriča i T'Pol zbog konflikata između njih u posljednje vrijeme. U bolnici Archer sazna da je transplatacija prošla savršeno i daće se Porthos oporaviti. Sretan, Archer zahvaljuje Phloxu i odvodi Porthosa.


Zaključak i komentar

Epizoda koja ili volite ili ne volite. Eto, meni se jako svidjela. Smatram da se kroz ovu epizodu može točno vidjeti je li vam Archer kao karakter drag i općenito Enterprise kao serija. Meni je oboje i zato ovu epizodu mogu gledati nebrojeno puta. Malo mi je smetalo što se Archer na trenutke uopće ne ponaša kao Archer na kojeg smo navikli i čini neke prilično glupe greške poput ovođenja Porthosa na diplomatski razgovor sa Kretasijancima (vrsta koju smo već vidjeli u "Vox Sola"). No to ima smisla jer je to ljudski. Nekad je logično da čovjek bude izritiran i frustriran nekim stvarima. Tako da mi je na drugi pogled to čak i pozitivna stvar. Cijela epizoda ima nekakav drugačiji osjećaj od ostalih Enterpriseovih epizoda. Ovdje zapravo imamo 3 podpriče. Prva je, i možemo reći glavna, ona s Archerovim psom Porthosom koji je stvarno lijep i sladak psić, ali ipak treba imati hrabrosti posvetiti jednu epizodu psu. Drugi je diplomatski nesporazum s Kretasijancima koji je nastao nakon što je Porthos izvršio nuždu na jednom od njihovih svetih stabala. Treća priča je o Archerovim skrivenim osjećajima prema T'Pol. U svim trima pričama glavna je figura Archer, a za Phloxa i T'Pol možemo reći da su glavne sporedne uloge. Do sada je izgledalo da bi se Trip ili Reed mogli spojiti s T'Pol, ali nikad i Archer. To stvara jedan nagli zaokret u Archerovom karakteru. Također, malo je čudno kako Archer stavlja svog psa i ponos ispred potrepšina koje su jako nužne Enterpriseu. Kapetanu nikad ništa ne bi trebalo biti ispred vlastitog broda, ali kao što sam to već rekao – to donekle ima smisla. Moram pohvaliti dobro napravljenu panoramu kretasijanskog grada. Što se tiče ostatka episode, stvarno nema nikakvih posebnih efekata.

Dobrih i humorističnih scena ima pregršt. Meni osobno je najdraža kada Phlox i Archer zajedno love pobjeglog šišmiša po brodu. Dobra je i scena kada Archer i T'Pol vježbaju na spravama za trčanje gdje se Archer užasno umori dok T'Pol ne ispusti ni kap znoja. Također, završna scena gdje Archer s motornom pilom reže stablo je legendarna kao i ona kad zamuckuje pred T'Pol izgovarajući riječi poput "lips" umjesto "list" i slično. Takav suptilan humor kojeg ima dosta u Enterpriseu mi je jako dobro sjeo. Istakao bih i izvrsnu glazbenu pozadinu tj. Glazbenu temu koja se proteže kroz cijelu epizodu. Vrlo nekarakteristična epizoda cijelog Star Treka. Nema tu nikakvog velikog pritiska na glavne likove kao što smo navikli. Nema užurbane radnje ili napetosti. Čisto epizoda u kojoj promatramo kapetana kroz 24 sata i njegove ljudske odluke oko malih stvari do kojih mu je stalo.


Ocjena

8


Citati

Archer:
"When you get back to the bridge send me your lips.. lisp... list."
Archer: "Kada stigneš na most pošalji mi svoje lips [usne]...lisp...list [popis]."autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh