» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
2x03

MinefieldEnterprise je onesposobljen orbitalnom minom i zatočen u neprijateteljskom području.

Datum premijere epizode: 02.10.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Tim Glenn - Med Tech
Elizabeth Magness – članica posade


Kreativno osoblje

Redatelj: James A. Contner
Scenaristi: John Shiban


Sadržaj

Archer poziva Reeda na doručak ne bi li ga bolje upoznao. Međutim, Reed želi razgovarati samo o poslu. U tom trenutku T'Pol obavještava Archera da je Enterprise detektirao planet Minshara klase. Enterprise ulazi u orbitu planeta no uskoro je pogođen masivnom eksplozijom te mnogi članovi posade su ozlijeđeni, uključujući Hoshi. Reed ustanovljuje da se mina spojila na Enterprise te oblači odijelo i odlazi je detonirati te skinuti s oplate. Kao rezervni plan Archer naređuje Tripu da pripremi sve za otpuštanje tog dijela oplate u svemir.

Za vrijeme Reedova rada na mini nepoznati tuđinski brod se otkriva kraj Enterprisea. Brod zove Enterprise, ali univerzalni prevodioc ne uspjeva prevesti poruku, a Hoshi je u bolnici. Archer naređuje Mayweatheru da polako izvede Enterprise iz minskog polja. Reed polako napreduje u deaktiviranju mine, ali micanje Enterprisea uzbudi minu. Aktiviraju se šipke koje drže minu prikačenu za Enterpriseovu oplatu te jedna prođe kroz Reedovu nogu. Saznavši to Archer odlazi na oplatu Reedu pomoći u deaktiviranju. Archer na temelju Reedovi instrukcija kreće deaktivirati minu.

U međuvremenu, Hoshi prevodi tuđinski jezik u bolnici. Tuđinci su naredili Enterpriseu da napusti to područje odmah ili će biti uništen. Predstavljaju se kao Romulansko zvjezdano carstvo, a to je ime bude poznato T'Pol. Archer naređuje Hoshi da sastavi odgovor da ne mogu trenutno još to učiniti. Na oplati, Archer se trudi deaktivirati minu. Također, pokušava razgovarati s Reedom, ali Reed ne želi razgovarati o ičem osim o poslu. Reed otkriva Archeru da mu se ne sviđa ideja druženja nadređenih i podređenih na brodu. Archer mu pak odgovara da je ovo jedinstvena misija te da svi trebaju ovisiti jedan o drugome jer nitko ne zna koliko bi dugo njihova misija mogla potrajati. Reed govori Archeru da je spreman žrtvovati se za brod no Archer želi spasiti i brod i njega.

Romulanci opet zovu Enterprise i inzistiraju da napusti područje iako znaju da je Reed zapeo na oplati. U trenutku kad se Archer ponadao da je deaktivirao minu, ona se aktivirala te je morao vratiti sve na staro kako ne bi došlo do eksplozije. Reed se zato još jednom nudi da se žrtvuje te čak i isključi si kisik na odijelu. Archer to ne prihvaća te mu daje kisik iz svoje zalihe.

Archer dolazi s planom te traži dva šatlska vrata i plazmenu baklju. Trip otpušta dio oplate s bombom te dok Archer i Reed otplutavaju na njemu, Archer pomoću baklje oslobađa Reeda. Mina se počne aktivirati, a Archer i Reed uzimaju šatlska vrata i skaću s tog komada oplate. Mina eksplodira, a Archera i Reeda pokupe šatlom te se sretno vraćaju na Enterprise. Romulanci se počnu približavati Enterpriseu s namjerom da otvore vatru, ali Enterprise odlazi u warp.


Zaključak i komentar

Nakon spominjanja Romulanaca u drugom dijelu Shockwavea, sada ih imamo priliku i sresti. Nisam mislio da će to biti ovako brzo, ali dobro... Epizoda počinje ulaskom Enterprisea u neistraženi sustav. Ono što slijedi je prilično iznenađujuće. Ogromna šteta na Enterpriseu gdje se baš vidi da je dobar komad Enterprisea baš doslovno odvaljen. Sve je to popračeno stvarno lijepim vizualnim efektima. Oduvijek sam volio vidjeti velike odvaljene komade broda. Dobija se dojam na masivnosti. Također, dosad neviđeno u Star Treku je to da se veći dio epizode odvija na vanjskoj oplati broda gdje Reed pokušava deaktivirati romulansku minu

koja se priljepila na trup. Nakon što Reed bude ranjen i zaglavi kraj mine dolazi mu u pomoć Archer. To pomaže u razvoju Reedovog lika koji i nije nešto puno napredovao još od Shuttlepod Onea". Ništa važno o samom Reedu ne saznajemo koliko o stvarima koje mu se ne sviđaju oko brodskih protokola što se donekle znalo i primjetiti u epizodama do sada. Drago mi je da su jednu, ovako militantnu epizodu, posvetili njemu. Iako pojavom Romulanaca se nije kršio kanon, na pomalo glup način se on ipak prekršio. Stvarno nije bilo razloga da romulanski brodovi koriste cloak. Vrlo jednostavno je epizoda mogla proći i bez toga bez da puno utjeće na radnju. Prema TOS-ovoj epizodi "Balance of Terror" Romulanci ne bi smjeli imati takvu tehnologiju još bar 100 godina što sigurno znači da te uređaje nisu imali ni u zemaljsko-romulanskim ratovima. Možda je ovo bilo nekakvo testno podruđje gdje su Romulanci testirali cloak koji nije uspio. Očito nikad nećemo znati. Naravno, da nema cloaka Romulanci ne bi uspijeli skriti mine pa se tu javlja novi problem jer bi ih Enterprise lako detektirao. Možda je bilo bolje da su iskoristili nekakav technobubble za sve to objasniti. Bar se pridržavalo toga da ljudi nisu vidjeli Romulance sve do TOS-a. Svidjelo mi se to što se u jednoj sceni spomenuo nogomet, sport koji je jako zapostavljen u Trekovima. Archer kaže Reedu da je Engleska uspijela ući u finale Svjetskog prvenstva 2152. Međutim, te bi se godine trebalo održati Europsko prvenstvo. Pogreška koju je teško za primjetiti, ali je tu. No možemo i to progledati kroz prste pod izlikom da tu i tamo koje prvenstvno nije održano zbo ratova u međuvremenu. U osnovi jedna jako zanimljiva epizoda koja ravnomijerno raspoređuje i efekte i priču i character development.


Ocjena

8


Citati

Archer: "If I were the kind of Capitan you think I should be I'd busting your ass back to crewman."
Archer: "Da sam ja vrsta kapetana za koju misliš da bih trebao biti, srozao bih te na čin člana posade."

Reed: "I would consider letting you amputate, but if Chef  got hold on it he'd be serving 'Roast Reed' for Sunday dinner"
Reed: "Bio bih razmislio o tome da vam dopustim da mi amputirate nogu, ali kad bi je se kuhar dohvatio posluživao bi 'pečenog Reeda' za nedjeljnu večeru"autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh