» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
2x01

Shockwave (dio 2)Posada se nalazi pred najvećim izazovom do sada s obzirom da je Enterprise zarobljen, a Archer misteriozno nestao.

Datum premijere epizode: 18.09.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

John Fleck – Silik
Matt Winston – Daniels
Vaughn Armstrong – admiral Forrest
Gary Graham - Soval
Keith Allan - Raan
Jim Fitzpatrick - zapovjednik Williams
Michael Kosik – sulibanski vojnik


Kreativno osoblje

Redatelj: Allan Kroeker
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Silik i Sulibani dolaze na Enterprise po Archera koji je misteriozno nestao. U međuvremenu se Archer nalazi s Danielsom u 31. stoljeću pokušavajući saznati zašto je njegov odlazak iz 22. stoljeća devastirajuće utjecao na 31. stoljeće. Njih dvojica odlaze u knjižnicu potražiti odgovore. Na Enterpriseu Sulibani vraćaju diskove u kojima su dokazi da su oni odgovorni za katastrofu na Paraanganu II. Silik naređuje da se sva posada zatvori u kabine. Na Zemlji je Soval bijesan što Enterprise ne sluša naredbe o završetku misije te zato šalje vulkanski brod D'kyr u potjeru.

Enterprise je spojen na sulibanski Helix. Silik ga odbija uništiti sve dok ne dobije nove upute iz budućnosti zato što je Archerov nestanak promijenio čitavu situaciju. U 31. stoljeću u knjižnici Daniels otkriva Archeru kako će on igrati ključnu ulogu u formiranju "Federacije" te da zato mora biti vraćen u 22. stoljeće. No s obzirom da su vremenski portali nestali Daniels pokušava kontaktirati prošlost s pomoću Archerovog komunikatora i skenera. Silik drogira i ispituje T'Pol o Archeru no ne saznaje korisne informacije. U međuvremenu posada koja je zatvorena u svojim kabinama uspijeva međusobno komunicirati i stvaraju plan da se oslobode Sulibana. T'Pol se poslije ispitivanja vraća u kabinu te joj se tamo javi Archer iz budućnosti s uputama.

T'Pol obavještava posadu o Archerovoj poruci u kojoj im kaže da moraju doći do uređaja iz Danielsove kabine. Reed to uspijeva, ali ga odmah potom sulibanski vojnici uhvate. Nakon premlaćivanja Reeda on prizna da mu je Archer naredio da uništi taj uređaj tako da ga Silik ne bi mogao iskoristiti da kontaktira s budućnošću. To uvjeri Silika da bi preko tog uređaja mogao kontaktirati svog nadređenog i pitat ga za nove upute. Trip i T'Pol zauzimaju strojarnicu i naizgled pokreću eksploziju reaktora. Saznavši za nadolazeću eksploziju reaktora, na Enterpriseu Silik naređuje da svi Sulibani napuste Enterprise te da se Enterprise odvuče što je moguće dalje od Helixa. Kad se Enterprise dovoljno odmakao od Helixa umjesto da bude uništen on skače u warp. Sulibani shvate da su bili prevareni te odlaze u potjeru za Enterpriseom. U međuvremenu Silik pokušava pomoću Danielsovog uređaja kontaktirati svog nadređenog, ali na Silikovo iznenađenje iz portala iskače Archer.
Držeći oružje prislonjeno na Silikovu glavu, Archer traži diskove natrag i uzima ga kao taoca. Uništava Danielsov uređaj i odlazi prema Enterpriseu u sulibanskom brodu. U međuvremenu Enterprise je uključen u borbu s par desetaka sulibanskih brodova. U trenutku kad se poraz počne činiti neizbježnim Sulibani odustanu od borbe i povuku se. Dolazi jedan sulibanski brod s Archerom i onesvještenim Silikom.
Nakon susreta s D'kyrom Archer predstavlja dokaze u vezi paraaganske tragedije. Unatoč tome Soval najavljuje njegovu namjeru da preporući obustavljanje Enterpriseove misije. Archer ga moli da još malo razmisli. T'Pol istupi i stane žestoko braniti Enterpriseovu posadu i ljudski rod. Archer poslije dobiva informaciju da će se Enterpriseova misija nastaviti.


Zaključak i komentar

Pilot 2. sezone je dosta slabiji od prošle epizode, tj. finala 1. sezone. Zaplet iz prošlog dijela je riješen prilično klišejizirano te čak na trenutke i nelogično. Cijela stvar oko Archerovog povratka iz budućnosti je loše riješena. Ideja da Daniels komunicira s prošlošću samo uz pomoć Archerovog komunikatora i skenera je pomalo smiješna. Isto kao i Archerov "ulet" u 22. stoljeće preko Silikovog uređaja. Što? Kako? Mnogo upitnika ostalo je nad glavom nakon tih par scena. A neke stvari  kao da su kopirane iz "Broken Bowa". Opet imamo Sovala koji nešto gnjavi. Opet imamo Silika koji želi sabotirati Enterpriseovu misiju. Međutim, svidjela mi se Danielsova i Archerova šetnja razrušenim San Franciscom. Malo lijepe apokaliptične scenografije, ako ništa drugo... Dobro, epizoda je bar donekle uspjela zadržati napetost iz prvog dijela te je ostala i dalje gledljiva. Archer na kraju epizode održava vjerojatno najgori govor u Star Treku poznat kao "Gazella speech". Jako loše napisano. Silika nakon ove epizode nećemo dugo vidjeti, čak cijelu jednu sezonu, sve do "Expensea". Kraj je očekivan za jednu epizodu koja se bavi putovanjem kroz vrijeme. Dakle, tipično jedno resetiranje tako da se autori i nisu pretjerano potrudili oko izmišljanja nečeg novog. No ipak mogu reći da me iznenadilo što je onih par tisuća ljudi na koloniji ostalo mrtvo. Ukupno, ovo je jedan cliff koji ima onoliko jak prvi dio koliko je drugi slab. No, gledajući epizodu kao epizodu, donekle je zabavna ako već nije pametna.


Ocjena

5,5


Citati

Archer: "I said, you're an ugly bastard!"
Archer: "Rekao sam da si ružan gad!"autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh