» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x26
Shockwave (dio 1)Nakon što je posada naizgled uništila rudarsku koloniju, Enterpriseu je zapovjeđeno da se vrati na Zemlju.

Datum premijere epizode: 22.05.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

John Fleck – Silik
Matt Winston – Daniels
Vaughn Armstrong – admiral Forrest
James Horan – čovjekolika silueta
Stephanie Erb – recepcionar
David Lewis Hays – član posade


Kreativno osoblje

Redatelj: Allan Kroeker
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Archer vodi tim na površinu rudarske kolonije Paraganaca. Paraganci šalju timu u šatlu točne podatke kako sletjeti da ne bi zapalili atmosferu planeta. Reed slijedi upute, ali se ispod šatla stvori eksplozija te se cijela atmosfera planeta zapali. Vrativši se na Enterprise Archer saznaje da je svih 3600 Paraganaca na površini mrtvo. Enterpriseova posada se trudi saznati što je pošlo po krivu, ali naizgled ništa nije. Archer zove Forresta kojem prepriča što se dogodilo. Forrest ubrzo zove Archera te mu kaže da je njegova misija ukinuta te da vrati Enterprise na Zemlju, a da će vulkanski brod uzeti T'Pol i Phloxa.

Cijela posada je razočarana opozivom Enterprisea. Reed otkrije neobičan eklektični signal na šatlu no Archer odbaci to jer smatra da je to hvatanje za slamku. Archer zatim odlazi u krevet no kada se probudi nađe se u San Franciscu par dana prije događaja u Broken Bowu. Tada mu se ukaže Daniels koji mu kaže da se eksplozija na paranganskoj koloniji povijesno nije trebala dogoditi te da je netko mijenjao prošlost. Archer se zatim budi na Enterpriseu i odlazi do Reeda s podacima od Danielsa. Otkrije da je taj električni signal zapravo skriveni sulibanski uređaj koji je pokrenuo eksploziju. Zapovjedi da se brod okrene prema paraganskoj koloniji te odlazi po Danielsovom nalogu u njegovu bivšu kabinu gdje se mogu naći podaci o skrivenoj sulibanskoj krstarici.

Došavši do planeta, Archer zapovijeda odlazak prema binarnom sustavu udaljenom 2.5 svjetlosne godine. Tamo, prema Danielsovim uputama sastavljaju kvantni odašiljač kojim otkrivaju skrivenu sulibansku krstaricu. Enterprise onesposobljuje sulibanski brod te tim sastavljen od Archera, T'Pol i Tripa šatlom se ukrcava na njega. Uspijevaju ukrasti 3 diska s podacima te se vratiti na Enterprise. Iz diskova otkrivaju da su Sulibani krivi za katastrofu koja se dogodila. Archer to sve kaže Forrestu koji mu zapovjedi da otiđe što prije do vulkanskog broda. U međuvremenu, na sulibanskoj spirali, lik iz budućnosti zapovjedi Siliku da uhvati Archera. Poslije, Enterprise ima nestabilnosti u warp polju. Archer zapovjedi postavljanje kvantnog odašiljača te otkriju da su okruženi sulibanskim brodovima ćelijama. Silik se javlja te traži da mu daju Archera, a u zamjenu za to pustit će Enterprise da ode. Archer prepušta zapovjedništvo T'Pol te joj kaže da bude otvorena prema svemu. Zatim ulazi u turbolift no pri izlasku iz njega nađe se u razrušenom San Franciscu. No Silik i dalje traži Archera koji je misteriozno nestao. Sulibani se počinju spremati da unište Enterprise. U međuvremenu, Archer nalazi Danielsa koji mu kaže da je ovo San Francisco 31. st. te da su ga tamo doveli jer ne bi bio siguran da sulibanskom brodu. No pošto je sva Danielsova oprema uništena nemoguće ga je vratiti u prošlost.


Zaključak i komentar

Dostojan finale sezone. Očekivalo se da ćemo dobiti nešto ovakvo na kraju. Dakle, ova dvostruka epizoda bi trebala donijeti osiguravanje nastavka Enterpriseove misije te napredak u Temporalnom hladnom ratu. Mislim da su scenaristi jako zapostavili razvoj tog rata. U cijeloj sezoni smo dobili samo 4 epizode koje se bave THR-om što je premalo. Dovoljno je pogledati DS9 i vidjeti koliko je ondje po sezoni bilo epizoda koje uključuju Dominion. Ako je Enterprise odlučio imati ovo za glavnu radnju morao bi joj posvetiti više vremena. Osobno bih volio da je to oko THR izbačeno i da su glavna tema Vulkanci i Andorijanci. No ako je pilot bio o THV-u razumno je da je i finale prve sezone o njemu. Inače, epizoda mi se prilično svidjela. Napeta je iako je u nekim situacijama pomalo konfuzna. Igranje s vremenom je jednostavno preteško napisati pa zato ima jako puno rupa. No ako zanemarimo to dobijemo jednu napetu i akcijsku epizodu. Naravno, tu su i Sulibani i Silik. Nisu preopaki negativci, ali eto. Možemo primjetiti i nešto skuplju produkciju u odnosu na epizode do sada. Neke scene jednostavno ostavljaju bez daha. Uništenje rudarske kolonije podsijeća na udar meteora s početka "Armageddona". Jako dobro napravljeno. Napad na sulibansku skrivenu krstaricu. Dobri efekti i neki stvarno izvrsni kutevi kamere koji prate Enterpriseov tim koji se ukrcao na sulibanski brod. Najviše me pak oduševila scena prikaza razrušenog San Francisca. Dojmljiva scena za završiti sezonu. Archer je dojmljivo odglumio ljutnju i osjećaj krivnje za ono što se dogodilo rudarima. T'Pol je malo naporna sa svojim nevjerovanjem u putovanje kroz vrijeme iako su dokazi pred njom. Iako je ova epizoda mogla biti malo bolje realizirana i dalje je vrhunski nastavak s izvrsnim i dramatičnim krajem koji tjera gledatelja da pogleda što će se dogoditi na početku slijedeće sezone.

Ocjena

7,5


Citati

"Anyone tries to badmouth Captain Archer in front of me is going to get an earful. In any language they want." - Hoshi to Mayweather.
"Tko god pokuša govoriti loše o kapetanu Archeru ispred mene će dobiti jezikovu juhu. Na jeziku koji želi." - Hoshi Mayweatheru.autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh