» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x25
Two Days and Two NightsEnterprise napokon dolazi do Rise, poznati planet užitaka, te pola posade odlazi na odmor.

Datum premijere epizode: 15.05.2002.
Datum: 18.02.2152.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed<
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Kellie Waymire – Elizabeth Cutler
Dennis Cockrum – Freebus
Geoff Meed – Dee'Ahn
Rudolf Martin – Ravis
DonnaMarie Recco – Dee'Ahn
Stephen Wozniak – Latianski muškarac
Joseph Will – Rostov
James Ingersoll – Risanski muškarac
Dey Young – Keyla
Jennifer Williams – Tuđinska žena


Kreativno osoblje

Redatelj: Michael Dorn
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Enterprise napokon dolazi do Rise no samo pola posade može otići na odmor na dva dana i dvije noći. Na nagovor T'Pol, Archer s Porthosom odlazi na odmor u jednu vilu na tropskoj obali. Svatko ima svoje planove. Mayweather planira planinariti, Hoshi učiti nove jezike, a Trip i Reed upoznavati tuđinke.

Po dolasku u svoju sobu, Archer nalazi knjigu o vulkanskoj meditaciji koju mu je T'Pol poslala. Čitajući knjigu upoznaje tuđinku Keylu i njenog psa. Poziva je na večeru, no zbog nekih obaveza ona ne može doći. Poslije, te iste večeri, Keyla dolazi do Archerove sobe. Počnu razgovarati o svojim planetima i životima. Archer saznaje da je Keylinu obitelj masakrirala grupa Sulibana. Archer joj kaže da je i on sretao Sulibane te ga Keyla odmah počne zapitkivati o njima. Ne smijući otkriti tajne informacije, Archer izbjegava davanje odgovora. Vidivši da je nešto sumnjivo oko tolike zainteresiranosti Keyle Sulibanima, Archer je skenira i pošalje očitanja Enterpriseu. Phlox iz očitanja utvrdi da je ona zapravo Tendaranka. Archer shvati da ona pokušava izvući informacije o Sulibanima od njega. Prizna joj da zna tko je te da ga zanima tko ju je poslao. Keyla ga onesvijesti s anestetikom. Ujutro, probudivši se vidi da je Keyla otišla te se pakira i otiđe prema mjestu sastajanja gdje ga čeka šatl za povratak na Enterprise.

U međuvremenu, Hoshi vježba risanski. Prilazi joj tuđinac koji se predstavi kao Ravis. On joj kaže da je njegov jezik jako težak te Hoshi prihvati izazov i počinje ga učiti. Cijeli dan pokušava shvatiti jezik te navečer ipak odustane. Ravis poziva Hoshi da otiđu u egzotične toplice, a Hoshi pristane. Njih dvoje se slijedeće jutro nađu zajedno u krevetu. Prijateljski se rastanu i Hoshi otiđe do mjesta sastajanja.

Trip i Reed ulaze u noćni klub. Časte dvije tuđinke pićem te nakon toga one ih odvode u podrum. Tamo se pretvaraju u muškarce i uperivši oružje traže od njih da daju sve dragocjenosti koje imaju. Shvativši da nemaju ništa vrijedno omamljuju ih faznim pištoljem i ostavljaju ih golima i zavezanim u podrumu. Slijedeće se jutro bude mamurni i zavezani jedan za drugoga. Uspijevaju se osloboditi te odlaze do šatla.

Phlox želi iskoristi odmor posade za svoj "zimski san". Ostavlja članici posade Cutler sve svoje medicinske dužnosti. Phlox informira posadu kako ga ne bi ozlijedilo ukoliko ga se probudi, ali da bi bilo vrlo neugodno. Sve je dobro dok se Mayweather ne vrati na Enterprise ozlijedivši nogu penjajući se po stijenama. Mayweather kaže da risanski doktori ne znaju anatomiju čovjeka, a Cutlerica također ne uspijeva pomoći mu. Ne preostaje ništa nego probuditi Phloxa. Phlox bude jako dezorijentiran i zbunjen pošto je prerano probuđen. Ipak, uspijeva pomoći Mayweather uz pomoć T'Pol i Cutlerice. Odmah nakon toga ponovno pada u san.

Na povratku u šatlu svatko ima drugačiju priču za ispričati.


Zaključak i komentar

"Two Days and Two Nights" je vrlo originalna Trek epizoda. Ne sjećam se da smo igdje imali ovakvu epizodu koja nema neku središnju radnju već promatra događaje par članova na odmoru na Risi. Možda bih jedino mogao spomenuti "Breaking the Ice" kao donekle sličnu epizodu. Smatram da je ovo najbolja do sada epizoda s Risom. Vrlo je smiješna, zabavna i atmosferična. Također je sama Risa izvrsno napravljena, najljepše do sada. Vile smještene u stijenama, prekrasne plaže, restorani, noćni klubovi... Stvarno je dosta truda uloženo. Posada već dugo sanja o odlasku na Risu. Već su planirali otići tamo i u "Fallen Hero" i u "Desert Crossing". Počeo sam misliti da scenaristi namjerno izbjegavaju Risu te da je neće na kraju ni prikazati. Trip ovdje napokon ima priliku isprobati svoju havajsku košulju no on i Reed i neće baš uživati u izletu. Ne znam da li da mi ih bude žao ili da se smijem tome što su praktički cijeli odmor zaglavili u podrumu te bili opljačkani. Hoshi je najbolje iskoristila ovaj odmor. Upoznala je tuđinca te se s njim spetljala. Iznimno je slatka u ovoj epizodi te mi je drago da su je malo izvukli u prvi plan. Moram pohvaliti Lindu Park na onim dugim dijalozima na tuđinskom jeziku. Vrlo teško za odglumiti i zapamtiti tekst. Archer je također, kao i Hoshi, upoznao tuđinku, ali nije baš prošlo sve kako treba. U njegovom dijelu epizode se pojavljuje Tendaranka koje smo vidjeli u epizodi "Detained". Pokušala je izvući podatke od Archera o Sulibanima. Šteta da više nikad nećemo vidjeti Tendarance jer su mogli postati važna karika u Temporalnom hladnom ratu. Phlox i Mayweatheru je pripao najsmješniji dio epizoda. John Billingsley je izvrsno odglumio dezorijentiranog i zbunjenog Phloxa kojega su prerano probudili iz hibernacije zbog ozlijede Mayweatherove noge. Svakako jedna od epizoda koje služe za odmor od epizoda u kojima se događa nešto važno i napeto. Jednost avan prikaz provoda posade na njihovim odmorima. Perfektno.


Ocjena

8,5


Citati

Trip: "Malcolm and I... er... plan to broaden our cultural horizons."
Hoshi: "Is that all you two think about?"

Trip: "Malcolm i ja...er...planiramo proširiti naše kulturalne horizonte."
Hoshi: "Je li to sve o čemu vas dvojica mislite?"autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh