» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x24
Desert CrossingEnterprise pomaže u popravku tuđinskog broda. Nakon popravka tuđinski kapetan zove Archera i Tripa na svoj pustinjski planet u goste.

Datum premijere epizode: 08.05.2002.
Datum: 12.02.2152.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Clancy Brown – Zobral
Charles Dennis – Trelit
Brandon Karrer – Tuđinski muškarac


Kreativno osoblje

Redatelj: Patrick Norris
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Andre Bormanis


Sadržaj

Enterprise nastavlja svoj put prema Risi. Na putu prema tamo dobiju poziv u pomoć. Brod pripada tuđincu Zobralu koji nakon što mu brod bude popravljen poziva Archera i Tripa na svoj pustinjski planet. Archer i Trip s negodovanjem pristanu. Na planetu, u Zobralovom selu, njih dvoje budu toplo primljeni. Nakon ručka odlaze igrati igru zvanu geskana. Za to vrijeme, T'Pol na Enterpriseu dobija poziv kancelara Trellita koji kaže da vjerojatno nikad više neće vidjeti svoje članove posade. T'Pol odmah zove Archera te mu govori kako su Zobral i njegovi ljudi teroristi. Zobral, vidjevši da Archer i Trip žele otići objasni im kako ih je pozvao kako bi mu pomogli u pravednoj borbi protiv snaga vlasti. Zobral kaže kako se oni bore protiv kastinskog sustava. U taj čas, vladine letjelice napadnu selo te Zobral sakrije Archera i Tripa u podrum. No uskoro su njih dvoje primorani otići iz podruma te naći spas u pustinji.

Kancelar ponovno zove Enterprise smatrajući da pomažu teroristima. Prijeti da će pucati na brod ako budu ikakve letjelica lansirane s njega. Reed ne može locirati Archera i Tripa zato što je planet obavijen orbitalnim raspršnim poljem. U međuvremenu, Archer i Trip se probijaju kroz pustinju. Trip počinje patiti od dehidracije te Archer mu daje svoju vodu. Za to vrijeme, Zobral bježeći pred vladinim snagama dolazi na Enterprise. On je uspio pobjeći s planeta zbog rupe u orbitalnoj mreži koja se pojavljuje svakih 46 minuta i traje vrlo kratko.

T'Pol uvjerava Zobrala da mora pomoći spasiti Archera i Tripa pošto ih je on doveo na planet.

Na planetu, Archer i Trip nalaze napušteno zgradu. Trip pati od dehidracije, Archer ga pokušava spriječiti da ne padne u komu. T'Pol i Reed uz pomoć Zobrala se spuštaju u šatlu na planet, onesposobljuju artiljeriju koja puca na šatl te pokupe Archera i Tripa. Na Enterpriseu se Zobral i Archer pozdravljaju. Archer priznaje da misli da se Zobral bori za pravedan cilj.


Zaključak i komentar

Epizoda koja mi je vrlo draga. Emitirana je na UPN-u zajedno s "Fallen Hero". Opet, baš kao i u "Fallen Hero", odgađa se odlazak na Risu. Nema veze, time se pojačava želja da vidimo taj planet. Epizoda mi je iznimno draga uglavnom zbog Archer-Trip prijateljstva koje je ovdje na vrhuncu. Njihovi dijalozi su mi odlični. Pogotovo su mi se svidjeli trenuci kada se igraju "kaladonta" i kada Archer traži od Tripa da mu nabroji dijelove warp motora. Od scena bih izdvojio i onu kada Reed objašnjava Zobralu da Archer nije "veliki ratnik". Malo koja je Star Trek epizoda smještena u pustinju zbog skupoće produkcije pa zato pohvala na promjeni pejzaža. Uvijek sam volio epizode na otvorenom ako uključuju nestandardne pejzaže poput šume ili livada. Glavni tuđinac, Zobral je izvrstan. Dobra ideja Trek producenata što su izabrali Clancya Browna da ga glumi. On je poznat glumac koji je već glumio u filmovima poput "The Shawshank Redemption", "Highlander" i "Hurricane". Sigurno ga nije bilo lako dovesti na Enterprise. Igra "geskana" je vrlo dobro napravljena, tj. koreografirana. Gotovo cijeli meč je u slow motionu i popraćen vrlo neobičnom glazbom. Iako malo podsjeća na metloboj iz knjiga i filmova o Harry Potteru, samo što je ovdje bez metala. Zamjerka ide tome da su se jako malo razradili politički problemi na planetu. Jako malo saznajemo o tom kastinskom sustavu. No mislim da glavna tema epizode nije ni spašavanje Archera i Tripa, ni politički problemi na planetu već problemi koji se stvaraju pri prvom kontaktu. Hoshi to u jednoj sceni najbolje iznosi pitajući T'Pol da li su Vulkanci razmislili o tome da su mogli stvoriti kaos na Zemlji slijećući u SAD. To je baš u ovoj epizodi glavna tema. Archer i Trip su zaglavili u pustinji upravo zbog toga što nisu razmislili o svim mogućim posljedicama posjećivanja tog planeta ne kontaktiravši vlast.


Ocjena

7,5


Citati

"The irony is, I have the feeling his cause is worth fighting for." - Archer to T'Pol concerning his refusal to side with Zobral.
"Ironija je što imam osjećaj da se bori za pravu stvar." - Archer T'Pol oko njegovog odbijanja pomaganja Zobrala.autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh