» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x23
Fallen HeroVulkanci traže od Enterprisea da pokupi vulkansku ambasadoricu s planeta Mazar i odvedu je do vulkanskog broda.

Datum premijere epizode: 08.05.2002.
Datum: 09.02.2152.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Fionnula Flanagan – V'Lar
Vaughn Armstrong – Admiral Forrest
John Rubinstein – Mazaritski kapetan
J. Michael Flynn – Mazaritski činovnik
Dennis Howard – Vulkanski kapetan


Kreativno osoblje

Redatelj: Patrick Norris
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Chris Black


Sadržaj

Archer, T'Pol i Trip dogovaraju odlazak prema Risi, tropskom planetu gdje bi se posada trebala odmoriti. Međutim, Archer dobije poziv od Forresta u kojem mu je rečeno da otiđe do obližnjeg planeta Mazara po vulkansku ambasadoricu te da je odvede do obližnjeg vulkanskog broda Sh'Raana. T'Pol informira posadu o načinu ponašanja pred ambasadoricom V'Lar. U orbiti oko Mazara, V'Lar dolazi na Enterprise, a mazarski službenik obavještava Archera da ja ambasadorica izopćena zbog kriminalnog djelovanja. Na Enterpriseu ambasadorica je vrlo ljubazna za razliku od ostalih Vulkanaca koje je posada do sada sretala. T'Pol je šokirana što je V'Lar uopće optužena za kriminalno djelovanje. Archer saznaje od T'Pol da je V'Lar njen idol iz djetinjstva. Njihov razgovor prekida dolazak mazaritskog broda koji traži da se V'Lar vrati na Mazar. Archer odugovlaći te reče mazaritskom kapetanu da se mora savjetovati s nadređenima po tom pitanju. Na to mazaritski brod počne pucati na Enterprise, no Enterprise ga uspijeva onesposobiti. Tražeći odgovore od V'Lar, koje ne dobija, Archer je primoran okrenuti brod prema Mazaru zato da jer ne želi ugroziti svoju posadu za neke stvari koje ne zna.

Poslije, T'Pol razgovara s V'Lar te saznaje neke stvari zbog kojih se Enterprise mora susresti sa Sh'Raanom. Odlazi do Archera te ga moli da promijeni kurs. Archer pristaje no ubrzo se pojave 3 mazaritska broda na Enterpriseovom repu. Enterprise ubrzava na warp 5 no pitanje je koliko će dugo moći održati tu brzinu. Ambasadorica priznaje Archeru da je ona svjedok u raskrinkavanju nekih mazaritskih korumpiranih političkih službenika. Uviđajući da Enterprise ne može stići do Sh'Raana na vrijeme, V'Lar traži od Archera da joj dopusti da se preda no Archer joj obeća da će se boriti do samog kraja.

Enterprise šalje poruku Sh'Raanu da dođe što prije no pri maksimalnom warpu će se sresti tek za 12 minuta. Ne uspijevajući se oduprijeti napadima Enterprise se predaje. Grupa Mazarita dolazi na Enterprise te puca u medicinski stroj za koji im je Archer rekao da je V'Lar unutra zbog ozlijeda tijekom napada. U to dolazi Sh'Raan i onesposobljuje mazaritske brodove. Mazariti se predaju te se V'Lar pojavljuje. Ona je bila sakrivena u drugom dijelu broda dok su Mazariti pucali u medicinski stroj. V'Lar se zahvaljuje Archeru i T'Pol na potpori koju su joj pružili te odlazi na Sh'Raan.


Zaključak i komentar

Vulkanci su napokon prikazani u dobrom svijetlu. Fionnula Flanagan kao vulkanska ambasadorica, V'Lar obavlja sjajan posao. Do sada najsimpatičnija Vulkanka u Enterpriseu. Potjera i utrka protiv vremena Enterprisea i mezaritskih brodova je fenomenalno napravljena. Po prvi put imamo priliku vidjeti brzinsko ograničenje Enterprisea. Sjajno je dočaran osjećaj Enterpriseovog leta pri warpu 5. Sve se trese, warp zavojnice se pregrijavaju, motor buči... savršeno. Donekle, mnogo bolja verzija već kultne u negativnom smislu Voyagerove epizode "Threshold". Drago mi je da Vulkanci napokon pitaju ljude za pomoć. Možda to ovako i ne izgleda važno, ali je u biti jest jer je Federacija nastala na osnovi međusobnog pomaganja. Mezariti nisu osobito dobri negativci. Okarakterizirao bi ih kao "negativcima tjedna", ništa više. No služe svrsi. Najviše me iritiralo to što kada se iskrcaju na Enterprise i krenu prema bolnici gdje je V'Lar, pucaju u onaj medicinski uređaj bez da vizualno provjere jesu li ubili V'Lar. Prilično naivno. Vulkanski brod Sh'Raan izgleda prekrasno. Već sam hvalio dizajn vulkanskih brodova kroz protekle epizode, ali Sh'Raan je prava ljepotica među vulkanskim brodovima. Osim toga, to je najveći i najsnažniji brod Vulkanaca. Ovdje izvrsno služe kao deus-ex machina. Odnos između Vulkanaca i ljudi po prvi put u Enterpriseu završava s pozitivnim tonom. Podzaplet je odnos između T'Pol i njenog idola iz djetinstva, ambasadorice V'Lar. Neke scene između njih su vrlo upečatljive te ovdje možemo naći i nešto razvoja lika kod T'Pol. Bilo bi lijepo da smo vidjeli neka sjećanja iz T'Polinih mlađih dana. To bi vjerojatno značajno poskupilo epizodu pa se vjerojatno nije ni razmišljalo o tome. Također bih spomenuo da se ovdje prvi put spominje Risa. Vrlo dobra epizoda.


Ocjena

7,5


Citati

Trip: "I read those Nubian masueses have twelve fingers. On each hand."
Reed: "Then I'd say Starfleet needs to make its presence felt on Risa."
Trip: "Pročitao sam da te nubijske maserke imaju dvanaest prstiju. Na svakoj ruci."
Reed: "Onda bih rekao da bi se Zvjezdana flota trebala pojaviti na Risi."autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh