» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x20
OasisTrgovac upućuje Enterprise na mjesto gdje se nalazi srušeni brod s kojeg posada može dobiti materijale i dijelove za popravak svog broda.

Datum premijere epizode: 03.04.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Tom Bergeron – D'Marr
Rene Auberjonois – Ezral
Annie Wersching - Liana
Rudolph Willrich – Kuulan
Claudette Sutherland – Maya


Kreativno osoblje

Redatelj: Jim Charleston
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Stephen Beck


Sadržaj

Archer, Trip i T'Pol sudjeluju u večeri s trgovcem D'Marrom. U zamjenu za kavu, tuđinski trgovac otkriva im lokaciju srušenog tuđinskog broda gdje mogu nabaviti rezervne dijelove. D'Marr također kaže da taj brod nitko do sada nije htio opljačkati jer je "uklet". Ipak, Enterprise odlazi do planeta gdje se nalazi srušeni brod. Enterpriseov tim ulazi u brod te Archer i Mayweather pokušavaju saznati što se dogodilo brodu. Trip nalazi dilitijske kristale u savršenom stanju, a T'Pol na trenutak vidi humanoidnu prikazu. Njih dvoje zajedno slijede prikazu te dolaze do umjetnog vrta. Istražujući oazu nalijeću na žensku tuđinku koja počne bježati prema skladištu. Iznenada se nađu u situaciji gdje 18 tuđinaca uperi oružje prema njima.

Archer i Mayweather se pridruže Tripu i T'Pol. Tuđinci objašnjavaju da se zovu Kantarci i da je njihov brod tijekom napada srušen prije 3 godine. Ne žele slati pozive za pomoć u strahu da ih ne dobiju napadači i dođu dokrajčiti. Archer im nudi pomoć no oni nevoljko pristaju. Trip se upušta u razgovor s ženom koju je vidio prvog puta. Saznaje da se zove Liana i da je kćer Ezrala, brodskog inženjera. Lianina majka međutim ne želi da se ona druži s Tripom. Brodski kapetan Kuulan pita Tripa bi li mogao raditi i na popravku optroničke mreže kompjuterske jezgre. Trip odlazi po alat na Enterprise te pita Lianu hoće li poći s njime. Ona obećava ocu da "neće reći ništa". U međuvremenu, na Enterpriseu posada otkriva da na kantarijskom brodu nema oštećenja od pucnjave i da vrt nije dovoljan da hrani sve Kantarce. Također otkrivaju da je brod već 22 godine na površini planeta. U orbiti nalaze kapsulu za spašavanje u kojoj se nalazi mrtvi Kantarac kojeg su oni već vidjeli na površini planeta. Trip pita Lianu u čemu je stvar, ali ona odbija odgovoriti. Archer, Trip i Reed odlaze natrag na planet tražeći objašnjenje no Kantarci upere oružje u njih i kažu da ih neće pustiti dok ne poprave optroničku mrežu. Archer, Reed i Mayweather ulaze u oružani sukob s Kantarcima koji su u prednosti jer se mogu pojavljivati i nestajati po želji. Trip. saznavši od Liane da su to hologrami. ih onesposobi vadeći čipove iz optroničke mreže. Svi nestanu osim Liane i Ezrala.

Ezral objašnjava kako je stvorio holograme kako on i kćer ne bi bili sami. Ezral vjeruje da je on kriv za rušenje broda jer je napustio svoje radno mjesto da bi zaštitio kćer. Archer i Trip, shvaćajući Ezralove namjere, smatraju da to što je Ezral stvorio holograme možda nije dovoljno njegovoj kćeri. Trip popravi brodski pogon omogućujući Ezralu i Liani da se vrate na njihov matični planet.


Zaključak i komentar

Prilično blijeda epizoda. "Oasis" u većini svojih segmenata ne uspijeva biti dobar unatoč jakoj gostujućoj ulozi koju izvodi Rene Auberjonois poznat kao Odo iz DS9-a. Iako je on svoj posao odradio relativno bez zamjerke epizoda je prilično slabašna. Velika šteta što je tako loše iskorišten. Najviše bih istaknuo nedostatak napetosti. Velikim svojim djelom epizoda je prilično dosadna te tek pri kraju dolazi do malo uzbuđenja. Taj kraj je sličan onome u DS9-ovoj epizodi "Children of Time" što ovu epizodu stavlja u red Enterpriseovih remakeova epizoda iz prijašnjih serijala. Dok je većina tih remakeova uspješna ili bar poluuspješna, ova je razočaranje. Scenaristi ovdje ponovno pokušavaju napraviti nešto što dosada nikad nije upalilo – napraviti horor epizodu. Horor je jednostavno žanr koji ne pristaje serijalu poput Star Treka te je prilično uzaludno to forsirati nakon gomile neuspješnih pokušaja. Također bih iskritizirao konstantno forsiranje ponavljanja holografske tehnologije. Takvoj tehnologiji nije mjesto u 22. stoljeću. Ni u rukama ljudi, a ni u rukama svake druge vrste na koju Enterprise naleti jer će Federacija tek za 200 godina doći do takve tehnologije. S vizualnog pogleda epizoda također nije ništa posebno. Setovi tuđinskog broda srušenog na planetu su u redu kao i CGI scena broda izvana. Očito se štedjelo na budžetu pa je izbjegnuto prikazivanje broda kako uzlijeće. No pošto to nije previše vezano za radnju, ne zamjeram. Da se malo više poradilo na razvojima likova i originalnijem preokretu, epizoda je mogla biti puno bolja, ako ništa bar prosječna.


Ocjena

4,5


Citati

"What if she get sick, will you create a holographic doctor...that's crazy!" – Trip to Ezral about his daughter, Liana
"Što ako se razboli, hoćete li stvoriti holografskog doktora...to je suludo!" – Trip Ezralu o njegovoj kćeri Lianiautor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh