» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x19
AcquisitionKada Ferengiji omame Enterpriseovu posadu i pokušaju opljačkati brod na Tripu je da ih zaustavi.

Datum premijere epizode: 27.03.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Jeffrey Combs – Krem
Ethan Phillips – Ulis
Clint Howard – Muk
Matt Malloy – Grish


Kreativno osoblje

Redatelj: James Whitemore, Jr.
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Nakon što omame posadu četiri Ferengija žele uzeti sve što je vrijedno s Enterprisea. U međuvremenu se Trip budi u dekontaminacijskoj sobi te shvaća da nešto nije u redu na brodu. Nakon što je primijetio lopove, ostane se skrivati i stvarati plan.

Ferengiji bude Archera hiposprejom te traže od njega da im reče gdje se nalazi brodski sef. Archer shvati da može dobiti na vremenu jedino ako odugovlači. Neuspijevajući se dogovoriti s Ulisom, vođom Ferengija, oko postotka koji bi on dobio iz sefa, Ferengiji odlučuju sef sami naći. Ulis ostavlja da Archera da nosi stvari s Enterprisea na ferengijski brod pod nazorom Krema. Archer polagano okreće Krema protiv Ulisa govoreći mu kako dobiva premalen postotak zarade. Nakon što Krem otiđe po hranu, Archer dobije priliku razgovarati s Tripom s kojim stvara plan.

Trip odlazi u hangar 2 gdje nalazi hiposprej kojim su Ferengiji probudili Archera. Nakon što probudi T'Pol kojoj objašnjava situaciju hiposprej se potroši. T'Pol ustanovljuje da je artefakt koji je Trip donio s obližnjeg planeta ispustio omamljujući plin. Nakon toga, Trip postavlja bravu na biomaterijsku resekventsku prostoriju dok T'Pol prati kretanje Ferengija preko monitora. Da bi uznemirila Ferengije, T'Pol pali alarm. No Ferengiji primijete Tripa te ga zarobe. Vode ga u hangar 2 gdje bude uz Archera. Njih dvoje pred Ferengijima odglume da se mrze te Trip obeća Ferengijima da će ih odvesti do sefa. Archer tako ostane sam s Kremom kojeg uz pomoć T'Pol onesposobi. U međuvremenu ostala 3 Ferengija slijede Tripa do biomaterijske resekvntske prostorije. Željni bogatstva, Ferengiji nasrnu u prostoriju gdje ih T'Pol iz zasjede omami faznim pištoljem.

Poslije, na Enterpriseu su svi probuđeni, a Ferengiji vraćaju sve što su ukrali na Enterpriseu. Archer daje Kremu zapovjedništvo nad ferengijskim brodom.


Zaključak i komentar

Epizoda koja nije baš po Star Trek kanonu, ali vrlo je uspješna što se tiče njenog zabavnog karaktera. Dakle, kada kažem da se ne slaže u popunosti s Star Trek kanonom mislim na to da Ferengije ni Archer ni itko iz 22. stoljeća nije trebao vidjeti. Kao što jasno vidimo u TNG-u, Picard i Enterprise-D su bili prvi koji su sreli tu vrstu u epizodi "The Battle". No Enterprise je donekle lukavo pokušao napraviti pojavu poznate Trek vrste, a opet naći izliku po kojemu to ne bi bilo kršenje kanona. U biti, mi kroz cijelu epizodu ne saznajemo zapravo o kojoj je vrsti riječ, što je olakotna okolnost za Enterprise. Ovdje imamo priliku vidjeti one okrutne Ferengije kakve je imao TNG, a ne Ferengije DS9 tipa koji su uglavnom služili za smijeh. Međutim, epizodi definitivno ne fali humora. Posebno bih istakao scenu u hangaru gdje, pred Ferengijima, Archer i Trip glume da se mrze. Osim Archera, Tripa, T'Pol i Ferengija praktički se gotovo nitko ne pojavljuje u epizodi. Dvije snažne gostujuće uloge krase ovu epizodu. Ethan Phillips poznatiji kao Neelix iz Voyagera vrlo dobro je odglumio vođu ferengijske grupice koja pokušava opljačkati Enterprise. S druge strane, tu je i Jefferey Combs koji je već glumio 2 puta u Enterpriseu andorijanskog zapovjednika Shrana. On je odličan u ulozi nesigurnog i bezambicioznog Ferengija. Detalj koji mi se jako svidio je onaj ferengijski svjetlosni bič. Upitno je koliko je to oružje praktično, ali sigurno je da lijepo izgleda.

Dakle, ova epizoda je vrlo dobra što se tiče drame, humora i akcije no ocjenu joj značajno spušta rastezanje kanona.


Ocjena

6,5


Citati

"They're really not all that interesting once you get to know them." - Archer to Krem regarding Vulcans.
"Zbilja nisu tako interesantni kad ih bolje upoznaš." - Archer Kremu u vezi Vulkanacaautori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh