» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x18
Rogue PlanetIstražujući planet "lutalicu", Enterpriseova posada susreće grupu tuđinaca koji love bića s planeta iz zabave.

Datum premijere epizode: 20.02.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Stephanie Niznik – Žena
Conor O'Farrell – Burzaan
Eric Pierpoint – Shiraht
Keith Szarabajka – Damrus


Kreativno osoblje

Redatelj: Allan Kroeker
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Chris Black


Sadržaj

Enterprise nailazi na planet „lutalicu“. Zbog isparavanja plinova iz planeta, stvorene su male oaze koje imaju bogatu floru i faunu. Reed očitava u jednoj takvoj oazi tuđinski brod koji ne odgovara na Enterpriseove pozive.

Archer odvodi T'Pol, Reeda i Hoshi na površinu planeta. Tim locira tuđinski kamp te T'Pol i Reed odlaze prema tuđinskom brodu koji se nalazi nedaleko od kampa. Na putu prema brodu tuđinski lovci ih dočekaju u zasjedi. Ispostavlja se da lovci nisu neprijateljski raspoloženi te ih odvode do kampa gdje nalaze Archera i Hoshi koji su se već sprijateljili s tuđinskim vođom Damrusom.

Uz večeru, Enterprisov tim saznaje više o tim lovcima te Reed traži dopuštenje da ide sutra s njima u lov. Iako neodlučan, Damrus na to pristaje. Hoshi se vraća na brod, a Trip dolazi na planet s opremom za kampiranje. Tijekom noći Archera probudi poznati ženski glas. Archer odlazi u šumu slijedeći taj glas te nalazi prekrasnu ženu. Žena ubrzo nestane te se Archer vrati u kamp i ispriča svima što se dogodilo. Lovci i posada zaključe da mu se sve to pričinilo.

Slijedećeg dana, tijekom lova, Damrus i još jedan lovac odvajaju se od Reeda te odlaze uloviti "sablast". U međuvremenu, Archer opet primjećuje misterioznu ženu koja traži od njega pomoć. No, dolazak T'Pol i Tripa otjera ženu. Poslije, u kamp se vraćaju lovci od kojih je jedan ozlijeđen. Damrus pristaje, iako iz početka ne prihvaća Archerovu ponudu da se o ranjenom lovcu pobrine Phlox na Enterpriseu.

Nedugo poslije Archeru se ponovno ukazuje žena koja mu objašnjava da je ona telepatički mjenjolik te da njenu vrstu lovci love iz zabave i zovu „sablastima“. Archer se vraća u kamp te pokušava izvući što više informacija o lovini koju lovci love. Lovci priznaju da su njihova lovina mjenjoliki te kažu Archeru kako ih uspijevaju slijediti zbog kemikalije koju ispuštaju kada su preplašeni. Natrag na Enterpriseu, Archer traži od Phloxa da napravi nešto što može maskirati kemikalije mjenjolika. U svojoj kabini Archer govori Tripu kako je žena koju je vidio zapravo žena iz pjesme koju je njegova majka čitala kada je bio dijete. Archera prekine vijest o tome da je Phlox napravio agens koji spriječava izlučivanje kemikalija.

Poslije, na planetu, lovci pokušavaju preplašiti mjenjolike, ali nikako ne uspijevaju. Shvaćajući da ne mogu ništa više napraviti napuštaju planet. Archer zadnji put susreće ženu koja se pretvori u svoj stvarni oblik te otiđe.


Zaključak i komentar

Nakon Fusiona evo još jedne epizode koja uglavnom služi za popunjavanje rupa između većih i važnijih epizoda. Mada je Rouge Planet relativno originalna epizoda, ipak pada u neko sivilo prosječnosti. Posada nalijeće na "planet lutalicu". Takvu vrstu planeta smo već vidjeli u DS9-u. Matični planet Osnivača je bio ovakav tip planeta. No, kako je prikazana površina ovog planeta i nije baš znanstveno točno. Nisam stručnjak za biologiju, ali kako na planetu, svjetlosnim godinama udaljenom od najbliže zvijezde mogu postojati biljke? I to biljke sa lišćem što bi značilo da obavljaju fotosintezu. Da nemaju lišće još bi moglo i proći da su gljive ili neka druga vrsta bića koja se hrani geotermalnom energijom ili nečim sličnim. No dobro... valjda se ispostavilo da je preskupo totalno izmjeniti okoliš te su rađe otišli u neku šumu snimiti epizodu. Ne uzimam ovo epizodi previše za zlo jer nema nekog utjecaja na radnju. Što se tiče efekata, neke životinje na planetu su stvarno dobro napravljene što i više nije iznenađujuće kod Enterprisea. Svidili su mi se oni "night vision" uređaji... rekao bih čak da su slični onim uređajima kod borg radilica. Također, dobra mi je scena kada se ispostavi da je Reed bio bolji scout od Archera, a Archer samo šutljivo nastavi dalje hodati.

Mislim da ovoj epizodi fali snažnija gostujuća uloga. Netko koga bi zapamtili, netko tko bi nam se urezao u pamćenje. Ovako smo dobili par tuđinskih lovaca od kojih se nitko nije baš posebno istakao. Uglavnom zato ova epizoda pada u sivilo prosječnosti.


Ocjena

6


Citati

"With respect, captain, I wonder if you would be so determined to find this apparition if it were a scantily clad man?" - T'Pol to Archer.
"Uz dužno poštovanje, kapetane, pitam se bi li bili toliko odlučni naći tu prikazu da je oskudno odjeven muškarac?" - T'Pol Archeru.autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh