» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x17
FusionEnterprise susreće vulkanski brod čija posada vjeruje da može integrirati emocije u logiku.

Datum premijere epizode: 27.02.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Enrique Murciano – Tolaris
Robert Pine – Tavin
Vaughn Armstrong – Admiral Forrest
John Harrington Bland – Kov


Kreativno osoblje

Redatelj: Rob Hedden
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Na putu prema maglici posada susreće civilni vulkanski brod. Tavin, vulkanski kapetan, otkriva da je njegov brod oštećen te mu Archer nudi pomoć u zamjenu za to da njihove dvije posade zajedno istražuju maglicu. Vulkanski inženjer Kov i Trip počinju raditi na popravcima. Za vrijeme večere na kojoj prisustvuju Archer, T'Pol, Tavin i Tolaris, Tavin objašnjava Archeru da su oni hodočasnici koji su otišli s Vulkana pokušavajući pronaći stabilnost između emocija i logike.

T'Pol izbjegava novopridošle Vulkance jer zna da je integracija emocija u vulkansku psihu opasna. Archer se s time ne slaže te joj kaže da bude bez predrasuda. Poslije, T'Pol se u restoranu nađe sama s Tolarisom koji joj savjetuje da napravi eksperiment, tj. da ne meditira te večeri. T'Pol to i učini što rezultira uznemirujućim snovima u kojima se pojavljuje Tolaris. Sutra, T'Pol odlazi do Phloxa koji joj kaže da ne odustane od Tolarisove tehnike.

U međuvremenu, Archer dobiva poziv od admirala Forresta koji mu priopćuje da Kovov otac umire i da želi pričati sa sinom. Archer to prenese Kovu, ali Kov ne želi razgovarati s ocem. Znajući da su se Trip i Kov zbližili, Archer pita Tripa da nagovori Kova.

Poslije, u T'Polinoj kabini , Tolaris nagovara T'Pol da napravi „spoj umova“ s njime. T'Pol se nađe u svom snu koji je imala noć prije. Uznemirena onim što vidi, želi prekinuti „spoj umova“ no Tolaris je ne pušta. Naposljetku je prisiljena silom ga prekinuti te traži od Tolarisa da ode.

Sljedeći dan, Archer poziva Tolarisa u svoju kabinu okrivljujući ga za sve što se dogodilo T'Pol. Tolaris napada Archera no Archer vadi pištolj te mu zapovijedi da se gubi s Enterprisea. Prije odlaska, Kov otkriva Tripu da je ipak nazvao oca. Nedugo zatim, Archer posjećuje T'Pol u njenoj kabini koja se oporavlja meditirajući.


Zaključak i komentar

Fusion smatram najgorom epizodom prve sezone. Spora je, nezanimljiva i dosadna. Međutim, započinje jedan story arc koji će završiti tek u 4. sezoni pa je vrlo važna za gledanje. Inače, epizoda je prilično psihodelična, a psihodeličnosti baš i nema mjesta u Star Treku. U biti, ovo je vrlo različito od onoga što smo gledali do sada. Puno je halucinacija i snova (uz jazz podlogu) te nema baš neki jak zaplet. Vulkanci koje upoznajemo ovdje su neka odmetnuta sekta koja je otišla s Vulkana prije 8 godina ne slažući se s tamošnjom filozofijom. Na prvi pogled su ti Vulkanci bolji i ugodniji od onih koje smo imali priliku gledati do sada. No ipak, Enterprise nastavlja tradiciju da Vulkance ne prikazuje u dobrom svijetlu. Međutim, moram priznati epizodi da je uspješna u prikazivanju važnosti meditacije i drugih vulkanskih rituala. Do sada smo to uzimali zdravo za gotovo, no tek ovdje možemo vidjeti koliko je tanka linija između vulkanskog nasilja i spokoja. No šteta da sve to nije malo bolje i zanimljivije izvedeno. Kao najbolji dio epizode istakao bih odnos između Tripa i jednog od Vulkanaca, Kova. Najbolja scena je kada Trip objašnjava Kovu kako američki nogomet nije igra u kojoj je cilj ubiti igrača koji ima loptu.

U epizodi se može naći par zanimljivih činjenica. Činjenice poput da prvi vidimo mind meld u Enterpriseu i da trećinu posade čine žene. Archer je opet dobio batine što je malo okrutno od scenarista. Pogledavši Kirka ili Siska, ne sjećam se da je itko od njih ikada stradao u tuči, no Archer izgleda nije baš najjači u tome.


Ocjena

4,5


Citati

"They're not trying to kill the quarterback ! They're just trying to keep him from throwing the ball and running with it. It's only a game, not a fight to the death!" - Trip to Kov regarding American Football.
"Ne pokušavaju ubiti igrača! Samo ga pokušavaju spriječiti da baci loptu i trči s njom. To je samo igra, ne borba do smrti!" - Trip Kovu o američkom nogometu.autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh