» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x16
Shuttlepod OneZa vrijeme misije u šatlu Tucker i Reed se odvajaju od Enterprisea. Postaju uvjereni da je Enterprise uništen i da će i njima uskoro doći kraj.

Datum premijere epizode: 13.02.2002.
Datum: 09.11.2151.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

-


Kreativno osoblje

Redatelj: David Livingston
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Trip i Reed su na misiji u šatlu 1 za koju su trebali biti udaljeni od Enterprisea bar 20 000km. Tijekom misije im je nešto oštetilo senzore i komunikacijski sistem što ih je natjeralo da se krenu vraćati prema Enterpriseu koji je u to vrijeme kartirao asteroidno polje. Reed i Trip su šokirani kad na povratku nađu na površini jednog od većih asteorida ostatke Enterprisea.

U međuvremenu saznajemo da je Enterprise živ i zdrav te prevozi Tesnijance natrag na njihov matični planet. Tesnijanski brod je bio spojen na Enterprise no nešto ga je oštetilo te povuklo, zajedno sa Enterpriseovim vratima hangara, prema asteroidu. Archer odlučuje da će pokupiti Reeda i Tripa kada se vrate sa Tesnije. T'Pol smatra da je štetu na tesnijanskom brodu uzrokovala mikro-singularnost.

U međuvremenu, Trip i Reed nastavljaju vjerovati da je Enterprise uništen. Ostalo im je kisika za još 10 dana te odlučuju krenuti prema Echou 3, potprostornom pojačalu, kako bi obavijestili Zvjezdanu Flotu što se dogodilo. Trip pokušava popraviti oštećene sustave na šatlu dok Reed piše oproštajna pisma. Tripu Reed ide na živce sa svojim pesimizmom dok Reed Tripu sa optimizmom. Uskoro nešto pogodi šatl te probuši jedan spremnik kisika, pa sada dvojcu ostane kisika za samo 2 dana.

Trip kupuje još pola dana života snižavajući temperaturu u šatlu. Na Enterpriseu T'Pol predaje Archeru dokaze da ih je pogodila mikrosingularnost koja se raspršila u dodiru sa Enterpriseovom polariziranom oplatom. Archer shvati da je opasno u tim uvjetima ostaviti šatl 1 sam, te ih zove da dogovore mjesto susreta. U šatlu Trip i Reed dobijaju poruku, ali pošto im je oštećen komunikacijski sustav ne mogu reći Enterpriseu da se požuri. Tako da će Enterprise doći za 2 dana dok oni imaju kisika za jedan.

U očajničkom pokušaju da se spase Trip i Reed izbacuju impulsni motor te ga uništavaju u nadi da će Enterprise primijetiti eksploziju na svojim senzorima i ubrzati. Njih dvoje ostaju u iščekivanju ne znajući da li je Enterprise shvatio poruku.

Reed otvara oči i nalazi sebe u bolnici s Archerom, Phloxom i T'Pol. Phlox ih liječi od pothlađenosti, a Archer mu kaže da će mu sve poslije objasniti.


Zaključak i komentar

Ova epizoda je školski primjer kako treba raditi character development epizodu. Epizoda je prilično jednostavna. Malo CGI-a, nema novih setova, nema gostujućih uloga, a opet briljantna jer se potpuno oslanja na likove. U ovom slučaju Reeda i Tripa. O njima dvojici saznajemo vjerojatno više nego u svim ostalim epizodama do sada. Ispostavlja se da je Reed prilično pesimistična osoba s kojom je teško izići na kraj. S druge strane, Trip je malo optimističniji i pun humora. Ovdje je stvorena nekakva bratska veza između Tripa i Reeda dok je npr. veza između Archera i Tripa više stariji-mlađi brat.

Epizoda ima par scena za pamćenje. Odmah na početku Trip spominje Srbo-hrvate (?)... Scenaristi su to mogli malo istražiti pa da shvate da ne postoji takav narod. Svidjelo mi se kada Trip kritizira Reeda što je premorbidan i što piše milijardu oproštajnih pisama. Reed i Trip pijani te njihov dijalog u vezi T'Pol je stvarno zabavan i dobar. Međutim, scena kada Reed sanja T'Pol je prilično nepotrebna. Stvarno ne znam čemu služi. Također, kada Trip zatvara rupu na šatlu pireom je malo nategnuto sa znanstvenog stajališta. Ne znam da li mi se samo učinilo ili na jednom komadu olupine piše NX-01? Poslije se ispostavlja da se to samo srušio tuđinski brod. Znam da je taj brod iščupao i Enterpriseova vrata hangara, ali mislim da na vratima hangara ne piše NX-01. Čitao sam nedavno da je bilo prilično teško snimati one scene pri onako niskim temperaturama. Svaka čast glumcima na tome. Općenito, gluma obojice, i Connora Trinneera i Dominica Keatinga je za svaku pohvalu i smatram da su napravili briljantan posao ovdje.

Ukupno gledajući Enterpriseove 4 sezone, ovo je možda najbolja epizoda razvijanja likova. Zabavna je, laka, koncentrira se na dva lika i što je najvažnije... originalna je.


Ocjena

8,5


Citati

Reed: "I don't want to die" - what makes you think I want to die?"
Tucker: "Because ever since we saw Enterprise spread across that asteroid, you've done nothing but write your own obituary."
Reed: "Ne želim umrijeti" – zašto misliš da želim umrijeti?"
Tucker: "Zato što otkad smo vidjeli Enterprisea raznesenog po onom asteroidu, ti samo pišeš vlastiti nekrolog."autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh