» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x15
Shadows of P'JemKada T'Pol dobije naredbu od svojih nadređenih da napusti Enterprise, odlazi na posljednju misiju sa Archerom na planet Coridan. Tamo ih uhvati vojna frakcija, te se posada Enterprisea ponovno susreće sa Andorijancima.

Datum premijere epizode: 06.02.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Jeffrey Combs – Shran
Gregory Itzin – Sopek
Steven Dennis – Tholos
Vaughn Armstrong – Admiral Forrest
Gary Graham – Soval
Barbara J. Tarbruck – Koridanska kancelarica


Kreativno osoblje

Redatelj: Mike Vejar
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Admiral Forrest saznaje od Sovala da su vulkanski samostan P'Jem uništili Andorijanci nedugo nakon što im je Archer otkrio da se tamo nalazi špijunska postaja. Kriveći za to Enterprise, Vulkanski vrhovni stožer opoziva T'Pol s njenog položaja i zapovijeda joj da se vrati na Vulkan.

Archer obavještava T'Pol o tome i moli je da otiđe s njim na njenu zadnju misiju u glavni grad Coridana, planeta koji je poznat Vulkancima, ali ne i ljudima. Spuštajući se, šatl im bude napadnut i srušen. Skupina terorista ih drži kao taoce u borbi protiv coridanske vlasti koju kontroliraju Vulkanci.

Coridanski kancelar obavještava Tripa da su Archer i T'Pol oteti te nudi svu svoju pomoć u rješavanju tog problema. Uskoro, Traeg – zapovjednik terorističke skupine, zove Tripa i obećava puštanje taoca u zamjenu za oružje. U to dolazi vulkanski brod Ni'Var da pokupi T'Pol. Trip je primoran obavijestiti vulkanskog kapetana Sopeka da je T'Pol oteta. Sopek odmah počinje spremati spasilačku operaciju i savjetuje Enterpriseovoj posadi da se ne miješa u spašavanje. To zabrinjava Tripa i Reeda te odlaze na površinu sami tražiti Archera i T'Pol. Tamo ih u zasjedi uhvati nepoznata skupina. Ispostavlja se da su to Andorijanci na čelu sa Shranom, koji se također bore protiv vulkanske dominacije Coridanom. Shran priznaje Tripu kako nije mogao spavati znajući da duguje uslugu Archeru koji mu je pomogao kod P'Jema. Shran i njegova pomoćnica Tholos su razradili plan kako osloboditi Archera i T'Pol.

Andorijanci, Reed i Trip uspijevaju savladati dio terorista, ali im plan poremete vulkanski komandosi koji baš u to vrijeme pokrenu svoju spasilačku operaciju. Ipak, Trip i Shran uspijevaju doći do Archera i T'Pol te ih osloboditi. U međuvremenu, Vulkanci savladaju teroriste te kad susretnu Andorijance, jedni u druge upere puške. Omamljeni Traeg uspijeva doći svijesti te uperi pušku u Sopeka i opali. T'Pol se baci pred Sopeka te mu spasi život primajući pucanj, a Traega do kraja srede Andorijanci. Archer uzima ozlijeđenu T'Pol i vodi je na Enterprise, odbijajući je predati Vulkancima.

Na Enterpriseu Phlox stabilizira T'Polino stanje. Kada Sopek dođe u posjet T'Pol Archer ga moli da joj da drugu šansu, na što ovaj i pristaje. Kada se T'Pol probudi Archer joj kaže da su dobre šanse da će ostati još neko vrijeme na Enterpriseu.


Zaključak i komentar

Nastavak na The Andorian Incident. Enterpriseovi scenaristi su odlučili razviti započetu priču o andorijansko-vulkanskom sukobu i razviti je u story arc. To smatram najpametnijom idejom koja je napravljena u prvoj sezoni. Ova epizoda, iako za nijansu slabija od The Andorian Incidenta, je također jako kvalitetna. Izgleda da je ovo story arc koji bi trebao dovesti do stvaranja Federacije. Šteta što nema više ovakvih epizoda.

Što se pak tiče same epizode, ima par jako dobrih scena. Na početku, kada Archer zeza Tripa kako ga neće povesti sa sobom na planet je prilično smiješna. Fenomenalna mi je scena kada Archera teroristi pitaju što njegov brod može, a on odgovori "replicirati sendvič od piletine" te dobije puškom u glavu, pa ga T'Pol spašava od daljnjeg premlaćivanja s pričom kako je on brodski kuhar. Jako dobro, Enterprise ima smisla za kvalitetan humor.

Od sporednih likova u epizodi možemo naći većinu glavnih sporednih likova koji se redovno pojavljuju u Enterpriseu – admiral Forrest, Soval i Shran. Jedino je Shranu dano malo više prostora, ali svejedno manje nego u prethodnoj epizodi s Andorijancima. Međutim, Andorijanci su se pokazali kao glavnim Enterpriseovim adutom u prvoj sezoni. Vrlo dobro izvedena vrsta, slična ljudima, a opet drugačija na svoj način. Epizoda ima i B zaplet koji se bavi T'Polinim (ne)ostankom na Enterpriseu. Tu su Vulkanci možda i najcrnije dosad prikazani. Bar mi se svidjelo kako Trip izbjegava vulkanskog kapetana dok su T'Pol i Archer zarobljeni. No ipak bi Enterprise trebao poštivati neku zamišljenu granicu do koje može blatiti Vulkance. Za kraj, jedna zanimljivost. Planet Coridan, na kojem se odvija veći dio epizode, se već spominjao u TOS-u ("Journey to Babel") kao kandidat za ulazak u Federaciju. Kvalitetna epizoda koja čini jedan komadić u slagalici priče koja će trajati otprilike i do samog kraja serije.


Ocjena

8


Citati

"I'm not asking anyone to pin a medal on her. All I'm asking is that she be given a second chance." - Archer to Sopek regarding T'Pol.
"Ne tražim od nikog da joj da medalju. Sve što tražim je da joj se da druga šansa." - Archer Sopeku u vezi T'Pol.autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh