» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x11
Cold Front


Enterprise dolazi u kontakt sa tuđinskim brodom koji prevozi putnike na mjesto događanja neobično lijepog svemirskog fenomena.

Datum premijere epizode: 28.11.2001.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

John Fleck – Silik
Matt Winston – Daniels
Michael O'Hagen – Kapetan Fraddock
Joseph Hindy – Prah Mantoos
Leonard Kelly-Young – Sonsorra
Lamont D. Thompson – Tuđinski hodočasnik


Kreativno osoblje

Redatelj: Robert Duncan McNeill
Scenaristi: Stephen Beck i Tim Finch


Sadržaj

Enterprise odlazi promatrati svemirski fenomen. Tamo nalaze transportni brod sa hodočasnicima koji dolaze promatrati protozvijezdu koja svakih 11 godina stvara veliki izboj energije. Archer odlučuje spojiti Enterprise sa hodočasničkim brodom te poziva hodočasnike na večeru. Dok Trip pokazuje hodočasnicima warp 5 motor, jedan hodočasnik se iskrada, otvara kontrolnu ploču i prekida jedan vodič na motoru. Taj hodočasnik je Suliban. Nakon toga se vraća u grupu. Ubrzo Enterprise nailazi na plazmatsku oluju.. Nakon neuspješnog pokušaja da izbjegnu tu oluju, jedan izboj uzrokuje antimaterijsku kaskadnu reakciju koja se kreće prema reaktoru. Umjesto da brod bude totalno uništen, kaskadna reakcija biva zaustavljena na mjestu gdje je Suliban prekinuo vodič.

Nakon što su se hodočasnici vratili na njihov brod, Trip obavještava Archera o prekinutom vodiču koji je spasio brod. Nitko od posade nije preuzeo odgovornost za njegovo prekidanje. U restoranu, Archeru se približi Daniels i kaže mu da nije član Zvjezdane flote, već agent 900 godina iz budućnosti. Odvodi Archera u svoju kabinu gdje mu pokazuje uređaj za promatranje temporalnih događaja. Daniels tvrdi da je poslan da zaustavi Silika – Sulibana s kojim se Archer borio na Helixu tijekom prve misije. Archer o svemu tome izvještava Tripa i T'Pol te zajedno odluče pomoći Danielsu.

Archer pokušava otkriti tko je Suliban među hodočasnicima. Na povratku u svoju kabinu zatekne Silika koji kaže da je Danielsova organizacija zapravo zla. Silik objašnjava Archeru kako je on taj koji je spasio Enterprise i da samo želi uhvatiti Danielsa. Tad se T'Pol javi na vezi te Silik bez pomoći Archera saznaje da je Daniels u strojarnici. Silik omamljuje Archera i odlazi po Danielsa.

Daniels svojim uređajima otkriva da je Silik blizu te kaže T'Pol da dovede pojačanja. Međutim, Silik ih preduhitri, ubije Danielsa i iskoristi svoju genetski ugrađenu kamuflažu da pobjegne. U međuvremenu, Archer se budi iz nesvijesti te zapovijeda da se sve palube zatvore. Odlazi s T'Pol u Danielsovu kabinu gdje ustanovljuje da je Danielsov uređaj za praćenje temporalnih događaja ukraden, te pretpostavlja da je to vjerojatno i bila Silikova misija čitavo vrijeme. Hoshi otkriva Silika u hangaru 1. Archer uzima Danielsov fazni uređaj i kreće u lov na Silika. Uhvativši Silika nespremnog Archer uništava uređaj koji je Silik ukrao. Silik, vidjevši da je izgubio uređaj, bježi kroz vrata hangara. Uskoro, preko veze, T'Pol obavještava Archera da se Silik ukrcao na sulibanski brod. Archer zapovijeda da se Danielsova kabina zaključa na neodređeno vrijeme.


Zaključak i komentar

Nisam preveliki ljubitelj temporalnih epizoda pa niti ova nije izuzetak; no prilično je važna kao uvod (uz pilot epizodu Enterprisea u kojoj upoznajemo Sulibane) za daljnji razvoj priče o temporalnom hladnom ratu tako da je nitko ne bi smio propustiti. Izuzmemo li činjenicu kako su jako zločesti i teroristički nastrojeni Sulibani stvoreni isključivo da posluže kao američka propaganda u vidu ne baš tako subliminalnih poruka borbe protiv Talibana, ova epizoda je objektivno solidan uvod u TCW bez obzira na to što ja mislio o tome. Upoznajemo "člana posade" Danielsa koji je u biti vremenski putnik iz 900 godina u budućnosti koji nastoji zaustaviti Silika i izmjenu njegove prošlosti. Zvuči komplicirano? Odgledajte cijeli TCW story arc pa ćete onda vidjeti što je komplicirano... Svidio mi se mali gadget iz budućnosti kojim se može prolaziti kroz zidove. Zašto mi se svidio? Jer uporno iz epizode u epizodu pokušavam saznati kakav technobabble o njemu (kako funkcionira) no ostajem razočaran i uskraćen od tog podatka... Scene su vrhunski izvedene i odglumljene, posebno su dobre scene gdje Archer pokušava uloviti Silika... Opet dolazimo do dijela koji mi se ne sviđa: Silik može preživjeti u svemirskom prostoru zahvaljujući GMO inženjeringu... moglo je i bez toga ako se mene pita (primjerice da je njegov brod dockao uz Enterprise te da je upao u njega direktno)... No dobro, opraštam, jer kad može vrsta 8472 mogu i Sulibani. Kraj je prilično napet i neočekivan... Da, zaboravih - Daniels pogiba u stilu "Oh my God, they killed Kenny!" Daniels se naravno ubrzo i vraća, baš kao i Kenny…


Ocjena

7


Citati

"There's a difference between keeping an open mind and believing something because you want it to be true." - T'Pol to Trip.
"Postoji razlika između otvorenosti prema novim idejama i vjerovanja u nešto zato što želiš da to bude istina." - T'Pol Tripu.


Trip: "It's good to know that Earth will still be around in nine hundred years."
Daniels : That depends on how you define Earth."
Trip: "Dobro je znati da će Zemlja biti još tamo za devetsto godina."
Daniels : To ovisi o tome kako definiraš Zemlju."autori: Anton Vojnić [Raptor] i Denis Jeleć [Sharky]
idi na vrh