» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x10
Fortunate Son


Zemaljski teretnjak Fortunate napadaju svemirski pirati Nausikanci te admiral Forrest hitno poziva Enterprise u pomoć teretnjaku čiji je kapetan ozlijeđen.

Datum premijere epizode: 21.11.2001.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Lawrence Monoson – Matthew Ryan
Kieran Mulroney - Shaw
Vaughn Armstrong – Admiral Forrest
Danny Goldring – Nausikanski kapetan
Charles O. Lucia – Kapetan Keene
D. Elliot Woods – Nausikanski zatvorenik
Daniel Asa Henson – Dječak
Elyssa D. Vito – Djevojčica


Kreativno osoblje

Redatelj: LeVar Burton
Scenarist: James Duff


Sadržaj

Admiral Forrest šalje Enterprise da presretne zemaljski teretnjak Fortunate koji se ne javlja na pozive. Nakon što Enterprise nađe Fortunate oštećenog, Archer vodi tim na teretnjak. Tamo ih dočeka prvi časnik Matthew Ryan. Ryan objašnjava Archeru kako su ih napali Nausikanci te da im je kapetan ozlijeđen u napadu. Iako u početku Ryan odbija bilo kakvu pomoć Enterprisea poput popravka i liječenja kapetana, na kraju ipak pristaje. Enterpriseovi inženjeri počinju raditi nadogradnje na Fortunateu, a Phlox kaže da će trebati liječiti kapetana par dana. No Ryan i njegovi kolege kriju tajnu - imaju zarobljenog Nausikanca na brodu kojeg muče zbog informacija.

Poslije, Mayweather pokazuje impresivan Enterprise Ryanu, kojem se ne sviđa to što je Mayweather otišao s teretnjaka u Zvjezdanu flotu. U međuvremenu, na Fortunateu T'Pol skenerom otkriva signal Nausikanca na Fortunateu. T'Pol izvještava Archera koji se suočava s Ryanom. Ryan ipak priznaje da drže zarobljenika. Kada Ryan ne dopušta Archeru da vidi zatvorenika, Archer zapovjedi Tripu da ukloni sve nadogradnje koje je postavio na brod. Ryan popusti i odvede Archera i njegov tim da vide zarobljenika, ali ih prevari i odvede u jedan teretni modul na kojem napravi rupu u trupu i odvoji ga od teretnjaka.

Fortunate zatim puca na Enterprise i odlazi u warp dok Enterprise mora spašavati svoj tim u modulu. Trip prepostavi da Fortunate odlazi osvetiti se Nausikancima. Na Fortunateu, Ryan uspijeva iz zarobljenika izvući frenkvencije štitova nausikanskih pljačkaških brodova. Nalaze asteroid gdje Nausikanci iskrcavaju svoj teret te počnu pucati po nausikanskim brodovima. Međutim, oružja ne probijaju štitove. U protunapadu je Fortunateu onesposobljen pogon te ne mogu pobjeći. Nausikanci se počinju ukrcavati na Fortunate te počinju borbu licem u lice sa posadom Fortunatea.

U međuvremenu, Enterprise locira Fortunate i odlazi ga presresti. Kada stigne do Fortunatea, Archer zove jednog od nausikanskih kapetana i pokušava dogovoriti primirje, s time da Ryan pusti nauskianskog zarobljenika. Suočen sa snažnijim NX-om nausikanski kapetan pristaje na prijedlog. Archer zatim zove Ryana kojem kaže za svoj dogovor s nausikanskim kapetanom. Ryan isprva ne pristaje, ali mu se potom obrati Mayweather koji ga nagovara da prihvati Archerov prijedlog i pusti zarobljenika. Nausikanski brodovi se povuku, a Ryan gubi svoj čin na brodu kada se kapetan oporavi.


Zaključak i komentar

Možda sam samo ja, no možda ima i mnogo drugih koji su brzo "pročitali" namjere prvog časnika Matthewa. U tom trenutku - a i kroz cijelu epizodu rapidni character development tog lika je izvrstan te vrlo lako shvaćamo zašto se Vulkanci prema ljudima odnose tako superiorno i koliko su ljudi još u biti nenavikli na "ponašanje u svemiru". Taj trenutak shvaćanja Vulkanaca brzo nestaje nakon pregleda budućih epizoda Enterprisea, no stavimo to trenutno na stranu. Priča je uistinu zanimljiva, kako uvodni dio, tako i rasplet radnje... Saznajemo kako se trenutačno rade još tri broda NX klase te da će se u skoroj budućnosti teretnjaci opremati warp 3 motorima. Kako dobro zemaljski teretnjak izgleda to jednostavno nije normalno... Model je razrađen do najmanjih detalja i odista dajem pohvale izvedbi. Ne izgleda samo teretnjak izvrsno, već i brodovi Nausikanaca, no iz epizode u epizodu ukupni doživljaj kvari identična kamera u kojoj šatl izlijeće iz Enterprisea. Također greškom smatram jednu scenu u kojoj je prvo rame i lice lika u fokusu kamere a drugo rame već daleko van fokusa, prilična filmaška greška ako se mene pita, no eto, opraštam im na tim sitnicama bar djelomično, jer je radnja odista izvrsna uz solidan razvoj lika jednog člana posade Enterprisea, Travisa Mayweathera i prvog časnika teretnjaka Fortune – Matthewa Ryana...


Ocjena

7,5


Citati

"I'm sorry, I don't know which child is named Nadine." - T'Pol to the child, practicing the Vulcan art of lying with complete honesty.
"Žao mi je, ne znam koje se dijete zove Nadine." - T'Pol djetetu, koristeći vulkansku umjetnost laganja s totalnom iskrenošću.autori: Anton Vojnić [Raptor] i Denis Jeleć [Sharky]
idi na vrh