» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x08
Breaking the Ice


Dok posada Enterprisea istražuje novootkriveni komet, Archer pokušava stupiti u diplomatski kontakt sa Vulkanskim brodom koji ih sumnjivo promatra.

Datum premijere epizode: 07.11.2001.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

William Utay – Vanik


Kreativno osoblje

Redatelj: Terry Windell
Scenaristi: Maria Jacquematton & Andre Jacquemetton


Sadržaj

Posada Enterprisea je uzbuđena što ima priliku vidjeti najveći komet koji su do sada ljudi vidjeli. Saznavši da komet sadrži velike količine eisiliuma, Archer šalje Reeda i Mayweathera da uzmu par kilograma. U to se nenajavljeno približi vulkanski brod Ti'Mur, a kapetan Vanik kaže Archeru da su ih došli promatrati.

Reed i Mayweather slijeću na komet sa šatlom. Za to vrijeme na Enterpriseu Trip saznaje da je T'Pol dobila šifriranu poruku sa Ti'Mura te je, nakon konzultacije sa Archerom, daje Sato da je dešifrira.

Posada ono malo svog slobodnog vremena u međuvremenu iskoristi za snimanje poruke o Enterpriseu i životu na njemu za učenike jedne škole na Zemlji.

Na kometu, Reed i Mayweather su postavili eksplozive pripremajući se za kopanje. Nakon što je poruka dešifrirana, čitajući je Trip saznaje da je to osobno pismo te ga postane sram i priznaje T'Pol da je pročitao pismo. U bolnici, Phlox savjetuje T'Pol da porazgovara s Tripom oko toga.

Archer odluči pozvati kapetana Vanika na večeru na Enterpriseu. Večera ne prolazi dobro te Archer bijesan pita Vanika zašto ih špijuniraju. Nakon što Vanik to porekne, Archer ga ispraća na njegov brod.

Nakon eksplozije na kometu, putanja kometa se mijenja te će Reed i Mayweather biti za 2 sata izloženi jakom suncu. Archer im naređuje da se vrate na brod. Na brodu, T'Pol odluči poslušati Phloxov savjet te pozove Tripa u kabinu da popričaju o pismu u kojem joj je dan ultimatum da se ili oženi za zaručnika ili ostane na Enterpriseu. Dolazi do svađe jer izgleda da je T'Pol odlučila i prije nego što je pozvala Tripa u kabinu.

Nakon što su skupili eisilium, Reed i Mayweather skupljaju opremu i kreću se prema šatlu. Uslijedi snažan niz eksplozija te se sunce počinje pojavljivati na obzoru. Nekako uspijevaju doći do šatla, ali kad upale motore stvori se pukotina ispod njih u koju propadnu. Enterprise se približava šatlu te ga pokušava uhvatiti hvataljkom. To ne uspijeva zato što ih eisilium u šatlu ometa. Kapetan Vanik nudi pomoć, a T'Pol nagovara Archera da je prihvati. Ti'Mur par trenutaka poslije izvlači šatl vučnom zrakom na koju eisilium ne djeluje. Archer poslije nudi Vaniku podatke koje su prikupili no ovaj to odbije. T'Pol šalje poruku u kojoj kaže da ipak želi ostati na Enterpriseu.


Zaključak i komentar

Ovo je prva, možemo reci, humoristična epizoda Enterprisea. Ovakve epizode ili volite ili ne. Meni se npr. iznimno svodila unatoč svojim nedostacima. Pratimo tri paralelne priče: prva je ona oko Archera i Vulkanaca, druga je oko T'Pol i Tripa, a treća oko Reeda i Mayweathera na kometu. Inače, epizoda ni nema neku radnju već više liči na nešto gdje je nabacano par događaja iz jednog prosječnog dana Enterpriseove posade. To nije nužno loše te mogu reći da je ovdje čak i upalilo. Time što se manje bavilo radnjom, a više se vremena posvetilo likovima, tako da smo dobili izvrstan razvoj likova poput Archera, Tripa i T'Pol. Scena kada Archer govori pismo djeci na Zemlji o Enterpriseu i posadi ili kad Reed i Mayweather na kometu prave snjegovića s vulkanskim ušima su mi jedne od najsmješnijih scena ne samo u Enterpriseu, već i u Star Treku. Jako je dobro što smo dobili ovakvu jednu kvalitetnu karakter epizodu tako rano. Moram pohvaliti dizajn vulkanskog broda. Vjerojatno najljepši dizajn broda dosada u Enterpriseu. Što se tiče mana i njih ima. Npr. jedna tako očita je zemaljska gravitacija na kometi. Znam da bi produkcijski bilo preskupo praviti nisku gravitaciju, ali su se bar mogli potruditi to objasniti (nekakav kompezator ili nešto...). Dalje, tvrdnje da Vulkanci nisu istraživači je također anti-kanonska tvrdnja, ali i to je u 4. sezoni objašnjeno. I to je to. Zabavna, lagana epizoda koju i ja pustim često kad želim gledati Trek, ali s time da mi mozak bude na paši...


Ocjena

8


Citati

"Inform the Vulcans we are about to make a very loud noise." - Archer to Hoshi about the Vulcan ship looking over their shoulder.
"Obavjesti Vulkance da planiramo napraviti veliku buku." – Archer govori Hoshi o vulkanskom brodu koji ih prati.Anton Vonjić [Raptor]
idi na vrh