» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x04
Strange New WorldČlanovi posade odlaze na istraživačku misiju na naizgled nenaseljen planet sličan Zemlji gdje zbog prisutnosti misterioznih tuđinaca postaju paranoični.

Datum premijere epizode: 10.10.2001.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni likovi i glumci

Kellie Waymire - Elizabeth Cutler
Henri Lubatti - Ethan Novakovich
Rey Gallegos - Član posade


Kreativno osoblje

Redatelj:  David Livingston
Scenaristi: Rick Berman & Brannon Braga


Sadržaj

Posada je sretna kad pronađe prekrasan novi svijet. Usprkos T'Polinom zahtijevanju da se naprave razna skeniranja prije odlaska na planet, Archer ne želi čekati i sastavlja tim od Cutlerice, Novakovicha, Tripa, Travisa i T'Pol. Tim cijeli dan istražuje faunu planeta te neki članovi podnesu zahtjev da ostanu na planetu preko noći.

Navečer, nakon odlaska na spavanje, započne jaka oluja i tim je primoran se povući u obližnju špilju. Nakon što shvate da su ostavili hranu u logoru, Travis se odlazi po nju. Na putu vidi tri nepoznata humanoida te se u panici vraća u špilju. T'Pol koristi skener i utvrđuje da nema biosignala u okolici. Novakovich čuje nepoznate zvukove te izlijeće u oluju. Travis i Trip odlaze u potjeru za Novakovichem, a T'Pol istražuje dublje u špilju. Trip i Travis ne pronađu Novakovicha, a Cutlerica vidi T'Pol kako razgovara sa tuđincima.

Kada se grupa ponovno sastane u špilji Cutlerica optužuje T'Pol za laganje kada kaže da nema tuđinskih signala. Trip i Travis staju na stranu Cutler. U međuvremenu Archer i Reed šatlom pokušavaju pokupiti tim, ali ne uspijevaju. Na Enterpriseu lociraju Novakovichev signal te ga teleportiraju na brod. Phlox ustanovljuje da pelud biljaka na planetu izaziva halucinacije.

Pokušavajući obavijestiti o ovome T'Pol, Archer saznaje da je Trip uperio fazni pištolj u nju. Trip tvrdi da T'Pol pokušava sabotirati Enterprise te da surađuje s neprijateljski raspoloženim tuđincima. Archer uvjerava Tripa da halucinira i naređuje mu da spusti pištolj što ovaj na kraju ipak učini. Travis i Cutler se onesvještavaju. Phlox saznaje da predugo izlaganje peludi može biti smrtna te sintetizira protuotrov. Nakon što teleportiraju protuotrov u špilju, Trip ne da nikome da ga uzme. Archer tada tvrdi Tripu da je T'Polino kontaktiranje s tuđincima najtajnija misija Zvjezdane flote što uvjerava Tripa da spusti ponovno pištolj. T'Pol svojim pištoljem onesposobljuje Tripa te svima da protuotrov.

Slijedeće jutro Trip priznaje T'Pol da mora preći preko predrasuda oko Vulkanaca. Nakon što saznaju da će Novakovich biti dobro svi odlaze prema šatlu.


Zaključak i komentar

Jedna od slabijih epizoda prve sezone Enterprisea. T'Pol sve manje i manje izgleda kao negativac. Čak i Trip, koji je do sada bio najanti-vulkanskiji lik u Enterpriseu više nije toliko anti-vulkanski raspoložen. Epizoda je zapravo obrada jedne iz TOS-a. Znam da je teško dobiti nove ideje nakon 600 i nešto epizoda, ali ipak su se mogli malo više potruditi. U epizodi možemo naći par zgodnih novih podataka i informacija kao npr. onu da M klasa stoji za Minshara klasa, da je jedan od 42.000 planeta M klasa i da Enterpriseova posada broji 82 člana. Cutlerica i Novakovich su prilično zanimljivi sporedni likova i biti će ih zanimljivo vidjeti ponovno. Inače, ova epizoda mi je prilično spora. Fali joj dramatike. Trinneerova gluma je jako dobra i najsvijetljija je točka epizode.


Ocjena

5


Citati

Archer: "Where no dog has gone before."
Archer: "Gdje niti jedan pas nije išao prije."
[Trip Archeru o Porthosovom odlasku prema obližnjem stablu]


Trip: "Give me your boot!"
Travis: "What for?"
Trip: "So I can squash it!"
Travis: "Are we allowed to squash alien life-forms?"
Trip: "If they're inside your sleeping-bag!"
Trip: "Daj mi svoju čizmu!"
Travis: "Zašto?"
Trip: "Da je mogu zgaziti!"
Travis: "Smijemo li gaziti tuđinske organizme?"
Trip: "Ako su u tvojoj vreći za spavanje!"
[Trip i Travis o dvorepom škorpionu]autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh