» nazad na recenzije


Trek


Koji operativni sustav koristite? Pa, većina vas će reći: "Windows". Pa, puuuno prije nego sto je striček Bill napravio jedan od najgorih ali i (ironično) najpopularnijih operativnih sustava ikada, ljudi su se bavili raznim Unixoidima. I kako Unix obično povezujemo s velikim mašinama koje rade nekakav užasno dosadan posao, hrpica entuzijasta ipak nije mislila tako. I ne samo to, nego su napravili i Star Trek igru. Samih inkarnacija Treka ima u nebrojeno mnogo programskih jezika, arhitektura i operacionih sustava. No cilj igre je isti. "We come in peace, shoot to kill."

Osnovni cilj igre je ubiti Klingonce. A budući da se radi o Unix igri, nikakav GUI nam nije omogućen. No to nas ne sprječava da se zabavimo. Na raspolaganju su nam naredbe abandon capture, cloak up/down, computer request; …, damages, destruct, dock, impulse course distance, lrscan, move course distance, phasers automatic amount, phasers manual amt1 course1 spread1 ..., torpedo course [yes] angle/no, ram course distance, rest time, shields up/down, srscan [yes/no], status, terminate yes/no, undock, visual course i warp warp_factor.

Samo bojno polje podijeljeno je na koordinate, a igra je prilično kompleksna, što možete vidjeti iz slike i svih naredbi koje su navedene. Naoko dosadna, suhoparna igra, bez i jednog shadera, teksture, poligona i sličnog, koja ne zahtijeva ništa vise od obične 286-ice može pružiti sate i sate zabave. Natjeravajte se s Klingoncima, gađajte ih torpedima, skrivajte se iza asteroida, baza i planeta, odletite u drugi sektor, skenirajte ga sa kratko ili dugo dometnim senzorima, tijekom napada zatražite trenutačno stanje broda od svog prvog časnika… i molite se da će klingonski disruptor promašiti… I tako već 35 godina; igra koja radi jednako dobro i jednako zabavno na Altairu i na vašem najnovijem, ultrabrzom i skupo plaćenom Pentijumu.

autor: Bruno Banelli [Bubba]
idi na vrh