» nazad na recenzije


Star Trek : Shattered Universe


Na prvi pogled, tema "mirror universe" ili paralelnog, zrcalnog svemira zvuči intrigirajuće za jednu igru. Razvojni tim Starsphere Interactive, Inc., odnosno izdavač igre TDK Mediactive su se vjerojatno nadali dobroj prodaji (i zaradi) s obzirom na originalnost. Nažalost, krajnji rezultat je relativno razočaravajući.

Na početku igre saznajemo da je federacijski brod USS Ranger upao u neku anomaliju zvanu Janus Prime Vortex dok je vršio istraživanja u obližnjem području. Šalje poziv za pomoć koji prima USS Enterprise pod zapovjedništvom zapovjednika Chekova (interesantno?). Enterprise priskače u pomoć ali se, vjerovali ili ne, i on zaglavi u istoj anomaliji. Ovoj dvojici u pomoć priskače i treći brod, oko kojeg se igra i vrti, USS Excelsior pod zapovjedništvom kapetana Sulua. USS Excelsior biva uvučen u anomaliju i završava u paralelnom svemiru u kojem Federacija ne postoji. Teransko carstvo vlada kvadrantom.

U ovom paralelnom svemiru međusobna borba između kapitalnih brodova je rijetkost. Manji brodovi, lovci i šatlovi su ovdje glavna snaga. Na početku igre upravljate Wraith lovcem. Glavni cilj igre je pratiti svoj matični brod (sada je to ISS Excelsior) kroz 19 misija. Izvršavajući te misije pokušat ćete se vratiti nazad u svoj svemir. Na putu kući susrest ćete različite neprijatelje koji vam žele doći glave, a među njima je i ISS Enterprise pod zapovjedništvom (paralelnog) kapetana Chekova. Kroz igru imate mogućnost otključavanja nekih 25 dodatnih brodova. Svaki od brodova ima različite performanse u obliku brzine, jačine oplate i štita. Svaki brod ima primarno i dva sekundarna oružja. Logično, jednom kada štit dosegne 0% vaš brod može biti uništen sljedećim pogotkom. Kontrole vam omogućuje izvođenje raznih manevara, od okreta do naglih zaokreta kojim možete doći iz leđa neprijatelja.

Misije se kreću od najobičnijeg napucavanja neprijatelja gdje branite svoj matični brod ISS Excelsior od valova neprijateljskih lovaca do sukoba sa neprijateljskim kapitalnim brodovima. Bit će tu i čišćenja puta od asteroidnih polja i skupljanja potrebnog materijala za svoj matični brod. Uglavnom, sve misije se svode na ono "nađi i uništi". Prva misija kojom počinjete svoj put uključuje obranu ISS Excelsiora od lovaca dok on napada ISS Enterprise. Misije najčešće imaju više zadataka koje morate izvršiti. Tu često postoji i bonus zadatak čijim izvršavanjem dobivate mogućnost otključavanja dodatnih mogućnosti. Neke misije uključuje i omraženo vremensko ograničenje koje dodatno otežava igru.

Igra nije teška za naučiti. Ipak je to igra "iz trećeg lica" gdje na svoj brod gledate odzada. Kontrole nisu teške za shvatiti. Možda se ovdje može zamjeriti nedostatak trening misija koje bi omogućavale savladavanje upravljanja brodom. U igri bi se kao nedostatak mogao navesti i način rukovanja sa oružjem. Naime, nemate mogućnost zaključavanja mete ni sa svojim fazorima ni torpedima. Igrač sve mora obavljati ručno što zahtjeva i preciznost i mirnu ruku.

Vizualno, igra ne odskače od ostalih Star Trek igara. Svemir je dosta dobro dočaran i detaljan. Modeli brodova su dobro napravljeni. Glazba možda malo odudara od Star Trek ugođaja ali dočarava svu napetost u igri. Ono što daje dodatnu težinu igri su glasovi. I George Takei i Walter Koenig su dali svoje glasove Suluu i Chekovu. Zvučni efekti bi mogli biti i bolji.

Iako je tema paralelnog svemira na kojoj igra počiva itekako zanimljiva, osjećaj je da nije u potpunosti iskorištena. Igri bi se Moglo dosta toga zamjeriti, ali ako zanemarimo sitnice dobit ćemo dosta dobru svemirsku pucačinu.


Ocjena

Za ST fanove: 82%
Ostali: 71%


plus: ideja
minus: ponekad priglup AI, loše izvedeno

autor: [dustystorm]
idi na vrh