» nazad na recenzije


Star Trek : Bridge Commander

U 2002. godini napokon izlazi dugo očekivana igra. Jedna je od uspješnijih Activisionovih ST igara. U igri preuzimate uloge kapetana i igrate 8 napetih epizoda.

U igri ste u kapetanskoj stolici, i odgovorni ste za sudbinu broda. Svoj 3D most gledat ćete iz prvog lica, a upravljat ćete brodom zapovijedajući nižim časnicima. U igri radite što hoćete, možete ići mirnim i ratobornim načinom (mada će vas dosadna posada stalno tjerati na mirna rješenja).

Borbe možete igrati izravno vi, a možete i zapovijedati časnicima. Naravno je zanimljivije sam upravljati brodom, pogotovo kada koristite svoje oružje, koje je veoma djelotvorno ako se pravilno koristi.

Dok je vaš brod u posjeti nekoj svemirskoj postaji, postajete svjedok velike katastrofe. Sunce u blizini svemirske postaje iznenadno postaje nova. Brod vašeg kapetana, planeti i postaja su uništeni. Vaš brod je preživio teško oštećen. Nakon popravka broda, unaprijede vas u kapetana USS Dauntlessa. Vaš zadatak je da istražite nesreću. Dokazi upućuju na Kardasijance, koji su ionako ostali oslabljeni i očajni od posljedica Dominijske okupacije. Kada saznate da imaju novog saveznika, manje poznatu rasu Kessok, naći ćete se na pragu novog sukoba. Što je najgore, ne znate jesu li i Romulanci upleteni u to.


Singleplayer

Kao kapetan ste odgovorni za brod i posadu, donosite samo odluke i ne zanimaju vas detalji. Na početku zapovijedate brodom klase Galaxy. Ispostavit će se da ste jako dobar kapetan i dobit ćete brod klase Sovereign. Svoje zapovjedi prosljeđujete nižim časnicima, koji će ih (često uz glupi komentar ako nije ništa miroljubivo) izvršiti. Često ćete na svom brodu imati i gosta kao npr. Datu i Picarda, koji će vas upoznati s osnovnim funkcijama. Kada se ufurate u igru bolje će vam biti da se prebacite u tactical mod, tada vidite brod iz trećeg lica i imate potpunu kontrolu. Igra nije složena kao SFC3, tako da će i početnicima biti jednostavno preći misije.

Na svu sreću, postoji i singleplayer mod Quick Battle u kojem se odmah možete posvetiti borbi. Slično je multiplayeru, izaberete brod, mapu, težinu i broj neprijatelja ili saveznika. Misije su gotovo jednolične, dobijete zadatak i obavite ga, nakon čega odmah prelazite na drugu misiju.


Multiplayer

Star Trek: Bridge Commander možete igrati u LAN-u i preko interneta. Multiplayer je dosta zabavniji, možete igrati sa po 8 protivnika. Igrate deathmatch, team deathmatch, branite bazu itd. Ako igrate online i imate sporu vezu, server će vas izbaciti (ukoliko se pojavi netko s bržom vezom i mapa je puna).


Grafika

Grafika u igri je prilično detaljna. Mostovi su prikazani odlično do zadnjeg pixela, tijekom borbe vidite plinove kako izlaze iz nekih vodova, iskre koje lete naokolo. I vanjski pogled je razrađen u sve detalje. Paljba oružja, eksplozije, sunčevi sustavi, maglice i ostaci brodova ostavljaju osjećaj kao da ste u svemiru. Kada pak igru pogledamo s današnjeg stajališta, brodovi vam se neće činiti detaljnim. No, zahvaljujući uvijek svježim patchevima, postojeće modele možete izmijeniti s novim, koji imaju mali milijun poligona, te će vas njihov prizor natjerati da zaboravite zadnji model Lare Croft!


Zvuk

Dijalozi su profesionalno obrađeni, efekti su preuzeti od Paramounta, isto tako kao i glazba koja se savršeno uklapa u igru. Dobro urađeni su i efekti kada ste u tactical modu, gdje je zvuk malo drukčiji.


Upravljanje

Igrate pretežno mišem, tako su vam najlakše dostupne sve funkcije. Dok ste u tactical modu, lakše ćete se snalaziti na tipkovnici...


Težina

Star Trek: Bridge Commander ima 3 stupnja težine, ali neke misije u kojima morate zaštiti nekog bit će teške u sve tri težine. Igra je znatno otežana jer fali quick save, pa tako morate svaku misiju od početka ako prekinete igru (igrajte samo ako ste sigurni da će biti struje).


Modovi

Ima više stranica na kojim se nudi download patcheva koji su potrebni da bi se igralo online. Neki patchevi igru mijenjaju kompletno, neki će dodati mali milijun brodova i mapa, a neke ćete bez veze skidati. Modovi se lako instaliraju, i uvijek se prave novi.


Dojam

Odlična igra. Iako SP postaje dosadan kad se prelazi po drugi put, MP nudi niz mogućnosti s kojima možete trošiti svoje dragocjeno vrijeme. Preporučujem da skinete što više modova kako bi poboljšali grafiku, i dodali omiljene brodove.

Ima i malo gluposti u igri, konkretno, bez problema ćete s BoP-om mučiti neki D'Deridex tako što ćete mu se jednostavno postaviti za stražnjicu i pratiti mu kretanje, je ona odostraga nema ništa osim lansera torpeda :). Takve greške se ispravljaju u modovima.


Ocjena

Za ST fanove: 88%
Ostali: 76%


plus: modovi, multiplayer, igrivost
minus: jednoličnost misije, grafika (u originalnoj izvedbi)

autor: Damir T. [m4a2
idi na vrh