» nazad na recenzije


Star Trek : Birth of The Federation

U 1999. godini Microprose izdaje svoju igru za ST franšizu, Star Trek: The Next Generation: Birth of The Federation ili kratko zvanu BotF.

Igra se odvija po potezima. Kao pripadnik jedne od 5 izloženih vrsta morate osvojiti ST galaksiju. S BotF-om izdavači uz Civilization II i Master of Orion II izdaju veliki strategy hit.

Mogu li Romulanci Klingonce diplomacijom dovući na tanak led?? Možete li s Ferengijem izraditi profitabilan poslovni plan? Odgovore na ova pitanja dobivate igranjem BotF-a. Kada ništa više ne možete učiniti jednostavno napadnite neprijatelja u 3D borbi... Osvajanje prostora koje ni jedna strategijska igra dosad nije prikazala.

Ova igra nema neku čvrstu priču, ali je po mom mišljenju sasvim nepotrebna jer je ionako dosta napeta i zanimljiva.


Singleplayer

Kao igrač birate između 5 ponuđenih vrsta – Federacije (ljudi), Klingonaca, Romulanaca, Ferengi, i Kardasijanaca. Možete odabrati broj manje važnih vrsta, galaksiju, težinu, kriteriji za pobjedu i način na koji se odvija borba. Možete odrediti i nekakve neovisne događaje kao npr. pojavljivanje Borga, promjena klime na planetima i dr.

Na početku igre prvo morate razviti gospodarstvo u vlastitom sunčevom sustavu, tek onda možete krenuti u kolonizaciju drugih prostora. Pri kolonizaciji susrest ćete nekoliko miroljubivih rasa kao što su Trili, Vulkanci i Bolijanci. Diplomacijom ili novčanim sredstvima možete ući u savez s ostalim vrstama i tako koristiti njihovu tehnologiju kako bi pospješili svoj razvoj. Kada imate ionako problema do vrata, može doći do pojavljivanja Kristalnog bića koje će vam razoriti kolonije.

Koristeći diplomaciju, trgovačke sposobnosti, znanost, obavještajne službe i flotu možete poraziti sve protivnike i zauzeti galaksiju. No može doći i do potpunog uništenja vašeg sustava pa možete završiti kao Borg radilica na nekoj Kocki ili kao Klingonski zatvorenik na Rura Pentheu.


Multiplayer

BotF možete igrati u LAN-u ili preko Interneta, ako igraju samo 2 igrača, ostale 3 vrste preuzima računalo. Naravno, možete ući u savez s nekim od igrača pa zajedno razvaliti protivnika.


Grafika

Po prikazu taktičkog sučelja se ne bi reklo da je igra iz '99. Tek kada se pređe na borbu vidi se koliko je igra stara. Jedva ćete poznati Galaxy klasu, koja će izgledati kao nakupina piksela. Kao posebnost kod grafike može se spomenuti da svaka vrsta ima različite eksplozije, što kod Bridge Commander ili SFC3 nije slučaj. Najviše će vam smetati što je igra rađena po nepromjenjivoj rezoluciji 800x600.


Zvuk

Zvuk nije baš kao za trek igru, ali je ipak zadovoljavajući. Govori su dosta dobro urađeni, efekti su isto prikladni, a svaka vrsta ima zasebnu glazbu.


Upravljanje

Iako će vam se u početku činiti teško koristiti komande, nakon nekog vremena ići će vam kao da računalo sve upravlja.


Težina

Za svakog ima pomalo. Ako prvi put igrate, uzet ćete najlakše postavke, time vaša vrsta ima veći stupanj unaprjeđenja.


Dojam

Tko voli taktičke strategije, voljet će i ovu igru. Igra je zabavna, i nakon nekoliko sati igranja neće dosaditi. Neće vam nedostajati ni mali sadistički osjećaj kada u ulozi Romulanca ili Klingonca zauzmete protivnički sunčev sustav.


Ocjena

Za ST fanove: 83%
Ostali: 56%


plus: igrivost, radite što god hoćete, igrivost, armade, jesam li spomenuo igrivost??
minus: grafika (ipak je '99), manji bugovi

autor: Damir T. [m4a2
idi na vrh