» nazad na recenzije


Star Trek : Away Team


Nakon što je Activision s Armadom izdao RTS hitove, sada se iskušavaju u novom žanru 2D taktike. Igra je u stilu Commandosa, štoviše ona je kopija Commandosa, ali zato nije dosadna, čak što više je to za ST fanove čini privlačnijom.

Federacija se nalazi u ratu. Kako se Zvjezdana flota "javno" ne smije koristiti nekim metodama, sastavljena je borbena jedinica nazavana Away Team. Identiteti članova su nepoznati, ali njihovi zadaci su važni za pobjedu u ratu. Za vaše misije su vam na raspolaganju najbolji doktori, inženjeri, sigurnosni časnici... Sveukupno imate 17 specijalaca, iz kojih sastavljate savršeni tim, ovisno o zadatku. Tijekom igre ćete se nalaziti na romulanskim postajama, u borgovim kockama itd.

Prije par dana od početka radnje u Stožer su dolaze izvještaji o čudnim događajima unutar klingonskog carstva. Kako bi Zvjezdana flota procijenila situaciju, šalje novo osnovan Away Team (izvidnički tim). Posada USS Incursiona je dobila zadatak da pomoću hologramskih generatora neprimjetno uđe u klingonski prostor. Kako bi proučili trenutno stanje u carstvu, Away Team mora na nekoliko mjesta vršiti istrage, bez da prekrše prvu zapovijed.

U pomoć dolazi natporučnik Data, tehnički pomagač Away Teama, koji se dobrovoljno prijavio za nadziranje misije. Sve počinje s romulanskim napadom na jednu klingonsku postaju. Romulanci su oteli nekoliko znanstvenika, koje vi morate vratiti natrag te tako počinju vaše pustolovine...


Singleplayer

Na početku svake misije dobivate tekstualni uvod i upute u zadatak. Nakon toga između 17 ponuđenih likova smijete odabrati 5. Pojedini se likovi tokom igre mogu nadograditi i razviti, a svaki lik ima različite sposobnosti i opremu. Nakon što odaberete svoj tim, teleportirate se na odredište. Tu vam se još navedu neke pojedinosti, nakon čega možete početi igrati. Igrate 18 misija koje se odvijaju na napuštenim brodovima, svemirskim postajama, neke čak u stožeru Zvjezdane flote. U misijama ne smije poginuti niti jedan od vaših likova, što je u nekim misijama dosta teško. Dok ste na Zemlji ne smijete ubiti nikog, često će vas otkriti bio-senzori ili će vas neka straža primijetiti i pokrenuti alarm, što dovodi do prekida misije.


Multiplayer

Možete igrati u LAN-u s nekim, a igrate koopertaivno, znači svako kontrolira po 2-3 lika.
To igru čini zabavnijom.


Grafika

Grafika u igri nije baš nešto, ali je ipak detaljna, zumiranje je bolje izbjegavati, šteta je što federacijski, klingonski i romulanski kompleksi izgledaju jednako.


Zvuk

Zvučni efekti su uredu, glazba je prikladna, a neki likovi imaju i glas glumaca iz ST-a.


Upravljanje

Ovaj dio je dobro urađen, igrom će bez problema moći upravljati i početnik. Sve funkcije i kontrole najlakše se koriste mišem, igra se može uvijek pauzirati i tako možete napraviti manji pregled i koordinirati svoje likove.


Težina

Misije do pola igre su dosta jednostavne, no onda težina naglo raste. Iako nijedna misija neće biti teška kao većina u Commandosu, na zadnje misije ćete potrošiti više vremena nego što mislite.


Dojam

Iako je princip igre preuzet iz Commandosa, dodano je dosta toga. Zanimljiva je i za ST fanove, ali i za ljubitelje ovakvih igara. Tko voli Commandose voljet će i ovo, pogotovo ako je trekkie.


Ocjena

Za ST fanove: 89%
Ostali: 78%


plus: igrivost, razvijenost likova, zvuk
minus: grafika, grafika, grafika

autor: Damir T. [m4a2
idi na vrh