» nazad na recenzije


Star Trek : Armada 2

U 2000. godini Star Trek Armadu je dočekalo mnogo pohvala od kritičara i fanova. Tako nije potrajalo dugo da se razvije novi nastavak te igre. I tako se već krajem 2001. godine Armada 2 mogla na piratskom popisu.

Zvjezdani nadnevak 54500.3

Prije 6 mjeseci, Zvjezdana flota i saveznici su uspjeli poraziti Borga i vratiti ga u svoje područje. Tada su spasili omega čestice iz njihovih ruku. Sakon ponovnog Borgovog napada (Armada I) stožer po prvi put zapovijeda da se počne napad na Borg kako bi se napokon riješili te prijetnje. Takva misija dovodi do nepredvidivih rizika, tako što je Zvjezdana flota prebacila sve snage u Delta kvadrant, druge sile (Romulanci, Kardasijanci...) pokušavaju dobiti vlast nad Alfom. Federaciju pomažu Klingonci, kojima i nije baš drago da su dobili zadatak da čuvaju Alfu od rata. Ubrzo Klingonci shvate da za taj zadatak moraju poboljšati svoju flotu. U Delti situacija nije manje napeta, jer osim Zvjezdane Flote, Borgove napada i vrsta 8472.

Više vrsta, veće kampanje, filmska 3D akcija. To je ono što nam donosi ST: Armada 2. Borg se vratio. Posjeduje novo oružje, s kojim prijeti cijelom kvadrantu. Istovremeno se i pojavljuje vrsta 8472 u prostoru Federacije.

Intenzivnost i doživljaj borbe je bolji nego ikad jer svoje brodove možete gledati iz bilo kojeg kuta. U borbi morate paziti na formaciju u kojoj vam brodovi lete (ovdje se vidi koliko igra ide u detalj). U igri ćete naći oko 80 brodskih vrsta, a u jednu flotu ćete moći strpati do 16 brodova.

Neprijateljske vrste se sada proširuju, dodana je vrsta 8472. U igri se borite u Borgovom području u fluidnom svemiru i u Alfa kvadrantu.

Na početku federacijske kampanje morate istjerati Borg iz svog područja. Kada to uspješno završite, pokrećete napad na Borg u Delti. Nakon obavljenog napada, vraćate se natrag, no ustanoviti ćete da je transwarp portal kroz koji ste došli uništen. Zaostajete s nekoliko brodova u Delti. I dok ste vi zaglavljeni u Delti, u Alfi se događa nešto užasno. Kardasijanci su iz zasjeda uništili cijelu beta flotu Federacije. No na svu sreću, tu su i Klingonci koju imaju dužnost da osvete svoje poginule saveznike. U međuvremenu Borg kraljica ima velik problem: Nalazi se sama u Alfi, i vidi da Borgu prijeti sada i Vrsta 8472. No Borgu stiže pomoć...


Singleplayer

ST: Armada 2 se sastoji od tutoriala i 3 kampanje sa po 10 misija. Na početku svake kampanje morate skupiti dovoljno sirovina kako bi se razvili. Pri tome vam pomažu rudarske postaje, orbitalne postaje i postaje na kojima možete trgovati. Naravno, ne smijete ni zapustiti obranu vaših baza i postaja, jer neprijatelj stalno napada. Kad skupite dovoljno resursa, možete započeti s izgradnjom flote. Tu ćete primijetiti zašto se igra zove Armada :). Svoje brodove, tj. sustave možete poboljšavati i unapređivati u 3 razvojne postaje. U misijama gotovo uvijek radite isto. Dobijete metu – uništite je i to je to. Nekada ćete morati braniti/napadati samo određene postaje ili brodove. No to vam neće biti dosadno, jer po vrsti imate 16 različitih brodova, 13 različitih postaja, i 12 posebnih oružja.


Multiplayer

U multiplayeru imate nešto kao quick battle. Možete birati između 6 vrsta, Federacije, Romulanaca, Borga Kardasijanaca i vrste 8472. Ostatak je sličan kao i u prvom dijelu. Odaberete vrstu, podesite par opcija u resursima, fizikalna svojstva mape, pojavljivanje Ferengija, brzinu protoka igre, brzinu izgradnje i mapu na kojoj ćete igrati. Ako pak želite igrat protiv pravog protivnika , igrat ćete na Internetu ili u LAN-u. I tu imate više modova igre kao npr.: CTF, obrana planeta...


Grafika

U usporedbi s prvim nastavkom vidi se znatan razvoj. Maglice su dobro izrađene, brodovi se višestruko detaljniji i sama mapa izgleda dosta ljepše. Intro dijelovi su veoma dobro izrađeni, tako da ih ne morate preskakati.


Zvuk

Zvučni efekti su preuzeti od Paramounta i zato su naravno odlični. U single playeru svaka vrsta ima vlastitu glazbu, koja poboljšava sam doživljaj igre.


Upravljanje

Ovdje se gotovo ništa nije promijenilo. Sučelje igre je malo poboljšano tako da i početnicima neće biti teško koristiti funkcije. Najlakše je igrati mišem, ali za svaku komandu postoji i shortcut na tipkovnici. Na mini mapi vidite poziciju svoje flote i vidite gdje su se zadnji put pojavili neprijateljski brodovi.


Težina

Star Trek Armada ima tri stupnja težine, na sva tri stupnja preći ćete misije bez problema jer možete snimiti trenutno stanje u svakom trenutku. Nažalost je zadnja misija, u bilo kojoj težini teška za savladati...


Promjene u odnosu na prvi nastavak

Uvođenjem Vrste 8472 i Kardasijanaca dobivamo dvije nove vrste. Ostale rase su dobile par novih postaja i brodova, te su dodana posebna oružja. Dodane su sirovine kao latinum (koji se dobiva iz maglica). Planete sada možete koristi za kolonizaciju i time imate više ljudi za posadu. Nekada će vas posjetiti neko Ferengi trgovac, te će ponudit neke sirovine. OPREZ!! nudit će vam i hologeneratore i tribblove!


Dojam

Igra ima zanimljivu radnju i cjelokupnu priču. Dobra grafika i odlično izrađeni Singleplayer i Multiplayer čini je dugotrajno igrivom. Svakom fanu ST koji se zanima za strategiju preporučujem da zaigra. Igra nije zahtjevna, tako da je svatko može igrati. Zahtjeva samo 300Mhz i 64mb rama.


Ocjena

Za ST fanove: 84%
Ostali: 76%


plus: grafika, multiplayer, singleplayer, zvučni efekti, posebna oružja
minus: nikakve pretjerane novosti u odnosu na prvi dio

autor: Damir T. [m4a2]
idi na vrh