» nazad na recenzije


Star Trek : Armada


RTS (Real Time Strategy), Armada je razvijena i izdana 2000. godine. Bila je pun pogodak...

Zvjezdani nadnevak: 53550.0

Rat s Dominionom je završen, 3 najveće sile Alfa kvadranta, koje su nekoć bile ujedinjene protiv jednog neprijatelja, sada planiraju svoj razvoj u budućnosti. Kvadrantom vlada savršeni mir. Na planetima UFP-a počinje proces regeneracije, USS Enterprise E pod zapovjedništvom Jean Luc Picarda ima zadatak da uspostavi stabilnost u teško oštećenim sektorima. Na Qo'nosu Klingonci žude za borbom. Martok i Worf u bliskoj suradnji s Zvjezdanom Flotom pokušavaju vratiti natrag reputaciju i moć carstva. Na Romulu stanje je uvijek isto. Senat i Tal'Shiar se nalaze u nekakvim zavjerama te pokušavaju imati prevlast u kvadrantu. Admiral Sela vodi tajne pregovore s nepoznatom vrstom na granici s Klingonskim Carstvom.

No, Borg se vratio natrag...

Ako igrate UFP kampanju, u ulozi ste Picarda ili Worfa, i borite se s preostalim frakcijama Dominiona, Son'ama te s Toralom koji želi preuzeti vlast u carstvu. U klingonskoj kampanji nalazite se u ulozi Martoka i borite se protiv Borga, međutim, Borg nije jedina prijetnja, tu je još i Toral, izdajnik kojem pomažu Romulanci. U romulanskoj kampanji vi ste Sela i borite se protiv Klingonaca. Kada dobijete informaciju da su neki Ferengiji otkrili omega česticu, odmah je zaplijenite. Zbog toga se sada borite i s Borgom i s Klingoncima. No Klingonce brzo sredite, zahvaljujući savezu s Borgom. U Borg kampanji asimilirate čitav kvadrant, svi vas mrze i tako imate mnogo protivnika. Zauzmete jedan laboratorij za kloniranje od Dominiona i napravite sebi vlastitog Locutusa. Na kraju zauzmete Zemlju i to je to...

Na svu sreću, u ST igri se može mnogo učiniti s brodom koji putuje kroz vrijeme. Zabavite se u Omega kampanji...


Singleplayer

Singleplayer se sastoji od 5 kampanja s po 4 misije. Pri tome igrate kao UFP, Klingonsko Carstvo, Romulansko Carstvo i Borg. Tijekom igre susrest ćete i Ferengije, Dominion i vrstu 9341. U početku igre potrebno je prvo napraviti bazu, tek onda se možete posvetiti daljnjem razvoju i napadu. Zadaci u misijama su otprilike ovakvi: Pokori sve neprijatelje, Zauzmi postaju, Zauzmi omegu, ubaci negdje špijuna...

Pri tome imate 8 brodova i 10 postaja po vrsti. Sve jedinice koje proizvodite zahtijevaju dilitij koji možete crpiti iz više izvora. Veličinu vaše flote ograničava broj časnika, no on se može povećati u zamjenu za dilitij. Svaki brod posjeduje po jedno posebno oružje koje, ako se pravilno iskoristi, može donijeti pobjedu. Isto tako, svaka vrsta ima posebnu postaju ili slično kao što na primjer Borg ima transwarp portal.


Multiplayer

Ovdje prvo izaberete jednu od ponuđenih vrsta, onda odaberete broj neprijatelja, težinu, mapu (ima 27)... Morate napraviti svoju bazu, skupiti resurse, izgraditi flotu i uništiti neprijatelja. Mogu se odrediti i timovi, a tokom igre je moguće napraviti i saveze.

Ako ne želite igrati protiv računala, na raspolaganju vam je Interneta i LAN. Igra se odvija jednako.


Grafika

Grafika je, manje više dobro ispala. Pogotovo maglice će vam se svidjeti. Nažalost brodovi i postaje nisu detaljno i kvalitetno izrađeni. Tako i intro dijelovi nisu dobro urađeni, pri govoru će se kretati samo usne i oči, dok će ostatak tijela ostat nepokretan.


Zvuk

Ovdje su efekti preuzeti o Paramounta, a u dijalozima ćete čuti glasove glumaca. Svaka vrsta ima svojevrsnu glazbu, koja se uklapa u tok igre i time poboljšava ugođaj.


Upravljanje

Sučelje u igri je jednostavno za koristiti i potrebno je vrlo malo vremena kako bi shvatili sve funkcije i kontrole. Postoje i shortcuti na tipkovnici, ali je po mom mišljenju bolje koristiti miš. Kako se ne bi izgubili tijekom igre, možete podesiti brzinu prolaženja i razvoja. Na mini-mapi vidite položaje svojih jedinica, i zadnju poznatu poziciju neprijatelja.


Težina

Star Trek Armada ima tri stupnja težine, na sva tri stupnja preći ćete misije bez problema jer možete snimiti trenutno stanje u svakom trenutku. Nažalost je zadnja misija, u bilo kojoj težini teška za savladati...


Dojam

Ima zanimljivu priču i zbog ponuđenih multiplayer modova neće dosaditi na nakon nekoliko mjeseci igranja. Svi koji vole RTS, a koji ne obraćaju pažnju na grafiku, zaigrat će ovu igru s zadovoljstvom, no i ST fanovi koji ne vole RTS sigurno će naći zanimanja za nju. Igra je igriva gotovo na svakom računalu, jer joj je potrebno samo 200Mhz i 32MB rama.


Ocjena

Za ST fanove: 80%
Ostali: 63%


plus: priča, raznolikost mapa, zvučni efekti, multiplayer
minus: grafika, jednoličan SP

autor: Damir T. [m4a2]
idi na vrh